Κουφονήσια: Οδικό έργο πνοής που ενώνει "Πλατύ δρόμο" - "Χαροκόπου"

Μία καινούργια ημέρα ξημερώνει για το Κουφονήσι... Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η κοινότητα ήταν η απουσία δρόμου που θα μπορούσε να μεταφέρει το βάρος των μετακινήσεων από τον ιστό της κοινότητας χωρίς να περνάει μέσα από αυτήν. Κι όπως αποδεικνύεται (σ.σ. καλό θα ήταν για ένα τέτοιο νησί να μειωθεί στο ελάχιστο η παρουσία των οχημάτων στο άμεσο μέλλον) κάτι τέτοιο γίνεται πραγματικότητα... Και χρειάστηκαν αρκετά μεγάλη προσπάθεια και σε συλλογικό επίπεδο. Το βλέπουμε μέσα από την ανάρτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος που εξηγεί με τον πλέον περιγραφικό τρόπο τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια... Στόχος; "η υλοποίηση ενός οδικού έργου τεράστιας σπουδαιότητας για το νησί μας, που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας προς το καλύτερο. ...... Η λειτουργία του θα απομακρύνει την οδική κυκλοφορία από τους στενούς δρόμους του οικισμού και τις ακτές κολύμβησης, βελτιώνοντας έτσι αισθητά την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών".
 
Ποιο είναι το έργο; Διάνοιξη κοινοτικής οδού συνολικού μήκους 1,259km, η οποία διασχίζει αγροτική περιοχή εκτός ορίων οικισμού Χώρας Κουφονησίου. Η νέα οδός θα συνδέσει την περιοχή ‘’Πλατύς Δρόμος’’ (του ελικοδρομίου) με την παραλιακή περιοχή του ‘’Χαρακόπου’’ στα ανατολικά της Χώρας, παρακάμπτοντας τον οικισμό και τις δομημένες εκτάσεις της παραλιακής ζώνης, συνδέοντας 5 βασικούς οδικούς άξονες μεταξύ τους.  Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί εδώ και χρόνια, οπότε πιάνουμε δουλειά...
 
Αναλυτικά η ανάρτηση στη σελίδα του Προέδρου της Κοινότητας Αντώνη Κωβαίου, αναφέρει:
"Σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων λάβαμε μια πολύ σπουδαία απόφαση για τα φιλικά Κουφονήσια του μέλλοντος, της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης που επιδιώκουμε και επιθυμούμε.
 
Μετά τη μακρά και αδιάκοπη πολυετή προσπάθεια μας, τουλάχιστον δέκα ετών, με επικεφαλής την κα. Φραγκίσκου Αικατερίνη, Αγρ. & Τοπογράφο Μηχανικό, υπάλληλο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας. Σε συνεργασία με πλήθος φορέων και υπηρεσιών, κλείνουμε επιτέλους έναν μεγάλο γραφειοκρατικό κύκλο (αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, αποφάσεων κ.ο.κ.) και ανοίγουμε έναν μικρότερο, βαδίζοντας όλο και πιο κοντά στον τελικό στόχο μας. Της υλοποίησης ενός οδικού έργου τεράστιας σπουδαιότητας για το νησί μας, που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας προς το καλύτερο.
 
Το έργο αφορά στη διάνοιξη κοινοτικής οδού συνολικού μήκους 1,259km, πλάτους ασφαλτικού 4,5m και συνολικού πλάτους 6m (μετά των ερεισμάτων), η οποία διασχίζει αγροτική περιοχή εκτός ορίων οικισμού Χώρας Κουφονησίου. Η νέα οδός θα συνδέσει την περιοχή ‘’Πλατύς Δρόμος’’ (του ελικοδρομίου) με την παραλιακή περιοχή του ‘’Χαρακόπου’’ στα ανατολικά της Χώρας, παρακάμπτοντας τον οικισμό και τις δομημένες εκτάσεις της παραλιακής ζώνης, συνδέοντας 5 βασικούς οδικούς άξονες μεταξύ τους.
 
Η λειτουργία του θα απομακρύνει την οδική κυκλοφορία από τους στενούς δρόμους του οικισμού και τις ακτές κολύμβησης, βελτιώνοντας έτσι αισθητά την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών.
 
Η ολοκλήρωση του είναι ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη του νησιού μας έχοντας ως κύριο στόχο την βελτίωση του οδικού δικτύου, την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, την διέξοδο και αποσυμφόρηση του οικισμού από τα οχήματα (και ειδικά τα βαρέα), ώστε να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του.
 
Η χρηματοδότηση του έργου αξίας 400.000€ έχει ήδη εξασφαλιστεί (από 24-05-2018) με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών (Διεύθυνση Οδικών Υποδομών) για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.  Το προεκτιμώμενο κόστος για την απαλλοτρίωση εκτιμήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους.
 
Εκ μέρους της κοινωνίας των Κουφονησίων εκφράζουμε από καρδιάς τις θερμότερες ευχαριστίες μας :
 
# Στον Δήμαρχο μας Δημήτρη Λιανό για την άριστη συνεργασία μας και την άμεση προώθηση αυτού του σπουδαίου έργου στο δημοτικό συμβούλιο (πριν κλείσει το 2020 όπως μας είχε υποσχεθεί).
 
# Στον πρώην Δήμαρχο μας Μανώλη Μαργαρίτη για τις ενέργειες του και την πολύτιμη βοήθεια του στην ωρίμανση του έργου.
 
# Στην κα. Φραγκίσκου Αικατερίνη, Αγρ. & Τοπογράφο Μηχανικό, υπάλληλο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας ως επικεφαλής στη μακρά και αδιάκοπη δεκαετή προσπάθεια μας.
 
# Σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες του Δήμου μας (Δ/νση οικονομικών - Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας – Δ/νση Περιβάλλοντος).
 
# Σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες της Π.Ν.Αιγαίου.
 
# Στον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας.
 
# Στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτη Μαυρομάτη για την προώθηση του θέματος.
 
# Στον Τοπικό Αντιδήμαρχο Ιωάννη Ταγκούλη για την συνεργασία μας και την εισήγηση του στο Δ.Σ.
 
# Στους επικεφαλής των παρατάξεων και στο σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την θετική διάθεση και την ομόφωνη λήψη της απόφασης από όλους.
 
# Στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών & στη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.
 
# Ο νέος δρόμος 1.259m διαγράφεται με το κίτρινο χρώμα όπως βλέπετε στην σχετική φωτογραφία στο τέλος του άρθρου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News