Κυκλάδες: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κιλκισίου Εμμανουήλ (καταγωγή από Αμοργό και Σύρο)

Μητροπολίτης Κιλκισίου

Εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας 1η Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ, ο οποίος είχε περάσει το τελευταίο διάστημα μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του και χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης (από τις 28 Ιανουαρίου), από το οποίο είχε λάβει εξιτήριο την προηγούμενη Τετάρτη (24 Φεβρουαρίου), όπως αναφέρει η ιστοσελίδα orthodoxia.info. Να σημειώσουμε ότι είναι αδελφός του Γιάννη Σιγάλα - Επίτιμου Προέδρου της ΕΠΣ Κυκλάδων - ήταν ιδιαίτερα δεμένοι και η ιστοσελίδα μας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η διαδρομή του

Με καταγωγή από την Αμοργό γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1953. Εκεί όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. απ’ όπου αποφοίτησε το 1976 με τον βαθμό 7,9 (Λίαν Καλώς) και ενεγράφη σε Μεταπτυχιακό τμήμα της ίδιας Σχολής.

Έναν χρόνο αργότερα μάλιστα, διορίσθηκε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και το 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στη Σαντορίνη από τον τότε Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Γαβριήλ.

Χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και διορίσθηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας τον Μάρτιο του 1980, ενώ συγχρόνως έλαβε οργανική θέση καθηγητού στο Γυμνάσιο Αμοργού, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1983.

Από 1ης Σεπτεμβρίου 1983 μετατέθηκε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τοποθετήθηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της πόλης των Θεσπιών.

Το 1986 προήχθη στην θέση του Διευθυντού του Γυμνασίου Θεσπιών και το 1992 τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θεσπιών. Διακόνησε δίπλα στον νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ως ιεροκήρυκας, κατηχητής επί 25ετία και για ένα έτος δίπλα στον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο. Υπηρέτησε τον λειτουργικό, ιεροκηρυκτικό, κατηχητικό και εκπαιδευτικό χώρο επί 30 χρόνια.

Εξελέγη Μητροπολίτης από την Ιερά σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 2009 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο με την παρουσία 15 μητροπολιτών στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αθηνών Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στις 17 Οκτωβρίου 2009. Ενθρονίστηκε στο Κιλκίς στις 11 Νοεμβρίου 2009 υπό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News