Κυκλάδες: φρεγάτα με θέα την Πορτάρα

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από την… επίσκεψη του τουρκικού πολεμικού πλοίου Barbaros (φρεγάτα) στις Κυκλάδες με το πέρασμά της από τον Κάβο Ντόρο μέσω αβλαβούς διέλευσης και με κατεύθυνση προς τα διεθνή ύδατα έξω από τη Μήλο… Και είχε στο πλευρό του τόσο την ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» όσο και το Αμερικανικό αντιτορπιλικό «USSRoss» με το δεύτερο σε ρόλο … παρατηρητή..

Σήμερα, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο έκανε πέρασμα από τα νερά της Παροναξίας και με θέα την Πορτάρα πρόσφερε μοναδικές εικόνες στους φίλους της φωτογραφίας…

Μοιραία ξεκίνησε μία κουβέντα για το ποιος είναι ο ισχυρός στα νερά του Αιγαίου. Η Ελλάδα ή η Τουρκία… Κάνοντας μία βόλτα στις ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα εθνικής άμυνας συναντήσαμε μία ανάλυση για το ποιος είναι ο ισχυρός… Και αυτό που διαπιστώσαμε μέσα από την ιστοσελίδα Onalert.gr είναι ότι η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της ποιότητας σε σχέση με την ποσότητα αν και στην …θάλασσα τα πράγματα είναι καλύτερα…

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα…

Ποιοτική υπεροχή εναντίον αριθμητικής υπεροπλίας. Αυτή η φράση συμπυκνώνει τα συμπεράσματα του κρας τεστ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας. Όσο και εάν η αναζωπύρωση των εστιών προβληματισμού αναφορικά με τον συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας,να προδικάζει κατ' ορισμένους  το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης αυτό μόνο βέβαιο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Και απόδειξη είναι η καθημερινότητα στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου, όπου το τουρκικό κοντέρ γράφει συνεχώς ήττες. Η πλάστιγγα της υπεροχής σε επίπεδο απόλυτων αριθμών γέρνει υπέρ της Τουρκίας. Παράγοντας σημαντικός αλλά όχι και καθοριστικός όπως έχουν πολλάκις επισημάνει ειδικοί και διεθνείς αναλυτές.

Η ελληνική αποτρεπτική δύναμη είναι υψηλή και με τις ενδεδειγμένες προσθήκες και αναβαθμίσεις θα διατηρήσει υψηλό το επίπεδο της θα πει ανώτατη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου στο OnAlert.  Κι αυτό γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος “φυλλοροούν” από τα συνεχή “φιρμάνια” εκκαθαρίσεων του “Σουλτάνου” Ερντογάν κατά των υποστηρικτών του Γκιουλέν. Ένα στράτευμα φοβισμένο που “αιμορραγεί” αναζητώντας στελέχη και προσωπικό που θα αναλάβει υπηρεσία είτε στις “βαπτισμένες” μάχες κατά της τρομοκρατίας είτε στην “παράσταση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Ένα στράτευμα που ταυτοχρόνως "εκπαιδεύεται στις πλάτες" των Ελλήνων Πιλότων και των κυβερνητών των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Crash Test

Οι στόλοι των δύο χωρών παρουσιάζονται ισοδύναμοι σε γενικές γραμμές με την Τουρκία να διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων σκαφών.

Τουρκία: 16 φρεγάτες

Ελλάδα: 13 φρεγάτες

Τουρκία: 9 κορβέτες

Ελλάδα: -

Τουρκία: 12 υποβρύχια

Ελλάδα: 11 υποβρύχια

Τουρκία: 34 παράκτια περιπολικά

Ελλάδα: 25 παράκτια περιπολικά

Τουρκία: 11 αντιτορπιλικά

Ελλάδα: 4 αντιτορπιλικά

Οι φωτογραφίες είναι από τον Δημήτρη Δεουδέ... 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News