Κυκλάδες: Το Johnson & Johnson πάει Σαντορίνη, στη Νάξο θα ανοίξει η γραμμή 30-39 ετών

Οι εξελίξεις τρέχουν στις Κυκλάδες όσον αφορά τους εμβολιασμούς καθότι έχουμε πιάσει και το όριο του 20% όσον αφορά την πρώτη δόση.... Και τα νέα αρχικά έρχονται από τη Σαντορίνη... Δεύτερη εμβολιαστική γραμμή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 5 Μαΐου στη Σαντορίνη, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, όπως δήλωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου, Βασίλης Μαλαματένιος, στο Atlantea. Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer, όπως γίνεται από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ήδη έχουν παραληφθεί από το νοσοκομείο οι 300 πρώτες δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson και κλείνονται τα πρώτα ραντεβού σε άτομα άνω των 50 ετών, για τα οποία έχει ανοίξει μέχρι στιγμής η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Για τις ηλικίες 30-39 που από χθες μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως και για τις ηλικίες 40-44 που θα μπορούν από αύριο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα εμβολιασμού στη Σαντορίνη.  Το μόνο νησί στις Κυκλάδες όπου γίνεται εμβολιασμός και με AstraZeneca είναι η Σύρος. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να κλείσει ραντεβού στη Σύρο ή στην Αθήνα, διαφορετικά θα περιμένει να έρθει η σειρά της ηλικιακής ομάδας βάσει προτεραιοποίησης, οπότε και θα ενοποιηθούν οι πλατφόρμες και θα έχει την επιλογή και των υπόλοιπων εμβολίων (Pfizer και J&J στη Σαντορίνη).  Εκτιμάται, ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Μάιο, χωρίς να έχει δοθεί ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα. Οι ηλικίες 45-49, βάσει προτεραιοποίησης, θα μπορούν από το Μ. Σάββατο να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Νάξος και εξελίξεις 

Ας δούμε όμως τι γίνεται σχετικά με τη Νάξο... Από τις 5 Μαϊου θα έχουμε και 3η εμβολιαστική γραμμή στο Νοσοκομείο της Νάξου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούμε να γίνονται ακόμη και 200 εμβολιασμοί την ημέρα με βάση τα ραντεβού που θα κλείνονται κι αυτό γιατί σε κάθε εμβολιαστική γραμμή αντιστοιχούν 77 ραντεβού. Κι επειδή μερικοί θα πουν "μα χθες μας γράφατε ότι στη ΠΕ Νάξου έγιναν +400 εμβολιασμοί τη Μεγάλη Δευτέρα" να απαντήσουμε ότι σ' αυτούς είχαν προστεθεί τόσο οι εμβολιασμοί στα Κουφονήσια όσα και στην Αμοργό που πλέον έχει ανοίξει για το μαζικό εμβολιασμό (ήτοι 18-59 ετών)..

Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τους 30-39 ετών όπως και στη Σαντορίνη, έτσι και στη Νάξο, η αρμόδια υπηρεσία κατάλαβε ότι δεν γίνεται να εμβολιάσεις την πλέον παραγωγική ηλικία στέλνοντάς τους στην Σύρο. Αυτό είναι εκτός λογικής, Το είδαμε και τον Φεβρουάριο - Μάρτιο με τους 60-64 ετών. Δυστυχώς, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει "νησιωτικότητα"... Τι σημαίνει απουσία ενδοκυκλαδικών δρομολογίων. Για τους χαρτογιακάδες του Υπουργείου, το Σύρος - Νάξος ή Σύρος - Πάρος ή Σύρος - Ανάφη δεν είναι τίποτα περισότερο από 50 ή 70 χιλιόμετρα στο χάρτη... Ξεχνούν ότι ανάμεσα στα νησιά υπάρχει θάλασσα. 

Και οι πληροφορίες του naxospress.gr αναφέρουν ότι όπως και στη Σαντορίνη έτσι και στη Νάξο θα έχουμε άνοιγμα της πλατφόρμας στα μέσα Μαϊου... Μέχρι τότε υπομονή... Και βέβαια, δεν υπάρχει ενημέρωση για την έλευση του Johnson & Johnson στη Νάξο για την ώρα... Κάτι που επίσης υπάρχει πίεση για να έρθει....  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News