Κυκλάδες - Κέα: Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Βρόσκοπος

Φωτιά ...

Δεύτερη φωτιά σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Κέα κι ενώ βρισκόμαστε και επίσημη στην αντιπυρική περίοδο... Και μάλιστα τη συνδρομή εναέριων μέσων ζητεί η αρμόδια αρχή σε μία προσπάθεια κατάσβεση της πυρκαγιάς στο όμορφο νησί των Δυτικών Κυκλάδων, και η οποία ξέσπασε από την χωματερή και έχει επεκταθεί αρκετά στην περιοχή Βρόσκοπος. 

Στο σημείο βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης υδροφόρα οχήματα από τον Δήμο, αλλά και δυνάμεις από το εθελοντικό κλιμάκιο, που έχουν ριχτεί στη μάχη του περιορισμού της. 

Δεδομένης της δυσκολίας που υπάρχει όμως, ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου, Παναγιώτης Κοτρίδης έδωσε εντολή για δύο αεροσκάφη ώστε να κάνουν ρίψεις νερού, ενώ θα υπάρξει συνδρομή και μεταφορά πέντε πυροσβεστικών οχημάτων από Αθήνα. Κάτι που θα γίνει μέσω Λαυρίου 

Ενημέρωση από το Δήμο Κέας 

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κέας ενημερώνει ότι, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου 2021 και διαρκεί ως και την 31η Οκτωβρίου 2021.

Το διάστημα αυτό απαγορεύεται η καύση και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις και ειδικότερα:

Απαγορεύεται:

# Κάθε χρήση φωτιάς, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο.

# Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

# Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή άλλων πυρακτωμένων υλών.

# Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση εύφλεκτων υλών ή απορριμμάτων.

# Το κάπνισμα μελισσών.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Περισσότερα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000, όπως ισχύει – ΦΕΚ 1459Β/2000 και ΦΕΚ 1554Β/2005.

Επίσης επισημαίνουμε στους πολίτες την βάσει νόμου, (Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012), αλλά και αναγκαία υποχρέωσή τους για λήψη μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Ο Δήμος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του εκτελεί εργασίες καθαρισμού της βλάστησης, στο κυρίως οδικό δίκτυο που διέρχεται εντός των οικισμών του, σε κοινόχρηστους χώρους και λοιπούς χώρους ευθύνης του.

Παράλληλα και μέχρι την 31 Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός των ορίων οικισμών, καθώς και σε απόσταση 100μ από τα όριά τους, θα πρέπει να προβαίνουν στις προβλεπόμενες ενέργειες κοπής και απομάκρυνσης χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών από τα οικόπεδά τους. Αν οι υπόχρεοι δεν προχωρήσουν στον καθαρισμό οι υπηρεσίες του Δήμου εκτελούν τις ανωτέρω εργασίες, αλλά παράλληλα στον υπόχρεο επιβάλλονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τόσο διοικητικές (καταλογισμός της δαπάνης καθαρισμού και πρόστιμο) όσο και ποινικές κυρώσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Χρήσιμα τηλέφωνα

# Δήμος Κέας 2288360000

# Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κέας 2288022400

# Αστυνομικό Τμήμα Κέας 2288021100

# Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κέας 2288022200

# Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112

# Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας 199

Με πληροφορίες από την "Κοινή Γνώμη" - φωτό αρχείου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News