Κυκλάδες: Οι αποφάσεις για την Ραφήνα την 1η Νοεμβρίου

Έχουμε την αίσθηση ότι έχει δρόμο ακόμη… Κι αυτό γιατί τα συμφέροντα είναι αρκετά, η κίνηση το καλοκαίρι που μας τελείωσε ήταν εντυπωσιακή και όπως είναι λογικό όλοι θέλουν να βάλουν χέρι στο ..γλυκό. Και για δεύτερη φορά απόφαση για το πώς θα μοιραστεί ο …χρόνος και ο τρόπος λειτουργίας του λιμανιού της Ραφήνας δεν βρέθηκε… Η χθεσινή συνάντηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ενώ έδωσε είδηση για το θέμα της επαναλειτουργίας στη γραμμή Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη, για την γραμμή των Κυκλάδων από την Ραφήνα δεν είχε αποτέλεσμα… Παρά την παρέμβαση του Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου αλλά και του Συλλόγου Εμπόρων το αποτέλεσμα ήταν …μηδενικό. Οπότε; Το λόγο έχει το Συμβούλιο. Από τη στιγμή που δεν μπορούν οι εταιρείες να βρουν το δρόμο μόνοι τους και να υπάρξει η λογική, θα αποφασίσουν άλλοι. Και μετά; Θα έχουμε τη γνωστή γκρίνια απ’ όλους.   

Ας δούμε την αναφορά στη συνεδρίαση μέσω της ιστοσελίδας irafina.gr που έχει τίτλο «Δυναμική παρέμβαση στο ΣΑΣ για τον καθορισμό των δρομολογίων από το λιμάνι της Ραφήνας»

Και αναφέρει «Δυναμική ήταν η παρέμβαση του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και του Συλλόγου Εμπόρων κατά την σημερινή (σ.σ. εννοεί χθες) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, όπου και συζητήθηκε ο καθορισμός των δρομολογίων των Συμβατικών και Ταχυπλόων που θα αναχωρούν από το λιμάνι της πόλης.

Μπορεί κατά την σημερινή συνεδρίαση, το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον να ήταν η επαναλειτουργία της γραμμής Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη, δεν έλειψαν όμως οι αψιμαχίες μεταξύ των εκπροσώπων των ακτοπλοϊκών εταιριών όταν συζητήθηκε το θέμα της δρομολόγησης των πλοίων για την γραμμή Ραφήνα – Κυκλάδες.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, για τη νέα χρονιά αναμένεται να πραγματοποιούν δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά των Κυκλάδων, εννέα συνολικά πλοία.

Αρχικά, πριν από την έναρξη της συζήτησης του θέματος της Ραφήνας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Σπύρος Μαυρολέων, ο οποίος βρέθηκε στην σημερινή συνεδρίαση, παρέδωσε επιστολή μέσω της οποίας  εκφράζετε η έντονη δυσαρέσκεια του Συλλόγου, αλλά και γενικότερα των κατοίκων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου για τον αριθμό των πλοίων που χρησιμοποιούν το λιμάνι της πόλης αλλά και την συχνότητα τον δρομολογίων, αφίξεων και αναχωρήσεων σε αυτό και αναλύονται συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε οι κάτοικοι του Δήμου να μην αισθάνονται φυλακισμένοι στην Πόλη τους ,να μην εγκλωβίζονται οι επαγγελματίες σε μία αγορά που προσπαθεί να επιβιώσει, αλλά και οι ταξιδευτές να μην ταλαιπωρούνται ώρες ολόκληρες για να έρθουν ή να φύγουν από το λιμάνι.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναληφθούν όλα όσα έγιναν το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τις ταυτόχρονες αναχωρήσεις και αφίξεις των πλοίων, που δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα, τόσο στους ταξιδιώτες όσο και στους κατοίκου.

Ο κ. Μπουρνούς είπε ακόμα ότι στην περίπτωση της επανάληψης αυτών των φαινομένων, η Δημοτική Αρχή θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα, μέσα από νόμιμες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών της Ραφήνας και του Πικερμίου.

Ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τη Sea Jet, ήταν ο πρώτος από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιριών που πήρε τον λόγο, αναφέροντας ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στη Ραφήνα θα μπορούσε να λυθεί αν η πολιτεία παρείχε τον απαιτούμενο αριθμό από τροχονόμους που θα εξασφάλιζαν την ομαλή κυκλοφορία.

Ο κ. Τσούμας, εκπρόσωπος της Fast Ferries, με την σειρά του ανέφερε πως η εταιρεία του θα μπορούσε να μεταφέρει κάποιες από τις αναχωρήσεις για μετά τις 8:00 το πρωί, ενώ το ίδιο είπε και ο κ. Στεφάνου, εκπρόσωπος της Golden Star Ferries.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αψιμαχίες όσο αφορά τις δρομολογήσεις των πλοίων, αφού οι εκπρόσωποι των συμβατικών που καλύπτουν και τα δρομολόγια τους χειμερινούς μήνες, ζήτησαν να οριστούν πρώτα τα δρομολόγια για τα πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια άνω των 10 μηνών και στην συνέχεια να οριστούν τα δρομολόγια για τα ταχύπλοα που εξυπηρετούν την γραμμή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Μπουρνούς ζήτησε και έλαβε ξανά τον λόγο για να αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην πόλη κατά την διάρκεια των ταυτόχρονων αφίξεων και όχι τόσο κατά την διάρκεια των αναχωρήσεων των πλοίων.

Τελικά οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών υποστήριξαν ότι θα συζητήσουν το θέμα των αναχωρήσεων των πλοίων, ενώ αναμένεται η τελική γνωμοδότηση του  Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού η νέα περίοδος ξεκινά από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Σάββας Αραπκιλής».