Κυκλάδες: Παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου, στα 118 Km/h ο άνεμος στη Τήνο

Η κατάσταση παραμένει η ίδια με χθες... Κοινώς; Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.  Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται με πλοία κλειστού τύπου. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνεμοι στις Κυκλάδες κινούνται από 70 km/h έως και 111 km/h (στη Τήνο) σήμερα, δείγμα ότι για την ώρα τίποτα δεν θα αλλάξει σε σχέση με χθες...  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 19 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 16 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 20 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 19 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Βόρειο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση στη συνέχεια, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Πως ήταν η κατάσταση χθες;  Όπως καταγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 118 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου, τα 113 χλμ στην Τήνο και τα 90 χλμ στη Μύκονο!  Αξιοσημείωτη είναι η εικόνα που μας έρχεται από την Ανδρο (στις στροφές από Παλαιόπολη στη Σταυροπέδα) όπως μέσω της ιστοσελίδας enandro.gr  βλέπουμε το ηρωικό "Andros" μέσα στη θύελλα που ήταν στα πρώτα στάδια εκείνη την ώρα να ταξιδεύει για Γαύριο - έχοντας στο πλάι τον άνεμο και το κύμα - όπου λόγω καιρού με σχετική καθυστέρηση στο Γαύριο. Κι από εκεί για Ραφήνα. Από πίσω του ακολουθούσε δύο ώρες απόσταση το "Superferry" που από Κρήτη μέσω Γαυρίου πήγαινε κι αυτό για Ραφηνα. Ενώ τέλος ο "Θεολόγος" θα πέρναγε πριν το απαγορευτικό των 22:00 για Μύκονο.

Κι από τη Νάξο; Το "Blue Star Delos" αναχώρησε κανονικά χθες το απόγευμα για τον Πειραιά με συν 1.800 επιβαίνοντες και συν 200οχήματα στο γκαράζ του  Γεμάτο κοινώς... Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι ξένοι κυρίως έχοντας αεροπορικά εισιτήρια για την πατρίδα τους δεν μπορούσαν να περιμένουν την λήξη του απαγορευτικού,,,  

Τέλος να προσθέσουμε ότι τα κατά τόπους Λιμεναρχεία (και της Νάξου) με ανακοινώσεις τους εφιστούν την προσοχή των κατόχων αλιευτικών σκαφών, λόγω του δελτίου θυελλωδών ανέμων που έχει ανακοινώσει η ΕΜΥ. Κυρίως δε οι αλιευτικοί σύλλογοι θα πρέπει να προνοήσουν για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών αλιέων, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να μην υπάρξει πρόβλημα με τα σκάφη τους.