Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Πάρος: Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του Express Samina

Κυκλάδες – Πάρος: Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του Express Samina

|

Εικοσιδύο χρόνια συμπληρώνονται αύριο (26/09) από το ναυάγιο του Express Samina, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 81 άνθρωποι  – H Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας και ο Δήμος Πάρου θα τελέσουν μνημόσυνο στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το μοιραίο βράδυ… Πένθος κάλυψε Νάξο και Πάρο... 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 συμπληρώνονται είκοσι δύο χρόνια από το τραγικό συμβάν του ναυαγίου του “ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ” κατά το οποίο 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Η Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας, το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής και ο Δήμος Πάρου θα πραγματοποιήσουν όπως κάθε χρόνο, μνημόσυνο την ημέρα αυτή, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής και εν συνεχεία, στις 11:30 π.μ., θα τελεστεί τρισάγιο στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που ανηγέρθη στη τοποθεσία «Κορακιές» εις μνήμην των απολεσθέντων αδελφών μας.

Παρακαλούνται όλοι οι ευσεβείς Χριστιανοί να παραστούν στη Θεία Λειτουργία και στις επιμνημόσυνες τελετές, για να συμπροσευχηθούμε, για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας και να συμπαρασταθούμε έμπρακτα και αδελφικά στους πονεμένους συγγενείς τους. 

Εκείνο το βράδυ 

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 στις 22.15 το βράδυ όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» προσέκρουσε στο σύμπλεγμα βραχονησίδων «Πόρτες», δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου.

Πανικός και τρόμος επικράτησε στο πλοίο αμέσως μετά την πρόσκρουση. Το ρεύμα στο πλοίο κόβεται και επικρατεί συσκότιση. Αλλόφρονες επιβάτες και πλήρωμα προσπαθούν να βρουν τις σωστικές λέμβους, ενώ πολλοί μέσα στον πανικό τους βουτούν στη θάλασσα για να σωθούν.

Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος αφού έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Το ρήγμα που υπέστη το πλοίο από τη σύγκρουση ήταν τόσο μεγάλο που μέσα σε 25 λεπτά το «Εξπρές Σαμίνα» βρέθηκε στο βυθό της Πάρου παρασέρνοντας στο θάνατο 81 από του συνολικά 510 επιβάτες.

Για το συμβάν ενημερώνεται ο θάλαμος επιχειρήσεων υπουργείου Ναυτιλίας ενώ οι επιβάτες τηλεφωνούν στα μέσα ενημέρωσης μιλώντας για βύθιση του πλοίου.

Πρώτοι στο σημείο του ναυαγίου φτάνουν οι ψαράδες της Πάρου οι οποίοι έσωσαν πολλούς από τους ναυαγούς. Αρκετοί κάτοικοι του νησιού στο άκουσμα της είδησης πήγαν στις παραλίες ώστε να βοηθήσουν τους επιβάτες – ναυαγούς του «Εξπρές Σαμίνα» είτε προσφέροντας ρούχα και κουβέρτες είτε συμμετέχοντας στις προσπάθειες των διασωστών. Στο πλοίο επέβαιναν και στρατιώτες που επέστρεφαν από την άδειά τους και έλαβαν ενεργά μέρος στη διάσωση των ναυαγών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βασίλη Ραχούτη, του ήρωα του Express Samina. Ο 19χρονος φαντάρος ήταν αυτός που έπαιξε καθοριστκό ρόλο ώστε να σωσούν δεκάδες επιβάτες… Και χάθηκε στα νερά των Κυκλάδων. 

Το Λιμεναρχείο Πάρου έδωσε εντολή να μεταβούν όλα τα παραπλέοντα σκάφη και σε βρετανικά πολεμικά στο σημείο του ναυαγίου.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Αθήνα επικρατεί παγωμάρα. Τα τηλέφωνα χτυπούσαν συνεχώς από συγγενείς που ζητούσαν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους.

Δεκάδες οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος φωνάζοντας για δικαιοσύνη και ζητώντας να μάθουν ποιος ευθύνεται που χάθηκαν τόσο άδικα οι δικοί τους άνθρωποι.

Πολλοί επιβάτες κατηγόρησαν το πλήρωμα για αδιαφορία, αρκετοί μίλησαν για τις προδιαγραφές του «Εξπρές Σαμίνα» που δε θα έπρεπε πια να εκτελεί δρομολόγια αλλά και για τις ευθύνες του πλοίαρχου και υποπλοίαρχου.

samina2.jpg

Οι εμφανείς αίτιες για την βύθιση του «Εξπρές Σαμίνα» σύμφωνα και με τα πορίσματα είναι οι παρακάτω:

* Τα ανοικτά στεγανά. Πρόκειται για τις υδατοστεγείς μπουκαπόρτες οι οποίες ήταν ανοικτές, αφού κανείς δεν φρόντισε να τις κλείσει. Η ευθύνη για το ασφάλισμα των μπουκαπορτών βαρύνει τον Α’ μηχανικό.

* Τα 17 ανασφάλιστα φορτηγά που μετακινήθηκαν με αποτέλεσμα να πάρει κλίση το πλοίο και να επιταχυνθεί η βύθιση του.

* Τα παλιά και κακοσυντηρημένα σωστικά μέσα. Μια από τις σωσίβιες λέμβους δεν λειτούργησε και οι ναυαγοί που είχαν επιβιβαστεί σε αυτή παρασυρθήκαν από τα κύματα, ενώ τα σωσίβια ήταν τριών δεκαετιών.

* Η λάθος ενημέρωση του κέντρου συντονισμού διάσωσης.

* Οι λανθασμένες ενέργειες και οι παραλείψεις του πλοιάρχου Β. Γιαννάκη και του υποπλοιάρχου Αν. Ψυχογιού.

* Το ότι πλοίο ταξίδευε τον τελευταίο μήνα πριν από το ναυάγιο χωρίς τα αναγκαία πιστοποιητικά και δεν υπήρχαν λίστα επιβατών ούτε σχέδιο εγκατάλειψης του.

Ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο.

Μαζί με τον Γιαννακή καταδικάστηκαν ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, ο Α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε κάθειρξη 7 ετών, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος σε φυλάκιση 5 ετών και οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας (Μinoan Flying Dolphins) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος σε φυλάκιση 2 ετών έκαστος.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μinoan Flying Dolphins, Παντελής Σφηνιάς, μη αντέχοντας το βάρος της τραγωδίας και της πίεσης που του ασκήθηκε έδωσε τέλος στη ζωή του λίγους μήνες αργότερα πέφτοντας από τον έκτο όροφο του κτιρίου της εταιρείας στην Ακτή Κονδύλη. Ήταν το τελευταίο θύμα της τραγωδίας του «Εξπρές Σαμίνα» που σκόρπησε το θάνατο σε 82 ανθρώπους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν