Λέσβος: Εφτιαξαν ελληνική σημαία στο χώρο επίταξης για κατασκευή κλειστού τύπου φιλοξενίας μεταναστών

Για μια εβδομάδα δυναμικών κινητοποιήσεων προετοιμάζονται οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ως αντίδραση στην κατασκευή νέας δομής μεταναστών στην τοποθεσία Καραβας-Καβακλη.

Πολίτες της Λέσβου σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Μανταμάδου και τον δήμο Δυτικής Λέσβου κατασκεύασαν στην τοποθεσία όπου θα γίνει η νέα δομή ένα τεράστιο ΟΧΙ και μια τεράστια Ελληνική σημαία... 

Σήμερα έληξε προσωρινά ο αποκλεισμός της περιοχής ώστε να μεταφερθούν νωρίς το πρωί της Δευτέρας τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Λέσβου... Στο σημείο πάντως βρίσκονται μηχανήματα και υπάλληλοι του δήμου δυτικής Λέσβου ώστε να ελέγχουν τυχών ύποπτες κινήσεις.

«Πάγωμα» των επιτάξεων ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε σήμερα το "πάγωμα" στις επιτάξεις στα νησιά μέχρι την Παρασκευή. «Βάζουμε ένα μορατόριουμ στις επιτάξεις, ώστε να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή, και να καταλήξουμε σε μια λύση» δήλωσε ο υπουργός. «Εάν μέχρι την Παρασκευή έχουμε καταλήξει σε μια καλύτερη λύση από αυτή που προτείνουμε εμείς, πολύ ευχαρίστως να εφαρμόσουμε την καλύτερη λύση», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θέλω οι δήμοι και η περιφέρεια να έρθουν με ρεαλιστικές  θέσεις και ρεαλιστικές λύσεις», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Εμείς να λύσουμε το πρόβλημα θέλουμε. Πρέπει να το λύσουμε. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε», υπογράμμισε ο υπουργός. Πρότεινε, μάλιστα, στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο ώστε να να επισπευσθεί η διαδικασία του διαλόγου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ακόμη ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια και δεσμεύτηκε ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Μιλώντας και στον ραδιοφωνμικό σταθμό Θέμα 104,6 ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης των κλειστών δομών. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του σχεδίου. Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά». 

Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα συναντηθούμε, Παρασκευή ή Σάββατο και περιμένω να μου υποδείξουν, άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις». «Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κ. Μουτζούρης: «Ζήτησα από τον Μηταράκη να «παγώσουν» οι επιτάξεις, να ξεκινήσει διάλογος & έγινε αποδεκτό»

«Όσο διαρκεί η επίταξη δεν κάνουμε κανένα διάλογο. Θα κάνουμε διάλογο από μηδενική βάση γιατί μπορούμε να βρούμε μια πιο έξυπνη λύση» δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Πηγή: www.lesvospost.com