Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΛέσβος: Ναυάγιο με μία νεκρή και η διεθνής πολιτική αντιπαράθεση

Λέσβος: Ναυάγιο με μία νεκρή και η διεθνής πολιτική αντιπαράθεση

|

Το ναύγιο της Τετάρτης στη Λέσβο, ο θάνατος μίας μετανάστριας και η πολιτική αντιπαράθεση για την στάση της Τουρκίας …

Ενα ακόμα ναυάγιο σημειώθηκε χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ανοιχτά της Λέσβου, όταν βάρκα στην οποία επέβαιναν μετανάστες από την Τουρκία άρχισε να βάζει νερά. Αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις του Λιμενικού που κινούνταν στην περιοχή και οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Διασώθηκαν 32 άτομα, 15 άνδρες, 14 γυναίκες και 3 παιδιά, ενώ μία ακόμα γυναίκα αγνοούνταν έως αργά χθες το απόγευμα, οπότε και ανασύρθηκε νεκρή. Αγνοούμενη παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ μία ακόμα γυναίκα – όλοι σομαλικής καταγωγής. Παράλληλα, είχαμε και τη σύλληψη 26χρονου αλλοδαπού, ο οποίος ήταν ο χειριστής της λέμβου και ο μεσάζοντας για την μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα….

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των ίδιων των διασωθέντων, τουρκικό σκάφος πέρασε δίπλα από τη βάρκα στην οποία επέβαιναν την ώρα που αυτή βυθιζόταν, αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια διάσωσης από πλευράς των επιβαινόντων στο σκάφος αυτό. Ολοι οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στη νέα δομή που έχει δημιουργηθεί στο Μαυροβούνι, μετά την καταστροφή της Μόριας (κοντά στον Καρά Τεπέ), σε ειδικό απομονωμένο χώρο. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.  

Η ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ”  Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. χθες), στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέσβου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα, για λέμβο σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής αυτών από τη θάλασσα. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) σκάφος της FRONTEX, ένα (01) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) αεροσκάφος της FRONTEX καθώς και χερσαίες δυνάμεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ). Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα δύο (32) αλλοδαποί οι οποίοι αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Μυτιλήνης ενώ έχει ανασυρθεί μία σορός γυναίκας. Κατά δήλωση των επιβαινόντων επί της ανωτέρω λέμβου επέβαιναν συνολικά τριάντα τέσσερα (34) άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.   Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα δύο (32) αλλοδαποί οι οποίοι μεταφέρθηκαν ασφαλώς στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ έχει ανασυρθεί μια (01) σορός. Τονίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, που διενεργεί την προανάκριση, έχει ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων έναν 26χρονο αλλοδαπό φερόμενο ως χειριστή της λέμβου που τους μετέφερε, ο οποίος και συνελήφθη”.

Κατηγορώ από Μηταράκη

Την Τουρκία αλλά και τις ΜΚΟ κατηγόρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για το συμβάν, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Εκφράζω τη λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στη Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα», δήλωσε μιλώντας χθες στη Βουλή, τονίζοντας ότι τα μέσα με τα οποία επιχειρείται το «πέρασμα» από την Τουρκία στην Ελλάδα διά θαλάσσης θέτουν σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες. «Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ο υπουργός τόνισε ότι, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων, «τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε –έπειτα από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης– δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε, αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο κ. Μηταράκης άφησε σαφείς αιχμές εναντίον μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν αυτές τις διελεύσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. «Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές πρέπει, συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλλουν, άθελά τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων», κατέληξε. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα ώστε να τερματιστούν «οι παράτυπες διαδρομές των λαθροδιακινητών».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες