Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΛέσβος: σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναβολή Πανελλαδικών, έρχεται επίδομα ενοικίου

Λέσβος: σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναβολή Πανελλαδικών, έρχεται επίδομα ενοικίου

|

Η πρώτη καταμέτρηση δείχνει ότι τουλάχιστον 150 σπίτια στην Βρίσα της Λέσβου είναι ακατάλληλα – Οι κινήσεις της Κυβέρνησης για βοήθεια προς τους πληγέντες αλλά και οι δράσεις από τις ιδιωτικές εταιρίες ώστε να μειωθεί ο πόνος όσων είδαν τη περιουσία τους να καταστρέφεται… 

Η Φύση εκδικείται… Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δη ως …αστείο. Μάλλον περισσότερο ως τραγωδία. Και στην Λέσβο για 2η φορά σε διάστημα 170 ετών έχουμε έναν …δίδυμο σεισμό. Στο ίδιο σημείο (Βρίσα της Λέσβου), την ίδια περίπου ένταση (+6 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ) και τα ίδια θύματα (μια γυναίκα)… Και από σήμερα το μεσημέρι, ο Δήμος Λέσβου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενέργεια που έλαβε χώρα μετά από απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 12 Ιουνίου. Και όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης «Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε».

Απολογισμός

Την ίδια ώρα, τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Όπως δήλωσε δε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κος Γιώργος Δέδες, έχουν μεταβεί στη Μυτιλήνη 80 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι μαζί με άλλους 20 της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε όλους τους οικισμούς που υπάρχουν ζημιές. Και ο πρώτος απολογισμός;  Τα 150 σπίτια από τα 254 που ελέγχτηκαν σήμερα από τα συνεργεία έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα στη Βρίσα και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ όπως είπε ο υπουργός δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί. Οπότε, θα δοθεί η καταβολή του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ο κ. Δέδες είπε ότι η επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Στους σεισμόπληκτους θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ.

Επιστημονικό κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνει σε Λέσβο, Χίο και Ψαρά για να εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων.Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητής τηλεφωνίας στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της πολιτείας και του κοινού.  Σε δωρεάν υπηρεσίες για τους συνδρομητές τους στη Λέσβο μέχρι το τέλος του μήνα προχώρησαν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η COSMOTE η WIND Ελλάς.

Αναβολή πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο – Χίο

Την αναβολή των αυριανών πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση ελήφθη «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί», μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δύο νησιά. Για τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση την Τετάρτη 14 Ιουνίου, για τη συνέχιση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ζημιές σε μεταβυζαντινά μνημεία

Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η Εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στη Βρισά Λέσβου, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα. Επίσης, μικρότερες φθορές έχουν υποστεί και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της όσο και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Διαπιστώθηκαν επιπλέον μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες