Λέσβος: Στους 12.000 (!!!) έφτασε ο πληθυσμός των μεταναστών στην Μόρια

Και οι κάνουλες από την Τουρκία όσον αφορά την ροή των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Ελλάδας έχουν ανοίξει για τα καλά....  Άλλοι 408 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 73 με ιστιοφόρο σκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης, έφτασαν σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λέσβο. Ανεβάζοντας σε 12.000 τον αριθμό των όσων διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας (φωτγραφία Intime), ο οποίος με υποδομές για μόλις 3.000 άτομα, επεκτείνεται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε γειτονικά ελαιοκτήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή). Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα το πρωί έως σήμερα έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Τποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς. Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που προγραμματίσθηκε να γίνει με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων τοπικών υπηρεσιών την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

Απόβαση σε Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη 

Και υπάρχει συνέχεια καθότι στο στόχαστρο έχουν και τα μεγάλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων... Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τρόπο ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων, όμως είναι δύσκολο να “στεγανοποιηθούν”. Ομως, οι πληροφορίες στα ΜΜΕ (βλ Κουρδιστό Πορτοκάλι) κάνουν λόγο για συμβουλές από τους διακινητές προς τους μετανάστες να επιλέξουν σαν προορισμό τους τα πιο τουριστικά ελληνικά νησιά όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη! Ο κ. Κουμουτσάκος τώρα τόνισε ακόμη ότι έχουμε παραλάβει εκκρεμότητες πάνω 70.000 χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που δεν έχουν εκδικαστεί, σημειώνοντας ότι για την αλλαγή στη διαδικασία χορήγησης ασύλου γίνεται “χειρουργική δουλειά” και χρειάζεται προσοχή. Όπως ανέφερε ο υπουργός, “δίνουμε μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τις διαδικασίες άσυλου”. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για συγκρότηση “ομάδας της Μεσογείου μέσα στην Ευρώπη” με Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρώπη και να δίνουν την ανάλογη προσοχή οι εταίροι.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν είχε κουλτούρα επιστροφών μεταναστών. “Όταν λέγαμε “λιάζονται και φεύγουν’’ οι εταίροι μας έκλεισαν τα σύνορα” δήλωσε, αφήνοντας αιχμές κατά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, “από τη μια πλευρά υπάρχει η λογική της Αριστεράς “δεν πειράζει ας έρθουν όλοι’’” από την άλλη της ακροδεξιάς ότι “δεν μπαίνει ούτε ένας” κάτι που στην πράξη είναι αδύνατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News