Λιμάνι Σαντορίνης: Αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας να το ...επισκευάσει

Λιμάνι Σαντορίνης… Έργο που ξεκίνησε το 2005, παραδόθηκε το 2010 αλλά σε διάστημα μόλις έξι ετών παρουσίασε σοβαρά προβλήματα (μετακινήσεις πλακών στο υπόστρωμα της θάλασσας, καθιζήσεις και ρωγμές στο οδόστρωμα, σπηλαιώσεις στα κρηπιδώματα, εκρίζωση μεταλλικών αναδομών κ.ά.) με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2016 να κομμάτι του λιμανιού  να κηρυχτεί από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ζημιές παρουσιάστηκαν στην προβλήτα όπου έδεναν τα πλοία της ακτοπλοΐας, μήκους 62 μέτρων, μπροστά από τον ανοιχτό επιβατικό σταθμό στο λιμάνι του Αθηνιού και, όπως έδειξε αυτοψία δύτη, έχουν υποχωρήσει τα τσιμεντένια μπλόκια, ενώ στην επιφάνεια της προβλήτας έχει σημειωθεί ρωγμή περίπου 60 εκατοστών. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Τα επιβατηγά πλοία να δένουν πλέον σε άλλη προβλήτα, αλλά με δυσκολίες αφού η θέση πρόσδεσης είναι μία, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των ακτοοπλόων. Από τότε κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι και με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή περίοδος έρχεται η ώρα της λύσης του προβλήματος.

Και την περασμένη Παρασκευή (23/12) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον γγ Λιμένων, Χρήστο Λαμπρίδη. Κι εκεί αποφασίστηκε η πλήρης ανακατασκευή του λιμανιού της Σαντορίνης, λόγω των ζημιών που έχει υποστεί η μία προβλήτα μήκους 62 μέτρων μπροστά από τον ανοιχτό επιβατικό σταθμό.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν παρόντες ο διευθυντής Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θεόδωρος Τσουκαλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, Ηλίας Πελέκης.

Εκπρόσωποι της τεχνικής εταιρείας που πραγματοποίησε έλεγχο στις λιμενικές εγκαταστάσεις ανέλυσαν τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί και πρότειναν σειρά λύσεων. Ο δήμαρχος Σαντορίνης και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων επέμειναν στο πόσο μεγάλη είναι η σημασία του λιμένα του Αθηνιού, ο οποίος δέχεται τεράστιο τουριστικό φόρτο το καλοκαίρι, αλλά και βαριά φορτία το χειμώνα, οπότε γίνονται οι επισκευές στο νησί και μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες υλικών.

Ο κ. Κουρουμπλής αναγνώρισε τη σημασία του λιμανιού και επέμεινε ότι το έργο το οποίο θα γίνει πρέπει να είναι ένα λιμάνι που να έχει επάρκεια και να αντέξει στον χρόνο, δεδομένων των εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών του νησιού.

Ο κ. Λεονταρίτης ζήτησε την πολιτική στήριξη του υπουργού Ναυτιλίας για την εκτέλεση του έργου και ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει ένα καλό έργο.

Συστάθηκε ολιγομελής επιτροπή για την εποπτεία της εκτέλεσης του έργου, η οποία αποτελείται από τον κ. Λαμπρίδη, τον κ. Λεονταρίτη και τον κ. Πελέκη, καθώς και από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.

Με πληροφορίες από το  atlantea.news

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News