Λιμενικοί: οι ήρωες του Αιγαίου, διασώσεις σε Κω και Λέσβο

Την ώρα που οι ροές μεταναστών όλο και αυξάνονται προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι λιμενικοί από τη μία πλευρά του Πελάγους έως την άλλη, από το Βορρά έως το Νότο δίνουν καθημερινή βάση για τη σωτηρία των ανθρώπων αυτών που επιδιώκουν μέσω της θάλασσας να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Κι έτσι διαβάζουμε καθημερινά για τις ιστορίες των Λιμενικών που παλεύουν με τα κύματα και ξεπερνώντας τον εαυτό τους να είναι συνεπείς στο καθήκον τους..

Κάλυμνος

Ξεκινώντας από το Νότο, στη Κάλυμνο, την τελευταία εβδομάδα έχουν βοηθήσει περισσότερους από 120 μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν οι οποίοι βρέθηκαν στην Ψέριμο. Μάλιστα, οι περισσότεροι είναι ηλικίας από 15 έως 40 ετών και η σχέση τους με τη θάλασσα … κάκιστη. Συν τοις άλλοις, οι λιμενικοί φροντίζουν για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών παρέχοντάς του με τη συνδρομή των εθελοντών, όλα όσα χρειάζονται για να αφήσουν πίσω τους την φρίκη του πολέμου και του ξεριζωμού.

Κως

Και από την Κάλυμνο στη Κω 9στη περιοχή «Σκανδάρι», όπου μόνο χθες το βράδυ λιμενικοί με τη συνδρομή πλωτού σκάφους της δύναμης Frontex – βρίσκονταν σε περιπολία στα πλαίσια της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών 2016» - εντόπισαν και διέσωσαν δώδεκα πρόσφυγες παράλληλα προχώρησαν και στη σύλληψη του διακινητή τους…  Οι αλλοδαποί επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα που είχε ξεκινήσει από τις απέναντι τουρκικές ακτές και διασώθηκαν από τους λιμενικούς και μεταφέρθηκαν στη Κω ενώ ο φερόμενος ως διακινητής συνελήφθη .

Λέσβος

Ανεβαίνοντας στην Λέσβο, τα ξημερώματα, άνδρες του Λιμενικού έσωσαν από βέβαιο θάνατο τρεις μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα με 15 συνολικά άτομα. Οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και δύο από αυτούς διασώθηκαν από λιμενικούς λίγο πριν χάσουν την ζωή τους. Ο τρίτος κατάφερε να επιστρέψει κολυμπώντας στα τουρκικά παράλια. Οι υπόλοιποι καλά στην υγεία τους αποβιβάσθηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης απ’ όπου και μεταφέρθηκαν στο χοτ σποτ για να καταγραφούν.

Καταγραφή

Το τελευταίο 48ωρο, δηλαδή από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου στις 7 το πρωί,, πέρασαν 200 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 102 στη Λέσβο, 52 στη Χίο και 31 στη Σάμο. Σήμερα Κυριακή στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.937 άτομα. Στη Χίο 3.078 και στη Σάμο 1.078. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 8.093 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Ο σημερινός αριθμός των ευρισκόμενων στα νησιά του βορείου Αιγαίου εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων αποτελεί αριθμό ρεκόρ από τις 20 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Και αυτό παρά τις συνεχείς και καθημερινές σχεδόν μετακινήσεις στην Αθήνα όσων προσφύγων κρίνονται από την πρωτοβάθμια επιτροπή ασύλου ότι μπορεί να τους δοθεί άσυλο.

Με πληροφορίες από τη Δημοκρατική 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News