Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΛουκέτο στην αγορά

Λουκέτο στην αγορά

|

Από το πρωί της Δευτέρας και έως τις 6 Ιουλίου η Ελλάδα σε capital control, 60 ευρώ ανά κάρτα σε ΑΤΜ και …πάγος στην αγορά 

Σε καθεστώς αργίας μαζί με τις τράπεζες μπαίνει από σήμερα και η οικονομία της χώρας. Eνδεικτικό είναι ότι στα ATMs θα υπάρχουν μεν χρήματα, αλλά θα μπορεί ο καθένας να σηκώνει έως 60 ευρώ, ενώ τα τραπεζικά καταστήματα θα είναι με κατεβασμένα ρολά.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας το κλείσιμο των τραπεζών θα ισχύει από σήμερα, Δευτέρα, έως και τις 6 Ιουλίου και αφορά εκτός από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όλα τα Ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Το ημερήσιο όριο για αναλήψεις από τα ΑΤΜ προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα και τα ΑΤΜ θα τεθούν σε λειτουργία εντός 12 ωρών από την πρώτη ημέρα που θα ισχύσει η ΠΝΠ. Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στηνΕλλάδα.

Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μία πρωτόγνωρη φάση, όπου κανείς δεν θα πληρώνει κανένα και όλες οι υποχρεώσεις ετεροχρονίζονται για το μέλλον. Οι αποταμιεύσεις, οι συντάξεις και γενικότερα τα χρήματα των πολιτών είναι πλέον εγκλωβισμένα στις κλειστές τράπεζες και σήμερα δεν θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση.

Στον αέρα βρίσκεται η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι άγνωστο ακόμα πως θα καταβληθούν οι μισθοί στις 30 Ιουνίου. Ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ακόμη και εάν πληρωθούν δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει έναν κύκλο αθέτησης υποχρεώσεων και οφειλών, καθώς ουσιαστικά στην κοινή γνώμη με έναν τρόπο νομιμοποιείται η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών. Πολύ περισσότερο όταν το ημερήσιο όριο αναλήψεων είναι στα 60 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει την αγορά κλινικά νεκρή.

Δραματική θα είναι η βουτιά στις λιανικές πωλήσεις και γενικότερα στην κατανάλωση, αφού οι ειδικές συνθήκες θα προκαλέσουν επιφυλακτικότητα αλλά και πραγματική αδυναμία στους καταναλωτές να προβούν σε αγορές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λιγότερες δυνατότητες βρίσκονται ευθέως εκτεθειμένες και πολλές από αυτές θα αναγκαστούν, προσωρινά τουλάχιστον, να διακόψουν τη λειτουργία τους. Το έμφραγμα στις συναλλαγές θα προκαλέσει αδυναμία τροφοδοσίας των καταστημάτων εστίασης, καθώς οι επιχειρηματίες εάν δεν έχουν μετρητά δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις προμήθειες για την λειτουργία των μαγαζιών τους.

Εκρηκτική θα είναι η κατάσταση στον τουρισμό και ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, μέχρι τουλάχιστον να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες με τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οι κλειστές τράπεζες θα δημιουργήσουν ουσιαστικές αδυναμίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι τινάζουν στον αέρα τις διακοπές τουλάχιστον όσων Ελλήνων το προγραμμάτιζαν.

Τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης που εκδόθηκε ξημερώματα Δευτέρας προς όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Πηγή: newmonay.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες