Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜακρόνησος: Ξεκίνησε η πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος (!!!)

Μακρόνησος: Ξεκίνησε η πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος (!!!)

|

Δυόμιση χρόνια μετά τον εντοπισμό 22 αυθαιρέτων στη Μακρόνησο από τους επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος, συνεργεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησαν σήμερα στην πρώτη κατεδάφιση.

Δυόμιση χρόνια μετά τον εντοπισμό 22 αυθαιρέτων στη Μακρόνησο από τους επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος, συνεργεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησαν σήμερα στην πρώτη κατεδάφιση. Η μπουλντόζα ξεκίνησε το έργο της από την ανατολική πλευρά του νησιού, από μια κατοικία δίπλα στη θάλασσα και θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, ώστε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να κατεδαφιστεί το σύνολο των παράνομων κτισμάτων. 

Ανάμεσα στα αυθαίρετα περιλαμβάνεται και «βιλίτσα» 100 τ.μ., με λιθόκτιστη βεράντα, φωτοβολταικό και τζάκι, ένα άλλο αντίστοιχου μεγέθους κτίσμα. καλυμμένο εξωτερικά με ελενίτ και άλλες μικρότερες κατασκευές. Επίσης, παράνομα κτίρια είχαν εντοπιστεί το 2017 στα ερείπια του παλαιού στρατοπέδου, αλλά και κοντά στην εκκλησία του Αϊ- Γιώργη.

Στην σημερινή κατεδάφιση παραβρέθηκε κλιμάκιο της διεύθυνσης σώματος επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, του τμήματος δόμησης και κατεδαφίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και η δήμαρχος Κέας.

«Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι τον Αύγουστο του 2019, όλο το νησί χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος. Οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

 

Οι κατεδαφίσεις, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, δεν θα περιορισθούν στη Μακρόνησο. Το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική, τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία καθώς και σε δασικές εκτάσεις στην ίδια περιοχή αλλά και στη Γλυφάδα. Αντίστοιχος διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κηρυχθεί άγονος.

Όσον αφορά στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με πρόσφατη ρύθμιση η κυβέρνηση έδωσε μια τελευταία παράταση έως τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τις πολύ βαριές αυθαιρεσίες (κατηγορία 5 του νόμου, δηλαδή υπερβάσεις άνω του 40% στα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια). Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα, για την επόμενη πενταετία, τακτοποίησης αυθαιρέτων με μικρότερου βαθμού παρανομίες (κατηγορίες από 1 έως 4). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με προσαυξημένα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν