Μαυρογιαλούρος, Σαντορίνη και ... αιμορροϊδες

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες είχαμε την κυβερνητική κουστωδία να προχωρεί στα εγκαίνια του νοσοκομείου της Σαντορίνης… Ένα νέο που χαιρέτησαν όλοι με ικανοποίηση από τη στιγμή που θα έλυνε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την τοπική κοινωνία αλλά και θα λειτουργούσε ως δέλεαρ για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου ουσιαστικά πραγματική λύση δεν δόθηκε ποτέ… Κι αυτό γιατί τα κενά στο ιατρικό και νοσηλευτικό (παραϊατρικό) προσωπικό είναι πολλά, στη Σαντορίνη παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της στέγασης αφού δεν βρίσκουν καταλύματα με αποτέλεσμα κάποια θέματα να παραμένουν σαν να μην πέρασε ούτε μία ημέρα…. Και βέβαια κινήσεις όπως η προβολή μέσω επίσημων κυβερνητικών non paper για το πρώτο τοκετό στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης ή την υπερπροβολή της εγχείρησης αιμορροΐδων από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κο Πολάκη και μάλιστα σπάζοντας κάθε ιατρικό κώδικα ηθικής (σ.σ. ως ιδιώτης γιατρός δεν έχει δικαίωμα να χειρουργήσει σε δημόσιο νοσηλευτήριο) μόνο κακό κάνουν όχι μόνο στη πολιτική σε θέματα Υγείας αλλά και στο ίδιο το Νοσοκομείο. Κι αυτό γιατί την ώρα που ανακοινώνουν με υπερηφάνεια ότι έχουμε τοκετό, στρατιωτικό αεροπλάνο παίρνει δύο έγκυες γυναίκες για το Ηράκλειο της Κρήτης…

Επίθεση

Και έτσι φτάσαμε σήμερα, στην επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κο Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ (βλ. βίντεο από την ιστοσελίδα newsit.gr) αναφέρθηκε στη πλήρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας φέρνοντας ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης ενώ σημείωσε ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να καλύψει την κατάσταση στο ΕΣΥ… Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το μοναδικό χειρουργείο που έγινε στην Σαντορίνη είναι οι … αιμορροΐδες  με τον υπουργό κο Πολάκη τη στιγμή που συνεχίζονται οι διακομιδές των εγκύων σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας για να υπάρχει η σχετική ασφάλεια των ασθενών…

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Την Κυριακή τα ξημερώματα "με αεροδιακομιδή διεκομίσθη έγκυος χωρίς παραπεμπτικό από γυναικολόγο στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο για να γεννήσει με καισαρική τομή. Την Δευτέρα 8/8/2016 διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ (αεροδιακομιδή) γυναίκα με ρήξη ωχρού σωματίου στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο. Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης έως τώρα έχει γίνει ένας τοκετός από τη γυναικολόγο Διευθύντρια του ΕΣΥ που μεταφέρθηκε από το Κ.Υ. και μάλιστα με τα μηχανήματα του Κ.Υ. Στο Κ.Υ. που έκλεισε γινόταν πολλοί περισσότεροι τοκετοί απ’ ότι στο Νοσοκομείο Σαντορίνης".

Αναφερόμενοι στην κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους: "Εγκαινιάζει 11 ασθενοφόρα στα Ιωάννινα για όλη την Ήπειρο και τα βάζει να φέρνουν βόλτες στους δρόμους των Ιωαννίνων με την ομάδα ΔΙΑΣ να ανοίγει το δρόμο με θόρυβο και κορναρίσματα. Την επόμενη ημέρα της φιέστας για τις διακομιδές βγήκαν πάλι τα σαράβαλα ασθενοφόρα, χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων. Την ενδιαφέρει το "φαίνεσθαι". Κάνει όμως μία τρύπα στο νερό. Κάθε ημέρα εκτίθεται περισσότερο".

Η εικόνα

Όσο για τη σημερινή πραγματικότητα, την οποία "τα twits των Υπουργών Υγείας δεν μπορούν να κρύψουν", σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι η εξής:

• 200 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, παρ’ ότι είναι έτοιμες να λειτουργήσουν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού

• Έχουμε κλινικές ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, ή συγχωνεύονται κλινικές εξαιτίας των ελλείψεων ειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Λειτουργούν κλινικές του ΕΣΥ και χειρουργούν ιδιώτες ιατροί.

• Κλείνουν χειρουργικά τραπέζια το ένα μετά το άλλο και η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ξεπερνάει το ένα έτος, εξαιτίας των ελλείψεων χειρουργικών υλικών και προσωπικού

• Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων με αγροτικά οχήματα, με ιδιωτικά μέσα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των διακομιζόμενων ασθενών

• Ιατρικά μηχανήματα χαλασμένα που δεν λειτουργούν προκειμένου να τα «σκάνε» στον ιδιωτικό τομέα οι ασθενείς

• Δεν υπάρχουν απαραίτητα και κατάλληλα Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ή δεν λειτουργούν, πεθαίνουν καρκινοπαθείς λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής,.

Οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο καλούνται να αγοράζουν τα υλικά που θα καταναλώσουν.

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ συντηρούνται με εράνους. δωρεές, προσφορές τοπικών φορέων καθ’ ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ξεπέρασαν το 1,5 δις ευρώ (στοιχεία Γ.Λ.Κ.).

Διάλυση

Ο κος Τσίπρας και οι Υπουργοί Υγείας λιγόστεψαν το προσωπικό του ΕΣΥ κατά 4.000. Οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία είναι 35.000. Με φακιρικό τρόπο προσπαθούν να το αυγατίσουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι το 1,15 δις ευρώ κρατικής χρηματοδότησης των Νοσοκομείων εφέτος είναι 350 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 1,5 δις ευρώ Κρατική Χρηματοδότηση που έλαβαν πέρυσι!!! Θα ξεχάσουμε τα μαθηματικά.

Η διάλυση του ΕΣΥ σχετίζεται με την συρρίκνωση των Δημοσίων Δαπανών Υγείας. Με 5% του ΑΕΠ Δημόσιες Δαπάνες, το Σύστημα τελειώνει, αργοσβήνει.

Κάθε ημέρα διαπιστώνουμε τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης (τσέπες πολιτών).

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη διαλύθηκε. Οι πολίτες από την τσέπη τους πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα πια το βιβλιάριο ασθενείας, αν και πληρώνουμε αδρά για υγειονομική περίθαλψη.

Τα Κέντρα Υγείας μαζεύουν τα συντρίμμια τους και το προσωπικό μετακινείται για να καλύψει τα τεράστια κενά σε άλλες Πρωτοβάθμιες Μονάδες ή τα Νοσοκομεία.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία βαίνουν προς κατάργηση με το Σχέδιο Νόμου που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση. Η Δημόσια Ψυχική Υγεία παραδίδεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Οι κορώνες της κυβέρνησης περί πάταξης της διαφθοράς, τα πυρά ενάντια των δικαστών είναι «στάχτη στα μάτια».

Συνεχίζουμε τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Με πληροφορίες από ethnos.gr (φωτο), newpost.gr (φωτο) και iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News