Μέσω του ΑΜΣ Φιλωτίου η Νάξος στο 10ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Το 10ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» ξεκίνησε σήμερα  Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και για τρεις μέρες υπόσχεται πως θα … χάσετε το λογαριασμό από τις πολλές και διαφορετικές γεύσεις, εικόνες, μουσικές! Και όπως τονίζεται «Φέτος γιορτάζουμε με τα περισσότερα Κυκλαδονήσια από ποτέ άλλοτε, με περισσότερες συμμετοχές από άλλα μέρη της Ελλάδας και με τρεις αντιπροσωπείες του εξωτερικού!» Μην ξεχνάμε ότι η Σίφνος είναι το νησί καταγωγής του επώνυμου αρχιμάγειρα και εκσυγχρονιστή της ελληνικής κουζίνας Νικόλαου Τσελεμεντέ, και θέτει για άλλη μια φορά πολύ υψηλά τον πήχη στη γνωριμία και διάδοση των κυκλαδίτικων, νησιωτικών και ελληνικών γεύσεων. Ιδιαίτερης σημασίας γεγονός είναι ότι ο φετινός 10ετής εορτασμός του Φεστιβάλ συμπίπτει με την επίσημη κατάθεση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του φακέλου υποψηφιότητας (bid book) για την κατάκτηση του τίτλου της "Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019" στο  IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού).

Το παρών δίνει και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κος Λεονταρίτης, ο οποίος και συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και το Δήμο Σίφνου για το Φεστιβάλ και τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που το πλαισιώνουν. Τόνισε επίσης ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο εμπράκτως τη στήριξή της σε δράσεις που προβάλλουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Όσον αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας σημείωσε: "Η διεκδίκηση του τίτλου έχει στόχο να καταστήσει τη γαστρονομία  των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  σημείο αναφοράς στη γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους  βασικούς στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η περιφερειακή αρχή: της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό,  της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη μάχη για τον τίτλο, έναντι των συνυποψηφίων Περιφερειών". Οσο για τη Νάξο; Δίνει το παρών (όπως βλέπετε στις φωτογραφίες) με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο Φιλωτίου που μεταφέρει μπάτουδο από το χωριό, τοπικά προϊόντα και την ...ευλογία του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων...  

Το πρόγραμμα ξεκινάει και τις τρεις μέρες… από το πρωί:

Την Πέμπτη 8/9 στις 3:00 το μεσημέρι, το Εξωραϊστικό Σωματείο «Το Βαθύ της Σίφνου» ανοίγει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με κεράσματα στο μόλο, πάνω στο κύμα, παρέα με ιστορίες για ψαρέματα και τη χορευτική ομάδα της Σερίφου.

Την Παρασκευή 9/9 στις 09: 00 το πρωί, στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία, θα ακούσουμε τρεις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στο θέμα: «Μεσογειακή Διατροφή: Υγεία, Πολιτισμός και Τουρισμός», που οργανώνει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός»), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.

Το Σάββατο 10/9 στις 09:00 το πρωί, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Φάρου κερνάει μεζέδες στο μόλο του οικισμού και “φτιάχνει” διάθεση για το απόγευμα με τη βοήθεια ντόπιων μουσικών…

Τα απογεύματα ξεκινάμε από νωρίς στο χώρο του Φεστιβάλ στον Αρτεμώνα:

– στις 18.00, με παιδικές δραστηριότητες που θα διαρκούν καθημερινά μέχρι περίπου τις 21.00,

– στις 19.00 αρχίζουμε τις παρουσιάσεις παραδοσιακών φαγητών και γλυκών από τις περιοχές που συμμετέχουν, μια διαδικασία στην «κουζίνα του Τσελεμεντέ», με πολλές μυρωδιές και προκλήσεις για όλες τις αισθήσεις, που θα διαρκούν καθημερινά μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα!

– Ενδιάμεσα στις μαγειρικές και παράλληλα με αυτές, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα θα δούμε χορευτικές ομάδες και παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών.

Αλλά όχι μόνον…:

– Την Παρασκευή 9/9 από τις 18.00, παράλληλα με όλες τις άλλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ, αναπαράσταση μέρους του σιφναίικου γάμου, που θα ξεκινήσει από το χωριό του Τσελεμεντέ (τα Εξάμπελα), θα συνδέσει 5 από τους κεντρικούς οικισμούς του νησιού και πολλές περιοχές της Ελλάδας σε ένα γλέντι στις γειτονιές του νησιού.

– Το Σάββατο 10/9 στις 20.00 θα γνωρίσουμε το βιβλίο «Του άνεμου και της αρμύρας» του Δικτύου Aegean Cuisine (έκδοση Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με την υπογραφή της Νανάς Δαρειώτη, της Θάλειας Τσιχλάκη και του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη) στην παρουσίαση που οργανώνεται στο Δημοτικό Σχολείο (κεντρικό κτήριο), στο Στενό του Αρτεμώνα.

Η τριήμερη γιορτή θα ολοκληρωθεί με γλέντι για όλους με τη Σοφία Παπάζογλου και τους συνεργάτες της, με τίτλο «Ο χτύπος της καρδιάς μου»!

Τις ημέρες του Φεστιβάλ λειτουργούν και προτείνουμε να επισκεφτείτε:

– Την έκθεση λαογραφικού υλικού «Γιάννης Ατσόνιος – Εμείς παλιά στα σπίτια μας» (στον Αρτεμώνα, απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή, ώρες λειτουργίας: 19:00 – 22:00),

– την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Γενιά του ΄60 – Γενιά του ’70» στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου, που ειδικά για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα λειτουργήσει εκτός από απογευματινές (19:00 – 23:00) και πρωινές ώρες (11:00 – 13:00),

– Την έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Καζαμία «Η Σίφνος που θυμάμαι» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 23:00),

– τον αρχαιολογικό χώρο στο λόφο του Αγίου Αντρέα (δρομολόγιο λεωφορείου καθημερινά στις 11:00 από τον Αρτεμώνα & επιστροφή από τον Αϊ Αντρέα στις 12:30 – Την Τετάρτη 7/9 και την Πέμπτη 8/9 και από τις Καμάρες, στις 10:30),

– το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου καθημερινά (εκτός Κυριακής και Δευτέρας, από τις 8:00 έως τις 15:00),

– το Λαογραφικό Μουσείο του Συνδέσμου Σιφνίων στην Απολλωνία, (ώρες λειτουργίας καθημερινά 19:00 – 23:00 & Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή: 11:00 – 13:00).

Η Σίφνος “στρώνει” το τραπέζι και σας περιμένει…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News