Μετά το ΕΚΑΣ πάει και το "Κατ' Οίκον Βοήθεια"

Διπλό πλήγμα για χαμηλοσυνταξιούχους που όχι μόνο είδαν να χάνουν το ΕΚΑΣ αλλά με προ ημερών εγκύκλιο του ΙΚΑ κινδυνεύουν να απωλέσουν ένα από σημαντικότερα προγράμμα στήριξης και μάλιστα στο πεδίο της υγείας τους, δηλαδή το πρόγραμμα "κατ' οίκον βοήθεια".

Αυτό αποκαλύπτει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ στις 1.8.2016, δηλαδή μόλις πέντε μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Υπ. Εργασίας σύμφωνα με την οποία χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ από 1.6.2016 θα λάβουν ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον τρέχοντα κιόλας μήνα.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει πως με βάση Υπουργική Απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα "Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων" μεταξύ άλλων είναι "το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ".

Με τις διατάξεις, όμως, νέου Ασφαλιστικού που ψήφισε η κυβέρνηση στις 8.5.2016, σημειώνεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, "τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στην χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ".

Κατά συνέπεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ " για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων διακοσίων δέκα έξι (7.216,00) ευρώ ή το οικογενειακό, το ποσό των ένδεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ, όπως προβλέπει η παραπάνω διάταξη.

Από το ΙΚΑ επισημαίνεται πως οι παραπάνω οδηγίες έχουν εφαρμογή και για εκκρεμείς αιτήσεις ωφελούμενων που έχουν υποβληθεί μέχρι την κοινοποίηση του παρόντος. Για τους ωφελούμενους για τους οποίους έχουν εκδοθεί εγκριτικές αποφάσεις, θα γίνουν έλεγχοι κεντρικά από τη Δ/νσή μας και θα ενημερώσουμε τα αρμόδια Υποκαταστήματα και τους παρόχους, σημειώνεται στην ίδια εγκύκλιο.

Οι υπηρεσίες του Προγράμματος προς τους Δικαιούχους θα προσφέρονται από τους Παρόχους του Προγράμματος οι οποίοι θα είναι επιχειρήσεις / νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας. Οι Πάροχοι αυτοί θα συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την παροχή των υπηρεσιών αυτών έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο.

Τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα "Κατ' οίκον Φροντίδα"

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του προγράμματος "Κατ΄οίκον Φροντίδα" πρέπει πληρούν σωρευτικά (δηλαδή όλες μαζί ταυτόχρονα), εκτός από τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για το ΕΚΑΣ ( 7.216 ευρώ αποδοχές από συντάξεις και 11.000 οικογενεικό εισόδημα) τις παρακάτω προϋποθέσεις :

* Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ )

*Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

* Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

* Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.

* Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News