Μετακίνηση χωρίς μέριμνα

Είναι γνωστό ότι Σαντορίνη και Μύκονος αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών τους. Ανάμεσά τους και τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα δύο νησιά. Πρόσφατα δόθηκε εντολή από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την μετακίνηση δύο υπαλλήλων (οδηγών) από το Πυροσβεστικό Σώμα (κλιμάκιο) της Νάξου προς το αντίστοιχο της Σαντορίνης στα πλαίσια των εσωτερικών μετακινήσεων εντός της ίδιας περιφέρειας.

Όμως, υπάρχουν προβλήματα. Αφενός η Νάξος – το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο νησί σε βλάστηση στις Κυκλάδες – μένει μόνο με τέσσερις οδηγούς (από τους οκτώ που έχει), καθότι δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι εκτός υπηρεσιών, αφετέρου οι ίδιοι οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα καθότι αυτή η μετακίνηση γίνεται χωρίς ουσιαστική μέριμνα: που θα μείνουν με γνωστό το πρόβλημα στέγης στην Σαντορίνη αλλά και ο διαχωρισμός της οικογένειας με βίαιο τρόπο…

Έτσι τόσο η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου όσο και από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Επάρχου Νάξου εκδόθηκαν ανακοινώσεις όπου εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αυτή η μετακίνηση θα πρέπει να ανακληθεί…

Χωρίς μέριμνα 

Στην επιστολή του ο Έπαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κος Μαργαρίτης ανάμεσα στα άλλα σημειώνει ότι  «Εκτός από τα προβλήματα της υπηρεσίας και οι ίδιοι οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μετακίνηση αυτή. Δεν υπάρχει καμία διοικητική μέριμνα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται μόνοι να αναζητήσουν κατάλυμα και φυσικά να καλύψουν όλα τα έξοδα διαμονής, διατροφής, κ.λ.π., ξεπερνώντας τον οικονομικό προϋπολογισμό τους αν αναλογιστεί κάποιος τη χρονική περίοδο και το κόστος ζωής σε ένα καθαρά τουριστικό νησί όπως είναι η Θήρα. Μετακινούνται, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους (ανήλικα τέκνα, γυναίκα κυοφορούσα, άρρωστους γονείς)».

Δείτε αναλυτικά την επιστολή

ΘΕΜΑ : «Αίτημα για τη μη μετακίνηση υπαλλήλων»

Πληροφορηθήκαμε, μετά λύπης μας, ότι προτίθεται  η υπηρεσία σας να μετακινήσει  δύο υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος Νάξου στη Θήρα.

Θεωρούμε ότι αν συμβεί αυτό θα αποδεκατιστεί  το Π.Κ. Νάξου.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις ανάγκες των δύο νησιών.  Η Νάξος έχει έκταση 442 τ.χλμ. πολλές βουνοπλαγιές με χορτολιβαδική και δασική βλάστηση, με μεγάλη συχνότητα  σε πυρκαγιές. Η έκταση της Σαντορίνης είναι μόλις 76,19 τ.χλμ.

Το Π.Κ. Νάξου διαθέτει οκτώ (8) οδηγούς από τους οποίους  ένας έχει άδεια ασθενείας έως τέλος του χρόνου και δεύτερος βρίσκεται σε ανάρρωση μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο μάτι. Αν μετακινηθούν δύο υπάλληλοι θα μείνουν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του καλοκαιριού μόνο τέσσερις υπάλληλοι.

Εκτός από τα προβλήματα της υπηρεσίας και οι ίδιοι οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μετακίνηση αυτή. Δεν υπάρχει καμία διοικητική μέριμνα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται μόνοι να αναζητήσουν κατάλυμα και φυσικά να καλύψουν όλα τα έξοδα διαμονής, διατροφής, κ.λ.π., ξεπερνώντας τον οικονομικό προϋπολογισμό τους αν αναλογιστεί κάποιος τη χρονική περίοδο και το κόστος ζωής σε ένα καθαρά τουριστικό νησί όπως είναι η Θήρα.

Μετακινούνται, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους (ανήλικα τέκνα, γυναίκα κυοφορούσα, άρρωστους γονείς).

Θεωρητικά είμαστε μια ενιαία περιφέρεια αλλά είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες μετακίνησης στα νησιά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Παρακαλούμε, για υπηρεσιακούς αλλά και κοινωνικούς λόγους,  να εξετάσετε την άρση των μετακινήσεων των υπαλλήλων".

Υπάρχουν λύσεις 

Από τη πλευρά της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου μεταφέρει την αγωνία και την αναστάτωση του προσωπικού, στέκεται κι αυτή στην διατάραξη του οικογενειακού προγραμματισμού λόγω των επικείμενων μετακινήσεων από τη στιγμή μάλιστα που δεν εξασφαλίζεται από την υπηρεσία η στέγη και η σίτιση των πυροσβεστών σε ένα νησί με αποδεδειγμένο υψηλό κόστος διαβίωσης Και καταλήγει ότι η λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν ελλείψεις, Και σημειώνει ότι υπάρχουν εθελοντές που θέλουν να καλύψουν προσωρινά τα κενά που υπάρχουν στη Σαντορίνη

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή