Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜήλος: τα τρία …κακά της καθημερινότητάς μας

Μήλος: τα τρία …κακά της καθημερινότητάς μας

|

Το πρόβλημα της ύδρευσης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την τουριστική σεζόν καθότι γίνονται συνεχώς διακοπές ρεύματος ενώ είχαμε και έλευση υδροφόρας που τροφοδότησε με νερό το νησί…

Εδώ και ημέρες η Μήλος είναι σε αναβρασμό. Το πρόβλημα της ύδρευσης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την τουριστική σεζόν καθότι γίνονται συνεχώς διακοπές ρεύματος ενώ είχαμε και έλευση υδροφόρας που τροφοδότησε με νερό το νησί… Και σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου έχουμε την πρώτη ομαδική δημόσια αντίδραση. Επιτροπή κατοίκων του νησιού έδωσε στον Δήμαρχο Μήλου κο Δαμουλάκη, έγγραφο με τα προβλήματα και τα αιτήματά, όπως είχε προγραμματισθεί και αποφασισθεί κατά την διάρκεια της χθεσινής δυναμικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Μήλου. Η επιστολή έχει αποδέκτες εκτός από τον Δήμο Μήλου, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα: «Ύδρευση, αποχέτευση & απορρίμματα Δήμου Μήλου. Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» και αναφέρει:

Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι

Σήμερα, Κυριακή 16/7/2017 στις 10 το πρωί, συγκεντρωθήκαμε έξω από το δημοτικό κατάστημα κάτοικοι της Μήλου, διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στον δήμο μας εδώ και δύο χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δοθεί λύσεις στα παρακάτω θέματα:

1) Ξεκινώντας από το θέμα της ύδρευσης.

Είναι απαράδεκτο, αρκετοί οικισμοί του νησιού μας να μην έχουν νερό επί σειρά ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι να έχουν εντελώς ακατάλληλο για χρήση νερό κι αυτό εκ περιτροπής. (επισυνάπτουμε φωτογραφία). Επίσης , σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας που ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα, το νερό της δεξαμενής του Κάστρου είναι ακατάλληλο για πάσα χρήση (παραπέμπουμε στα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου).

Παράλληλα, όλο το νησί στερείται επάρκειας νερού γιατί ο δήμος δεν είχε προβλέψει την ποσότητα που θα χρειαζόταν, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό από την διεθνή τάση.

2) Στο θέμα της αποχέτευσης.

Είναι απαράδεκτο, το 2017 και μετά από 7 χρόνια παραμονής στο αξίωμα του σημερινού δημάρχου, να εξακολουθεί να υπάρχει θέμα σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κινδύνων για την δημόσια υγεία λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, από το δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν και το πρόστιμο που επεβλήθη πρόσφατα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στον δήμο, ύψους 42.000 €, μετά από καταγγελίες πολιτών και φορέων του νησιού.

3) Στο θέμα των απορριμμάτων.

Δεν λειτουργεί η ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί εντελώς από τους κατοίκους και, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων σε τακτά διαστήματα, ενώ όλα καταλήγουν σε ανεξέλεγκτη χωματερή.

Στο νησί μας εξακολουθεί να λειτουργεί ένας από τους 16 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων για τους οποίους η χώρα μας πληρώνει σημαντικό πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα και λόγω της αδιαφορίας του δημάρχου, καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και κάθε αρμόδιο όργανο της πολιτείας να αναλάβουν τις προσωπικές και πολιτικές τους ευθύνες.

Ζητάμε:

1) Πόσιμο και επαρκές νερό σε όλο το νησί.

2) Άμεση συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς διάθεσης λυμάτων.

3) Εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης και τον εθνικό σχεδιασμό.

4) Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση και να δημιουργηθεί χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η ανακύκλωση.

Δηλώνουμε ότι:

1) Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα πάγια τέλη των λογαριασμών ύδρευσης για το διάστημα που δεν έχουμε νερό ή που το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

2) Αρνούμαστε να πληρώνουμε τα τέλη αποχέτευσης τη στιγμή που τα λύματα δεν καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό.

3) Δεν δεχόμαστε να χρεωθούν οι δημότες της Μήλου το πρόστιμο που έχει ήδη επιβληθεί στον δήμο για το ζήτημα των λυμάτων καθώς και για τυχόν νέα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα αυτά πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον δήμαρχο που έχει την αποκλειστική ευθύνη”.

Και σήμερα το βράδυ στις 21:00, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη Λαϊκή Συνέλευση έξω από το Δημαρχείο, για περαιτέρω συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν