Μύκονος: εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο της Μυκόνου περνάει στην επόμενη και την πλέον ευχάριστη όσον αφορά την αναβάθμισή του… Κι αυτό γιατί εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και αρχίζουν τα … έργα. Και δεν είναι λίγα… Όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι το αεροδρόμιο για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν κλειστό για περίπου δεκαπέντε ημέρες (η δεύτερη από 9 έως 21 Ιανουαρίου)  ώστε γίνουν έργα βελτίωσης και αποκατάστασης του διαδρόμου απο-προσγείωσης. Η πρώτη φορά ήταν στον περασμένο Νοέμβριο όταν και αποκαταστάθηκαν τεχνικά προβλήματα στο διάδρομο των 1.800 μέτρων.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αρχικά στα 1.200 μέτρα και στη δεύτερη φάση τα υπόλοιπα 600 μέτρα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες επιπλέον βελτιώσεις, ώστε οι προδιαγραφές του να είναι σύμφωνες με εκείνες που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Πτήσεων. Βλέπετε, το αεροδρόμιο της Μυκόνου είχε φέτος αύξηση της τάξης του 15.9% καθότι δέχτηκε περισσότερους από 346 χιλιάδες επισκέπτες, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο της Σαντορίνης…

Και τα καλά νέα; Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, εγκρίθηκαν με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι περιβαλλοντικοί όροι για έργα στο αεροδρόμιο Μυκόνου.

Η απόφαση προβλέπει επιμέρους έργα και εργασίες, τα κυριότερα χαρακτηριστικά των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

− Επέκταση του υφιστάμενου αεροσταθμού (ώστε η συνολική του επιφάνεια να φτάνει τα 13.420 τ.μ. περίπου), με τις απαραίτητες υποδομές αεροναυτιλίας και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

− Κατεδάφιση του υφιστάμενου πυροσβεστικού σταθμού και κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού (1.300 τ.μ. περίπου) στη θέση των γραφείων των εταιρειών αεροπορικών καυσίμων.

− Μετακίνηση των ως άνω γραφείων σε νέα θέση βορειοδυτικά της υφιστάμενης.

− Υδραυλικά έργα μικρής κλίμακας για την αποκατάσταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

− Νέος χώρος στάθμευσης εξοπλισμού επίγειας εξυπηρέτησης συνολικής έκτασης 1.740 τ.μ. περίπου.

− Έργα αναδιαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του αεροσταθμού, στα οποία περιλαμβάνεται νέος κυκλικός ισόπεδος κόμβος στην είσοδο του χώρου του αεροδρομίου.

− Νέο φυλάκιο 60 τ.μ. περίπου, βόρεια του νέου κτιρίου αεροσταθμού (δυνατότητα για προκατασκευασμένο).

− Αναδιαμόρφωση – επαναδιαγράμμιση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών.

Και τέλος Μετατοπίσεις – επαναχωροθετήσεις μικρών κατασκευών και ISOBOX, τοποθέτηση προσωρινών λυόμενων ή/και ελαφρών κατασκευών μετά των μετακινήσεων αυτών.