Μύκονος: κοιμούνται στα πατώματα (!!!) οι πυροσβέστες

Κοιμούνται ή όχι στα πατώματα ή στα αυτοκίνητα ή όπου αλλού βρουν οι πυροσβέστες οι οποίοι μετατέθηκαν στη Μύκονο για τις ανάγκες του τοπικού αεροδρομίου μετά την ιδιωτικοποίηση του. Από το πρωί σήμερα κυκλοφορεί μία φωτογραφία ενός πυροσβέστη στα πατώματα με την ανάρτηση αυτή να έχει γίνει από τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Σταμούλη… Και ουσιαστικά αυτό καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών λέγοντας πως το θέμα της διαμονής των 20 περίπου συναδέλφων τους είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται άμεσα λύση. καθώς πρόκειται για στελέχη του Σώματος με μισθό των 700 – 800 ευρώ και ως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να βρουν σπίτι για να μείνουν. Από την άλλη πλευρά, πηγή του Δήμου Μυκόνου ανέφερε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν βρεθεί χώροι όπου μπορούν και φιλοξενούνται δωρεάν οι πυροσβέστες και χθες προέκυψε ένα πρόβλημα με τη διαμονή ορισμένων ωστόσο σήμερα Τρίτη το ζήτημα λύθηκε με την ανεύρεση δωματίων.

Θα βρεθεί λύση

Επίσης, σημείωσαν ότι οι λύσεις αυτές είναι προσωρινές καθώς όταν ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν ο κάθε επιχειρηματίας είναι ελεύθερος να διαθέσει τα δωμάτια που έχει είτε είναι ενοικιαζόμενα είτε σε ξενοδοχείο όπου εκείνος επιθυμεί οπότε από το Δήμο εκφράζεται η ελπίδα ότι ως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει βρεθεί μια μόνιμη λύση με την διαμονή των πυροσβεστών. Τόνιζαν επιπροσθέτως με νόημα ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος να βρει λύση στο «στεγαστικό» πρόβλημα των πυροσβεστών. Να σημειώσουμε εδώ ότι την περασμένη εβδομάδα (07/04) είχε βρεθεί ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος στο «νησί των ανέμων» για συνομιλίες σχετικά και με το θέμα της διαμονής των πυροσβεστών με τον Δήμο Μυκόνου. Και το σχετικό δελτίο του Δήμου Μυκόνου ανέφερε ότι «Σε πολύ καλό κλίμα ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ενημέρωσε το Δήμαρχο για τη σύσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αερολιμένα Μυκόνου, η οποία θα στελεχωθεί με 35 μόνιμους πυροσβέστες. Ο Αρχηγός μάλιστα ζήτησε την συνδρομή του Δημάρχου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους.»

Τι λέει ο Δήμος

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονταν ότι «ο Δήμαρχος αφού τον ευχαρίστησε για την πρώτη επίσκεψη Αρχηγού ΠΣ στο νησί της Μυκόνου ζήτησε την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το σύνολο του νησιού πέραν των προβλεπόμενων καθηκόντων τους για το αεροδρόμιο και απέσπασε την δέσμευση του Αρχηγού ότι θα διατεθεί ένα (ίσως και δεύτερο) όχημα για τις ανάγκες του νησιού, καθώς και ότι οι Πυροσβέστες θα επεμβαίνουν όπου χρειαστεί σε όλη τη Μύκονο, καθώς και θα συνδράμουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα καταλύματα για ζητήματα πυρασφάλειας και αδειοδότησης.» Σχετικά με το θέμα της στέγασης επισημαίνονταν ότι «ο Δήμαρχος τόνισε το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στο νησί, όπως είχε κάνει άλλωστε και γραπτώς προς τον ίδιο με την πρόταση τροπολογίας που έχει καταθέσει ο Δήμος Μυκόνου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μπορεί να επιχορηγεί τους Πυροσβέστες με επίδομα σίτισης και διαμονής. Του τόνισε, ότι δεν είναι το καλύτερο χρονικό σημείο λόγω της έναρξης της σεζόν, αλλά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εύρεση κατοικιών. Για το λόγο αυτό είχε προσκαλέσει στη συνάντηση και τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδόχων κ. Μιχάλη Αποστόλου και τον Πρόεδρο του Σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων & διαμερισμάτων κ. Σταύρο Κουσαθανά, οι οποίοι δεσμεύτηκαν, ότι σε συνεννόηση με τα μέλη τους θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς εξεύρεση λύσης, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για την παρουσία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί, ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Μυκόνου που μέχρι σήμερα δεν είχε ικανοποιηθεί.»

Και η ανακοίνωση

Στην ανάρτηση του προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Σταμούλη είχαμε λίγο πριν το μεσημέρι την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέφερε ότι «Σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σήμερα 18/04/2017, ημέρα Τρίτη, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και αφορούν τις συνθήκες διαμονής των Πυροσβεστικών υπαλλήλων που μετατέθηκαν στην Υπηρεσία του Α/Λ Μυκόνου, σας αναφέρουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην νεοϊδρυθείσα εν λόγω υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε ότι από την 01/04/2017 που συστάθηκε η Υπηρεσία Α/Λ Μυκόνου, κανένας πυροσβεστικός υπάλληλος δεν έχει στερηθεί προσωρινής διαμονής σε οικίες ή καταλύματα στο νησί, τα οποία και προσφέρθηκαν δωρεάν στους υπαλλήλους, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά, έπειτα από συνάντηση που διεξήχθη με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Καπέλιο, στις 07/04/2017. Από την συνολική υπηρετούσα δύναμη που ανέρχεται σε 33 άτομα, οι 10 περίπου υπάλληλοι διαμένουν ακόμη σε προσωρινές κατοικίες καταβάλλοντας ένα συμβολικό τίμημα για τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των μονάδων που τους φιλοξενούν. Μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου υπάρχουν οι δεσμεύσεις ότι όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν εγκατασταθεί σε μόνιμες κατοικίες που θα υποδειχθούν από τους τοπικούς φορείς, προσπαθώντας να παρέχουν την μεγαλύτερη άνεση και λειτουργικότητα, με το χαμηλότερο τίμημα μηνιαίως. Σκοπός τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος και της τοπικής κοινωνίας, είναι η όσο τον δυνατόν άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων παρουσιαστούν, κρατώντας το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς σε υψηλά επίπεδα ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής αλλά και της αντιπυρικής περιόδου στο νησί της Μυκόνου».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr