Μύκονος: Κραυγή Δημάρχου για την ανάγκη στελέχωσης του Αστυνομικού Τμήματος στο νησί

Την άμεση στελέχωση του Α.Τ Μυκόνου, ενόψει μάλιστα της τουριστικής σεζόν που στο κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων ξεκινά μετά το Πάσχα, ζητά ο δήμαρχος του νησιού. Με επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ζητά την άμεση παρέμβαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της άμεσης απόσπασης - μετακίνησης αστυνομικών για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Μυκόνου. 

Για το ίδιο θέμα, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή και ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ Γιάννης Βρούτσης ζητώντας την άμεση στελέχωση του Α.Τ. Μυκόνου επικαλούμενος την επιστολή του κ. Κουκά. «Στο ανωτέρω έγγραφο του ο Δήμαρχος του νησιού εκφράζει την έντονη ανησυχία και ανασφάλεια των κατοίκων, καθώς η υποστελέχωση του Α.Τ.Μυκόνου προκαλεί σειρά προβλημάτων (παραεμπόριο, κλοπές, ασφάλεια, φύλαξη,ρύθμιση κυκλοφορίας), με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η αστυνόμευση σε ολόκληρο το νησί. Υπογραμμίζεται ότι η Μύκονος, αποτελεί την κορωνίδα του Ελληνικού Τουρισμού παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται και τα κρούσματα κλοπών και παραεμπορίου αυξάνονται σημαντικά! Συνεπώς, η ανάγκη αστυνόμευσης και φύλαξης κρίνεται επιβεβλημένη». 

Κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά, εκμετάλλευση ανηλίκων 

Στην επιστολή του ο κ. Κουκάς κάνει λόγο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης του ΑΤ Μυκόνου καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Για μια ακόμη χρονιά καλούμαι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου να σας αναφέρω την αδυναμία της Αστυνομίας, λόγω της υποστελέχωσης της, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες, να συνδράμει ενεργά το έργο του Δήμου, σε μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν το νησί μας και  μπορούν νασυνοψιστούν στα κάτωθι: Κλοπές, φύλαξη και ασφάλεια. Ειδικά εφέτος, το φαινόμενο επεκτάθηκε σε σημαντικό βαθμό και το χειμώνα, όπως γνωρίζετε, με πληθώρα κλοπών και την κοινωνία να είναι ανάστατη και να γινόμαστε δέκτες πολλών παραπόνων. Επαιτεία, παρεμπόριο και εκμετάλλευση ανηλίκων από αθίγγανους.  Ρύθμιση κυκλοφορίας, παράνομη στάθμευση, παράνομο μεταφορικό έργο.  Ασφάλεια, ναρκωτικά, συνοδεία επισήμων. Πρέπει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΑΤ Μυκόνου να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι ανάγκες του νησιού, αυξάνουν καθημερινά και τα προβλήματα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στηνπερίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Οφείλει η πολιτεία να είναι αρωγός στην ανάπτυξη του νησιού, η οποία φέρνει άμεσα έσοδα στο κράτος” αναφέρει ο κ. Κουκάς. Στις επόμενες γραμμές κάνει λόγο για συνδρομή του Δήμου στη μετακίνηση των αστυνομικών σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της μετακίνησης και φιλοξενίας τους στο νησί των ανέμων. “Προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς στη μετακίνηση/απόσπαση αστυνομικών στο νησί μας, έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι στον προϋπολογισμό έτους 2018 του Δήμου, προκειμένου να παρέχουμε στους αστυνομικούς επίδομα σίτισης και διαμονής, καθώς και επιπλέον δυνάμεθα να μεριμνήσουμε για την δωρεάν φιλοξενία τους εκ μέρους του Δήμου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια”. 

Αστυνομικοί συνδικαλιστές Κυκλάδων: «Αναγκαία η ενίσχυση»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί οι οποίοι με ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ ζητούν την ενίσχυση των δυνάμεων στη Μύκονο και τα υπόλοιπα νησιά. «Είθισται αυτές τις ημέρες κάθε χρόνο να εκδίδεται Διαταγή του  Α.Ε.Α με την οποία καλούνται οι συνάδελφοί μας, από όλη την επικράτεια, να εκδηλώσουν την επιθυμία τους, προκείμενου να  αποσπασθούν αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο σε αστυνομικές  υπηρεσίες, που αστυνομεύουν Κρατικά ή Διεθνή Αεροδρόμια, όπως είναι τα Α.Τ Μυκόνου, Α.Τ Θήρας, Α.Τ. Νάξου, Α.Τ. Πάρου, Α.Τ. Μήλου και Τ.Α. Σύρου Ερμούπολης, δικαιοδοσίας της Δ.Α. Κυκλάδων. Ενόψει αυτού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ορισμένα ζητήματα: H Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει 24 κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν  10 Αστυνομικά Τμήματα, 1 Τμήμα Ασφαλείας και 12 Αστυνομικοί Σταθμοί. Λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών δημιουργούνται ποικίλα και πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η έλλειψη δυνατότητας για έγκαιρη ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών τόσο σε τακτικά όσο βεβαίως και σε έκτακτα περιστατικά, τα οποία λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση κατά τους θερινούς μήνες, λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου τουριστών που δέχεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων” γράφει το έγγραφο και παρακάτω κάνει αναφορά στον αριθμό των αποσπασμένων αστυνομικών “Αξίζει ακόμη να τονίσουμε ότι περίπου 38 αστυνομικοί, που κατέχουν οργανική θέση σε αστυνομικές υπηρεσίες  των Κυκλάδων, είναι αποσπασμένοι, για διαφόρους λόγους, έκτος της  Διευθύνσεώς μας, ενώ ταυτόχρονα περίπου 18 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι - προσωρινά μετακινούμενοι στις Κυκλάδες προς ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών μας. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή το ισοζύγιο είναι όμως αρνητικό μείον είκοσι  αστυνομικοί». 

Τέλος αναφέρουν: «Οι Κυκλάδες αποτελούν χωρίς αμφιβολία την ναυαρχίδα του τουρισμού. Η πιθανή ανεπαρκής αστυνόμευση σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού και όχι στο αξιόμαχο των ήδη υπηρετούντων αστυνομικών, δύναται να αποτελέσει παγκόσμια είδηση με αρνητικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της Χώρας. Από την μέχρι τώρα ενημέρωσή μας, από τουριστικούς παράγοντες, η τουριστική κίνηση την φετινή χρονιά ενδέχεται να είναι αυξημένη κατά 20%-30 % σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η Μύκονος και η Θήρα είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνούς φήμης και προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα να ενισχυθούν με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού, τουλάχιστον από 01-04-2018 έως 31-10-2018, καθόσον η τουριστική κίνηση ξεκινά νωρίτερα στα νησιά αυτά, με την άφιξη τουριστών τόσο με πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού, παρουσιάζοντας αυξητική τάση στις πτήσεις τύπου τσάρτερ αλλά και μέσω κρουαζιερόπλοιων. Σας καλούμε να ενισχύσετε τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των νησιών μας με ικανό αριθμό συναδέλφων εγκαίρως, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν».