Μύκονος: Ταξίδι στην Αθήνα η αιτία για το νόσημα της 69χρονης και η σχέση της με τις οικοδομικές εργασίες

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Μύκονο αν και η απορία παραμένει... Ποια είναι; Μα γιατί χρειάστηκε να παρέμβει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για παύση οικοδομικών εργασιών όταν ήταν γνωστό εδώ και δέκα περίπου μέρες ότι ανάλογη έκκληση είχε κάνει ο Δήμαρχος Μυκόνου; Μήπως μετράει περισσότερο ο λόγος του υφυπουργού; Τι να πούμε... Να σημειώσουμε ότι μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο "νησί των Ανέμων" με την 69χρονη που βρέθηκε θετική στον Κορωνοϊό, ανεστάλησαν από χθεςΠέμπτη 2/4 όλες οι οικοδομικές εργασίες στο νησί. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην σελίδα mykonosdaily.gr άμεσα αναχωρούν από το νησί περίπου 350 εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που έχουν σχεση με τις οικοδομές... 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, που μίλησε στο iEidiseis, από τον Μάρτιο και συγκεκριμένα από τις 17 του μηνός είχε ζητήσει την πλήρη αναστολή των οικοδομικών δραστηριοτήτων. «Το νησί είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι στο νησί είναι θορυβημένοι με το κρούσμα κορονοϊού. «Οι κάτοικοι είναι προσεκτικοί και μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα προσέχουν ακόμη περισσότερο. Όλα πάντως λειτούργησαν σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Έγινε με επιτυχία η διακομιδή της 69χρονης και μάλιστα γρήγορα και σωστά» συμπλήρωσε. 

Και περνάμε στις εξελίξεις όσον αφορά την 69χρονη Μυκονιάτισσα που όπως φαίνεται έχει σχέση και με τις οικοδομικές εργασίες... Σύμφωνα με την εκπομπή "Live News" του Mega, η γυναίκα αυτή βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες για να παρευρεθεί σε μία τελετή. Από τις επαφές που είχε, κόλλησε τον ιό και επέστρεψε στη Μύκονο, όπου και διαμένει. Την περασμένη Δευτέρα προσήλθε στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου με συμπτώματα λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού, όπου διαγνώστηκε με COVID-19.

Με στρατιωτικό ελικόπτερο και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε την Πέμπτη από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ, στο αεροδρόμιο του νησιού. Εκεί, την παρέλαβε στρατιωτικό ελικόπτερο προκειμένου να γίνει η διακομιδή της σε Νοσοκομείο αναφοράς "Σωτηρία". Στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, από την πρώτη στιγμή νοσηλεύτηκε υπό απομόνωση στο ειδικά διαμορφωμένο isobox. Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή.

Από την ιχνηλάτηση των επαφών της 69χρονης στο νησί, διαπιστώθηκε ότι άτομα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος εργάζοντα σε καταστήματα με οικοδομικά υλικά. Αυτός είναι και ο λόγος που προληπτικά αποφασίστηκε η παύση οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας και λειτουργίας εργοταξίου, σε μια περίοδο που στη Μύκονο ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται στην ακμή του, αφού οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου

Την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν όλες οι οικοδομικές εργασίες στο νησί σχολίασε στο MEGA ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. Όπως τόνισε ο κ. Κουκάς, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», την απόφαση αυτή την είχαν ζητήσει οι ίδιοι προκειμένου να προφυλαχθούν οι κάτοικοι του νησιού. «Ζητάγαμε εμείς και τα άλλα νησιά την αναστολή των οικοδομικών εργασιών προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι» τόνισε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητα πηγή διάδοσης του κορωνοϊού τα εργοτάξια, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να ζητάμε από όλους να μείνουν στα σπίτια τους, την ώρα που το νησί είναι γεμάτο εργοτάξια».

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία των επιχειρηματιών του νησιού, καθώς ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην τοπική οικονομία θα είναι σημαντικός. «Είχαμε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο την 1η Μαρτίου, ωστόσο έχουν ακυρωθεί όλα πια. Ότι κρατήσεις υπάρχουν είναι μόνο για το τέλος του καλοκαιριού» σημείωσε ο κ. Κουκάς, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες του νησιού. Και κατέληξε «Οι κάτοικοι του νησιού μένουν στα σπίτια τους. Έχουν βάλει πάνω από την οικονομία την υγεία τους»