Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜυτιλήνη: βουτιά στο κενό για 17χρονο ελέω ... μπλε φάλαινας

Μυτιλήνη: βουτιά στο κενό για 17χρονο ελέω … μπλε φάλαινας

|

Η Μπλε Φάλαινα, ένα …παιχνίδι που κυριαρχεί στο διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή του και στην Μυτιλήνη… 

Από τον δεύτερο όροφο του σπιτιού του πήδηξε 17χρονος Μυτιληνιός τα ξημερώματα της Δευτέρας. Από την πρόσκρουση ο 17χρονος έσπασε το πόδι του, ενώ είχε χτυπήματα στο κεφάλι. Το χειρουργείο ξεκίνησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε το μεσημέρι μετά από πολύωρο χειρουργείο, όπως ανέφερε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Ευθύμης Ζιώγας στην «Κ», προσθέτοντας ότι «μάλλον ξεφεύγει τον κίνδυνο», και δεν παρουσιάζονται προβλήματα από το χτύπημα στο κεφάλι του.

Σύμφωνα με πηγές του Νοσοκομείου ηθικός αυτουργός της αποτρόπαιης πράξης φαίνεται να είναι ένα αυτοκτονικό – στην κυριολεξία – «παιχνίδι» στο ίντερνετ, γνωστό ως «μπλε φάλαινα». Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όμως δεν είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο φορητός υπολογιστής του νεαρού παραδόθηκε στην αστυνομία και στάλθηκε σε ειδικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδικτυακές επικοινωνίες του νεαρού πριν την πτώση του.

Πάντως στη Μυτιλήνη, δεν έχει ξανασυμβεί, όπως σχολίαζαν οι γιατροί. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αποδοχής της πρόκλησης του διαδικτυακού παιχνιδιού αυτοκτονίας εντοπίστηκε στην Κατερίνη, πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Μάιο του 2017, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει και η Ασφάλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κορίτσι είχε δεχθεί μηνύματα μέσω Facebook, τα οποία την καθοδηγούσαν να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών και να χαράξει τους μηρούς της με χρήση ξυραφιού. Ευτυχώς δεν κινδύνευσε.

Και ειδικά με φόντο, όπως όλα δείχνουν το «παιχνίδι» για το οποίο κυκλοφορεί εναντίον του καμπάνια σε όλη την Ευρώπη με τίτλο στα αγγλικά «η αυτοκτονία δεν είναι παιχνίδι», καθώς στη Ρωσία τη γενέτειρα του παιχνιδιού, 16 αυτοκτονίες κοριτσιών έχουν συνδεθεί ευθέως με τη «Μπλε Φάλαινα». Συνολικά δεδομένα αναφέρουν πως μέσα σε δύο χρόνια υπάρχουν πάνω από 130 αυτοκτονίες ατόμων που αποδέχτηκαν την τελική πρόκληση.

Οι κανόνες της «Μπλε Φάλαινας»

«Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμος;. Αν σταματήσεις, δέχεσαι απειλές ότι θα σε σκοτώσουν».

Αυτοί είναι οι κανόνες του αρρωστημένου παιχνιδιού που ξεκίνησε από το ρωσικό μέσω δικτύωσης, VK.com. Yπολογίζονται περισσότερα από 300 θύματα σε όλο τον κόσμο από το αρρωστημένο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δοκιμασία της Γαλάζιας Φάλαινας προϋποθέτει έναν «διαχειριστή» και έναν παίκτη-«σκλάβο». Ο πρώτος δίνει εντολές (μέσω γραπτών μηνυμάτων στο διαδίκτυο) στον «σκλάβο» για 50 ημέρες, ζητώντας του να ολοκληρώσει μια σειρά από 50 «προκλήσεις». Αυτές εκτείνονται από το να ξυπνήσει ο παίκτης νωρίς τα ξημερώματα και να δει ένα θρίλερ μέχρι να αυτοτραυματιστεί και να χαράξει με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι του μια φάλαινα. Ο «σκλάβος» υποχρεούται μόλις τελειώσει μια δοκιμασία να στείλει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την ολοκλήρωσή της. Η 50η πρόκληση είναι η αυτοκτονία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν να διαπιστωθεί θύμα στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά το ” Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»), με ανακοίνωσή της.

«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα στα social media, όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια)».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;