Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος: "Εφυγε" από τη ζωή ο (πυρηνικός φυσικός) Λεονάρδος Χατζηανδρέου

Νάξος: “Εφυγε” από τη ζωή ο (πυρηνικός φυσικός) Λεονάρδος Χατζηανδρέου

|

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τετάρτης ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, σύζυγός Θέκλας Κίζη και με σημαντική παρουσία στην επιστημονική κοινότητα ελέω εργασίας στον Δημόκριτο 

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της Νάξου. Μέσα από ανάρτηση στα social media της Ανθή Περιστεράκη έγινε γνωστό ότι ” Ο αγαπημένος μας Λεονάρδος Χατζηανδρέου δεν είναι πια μαζί μας. Η αξιοπρέπειά του, η καλοσύνη του, η προσήνειά του θα μείνουν στη σκέψη μας σαν μια σπάνια συνάντηση στον εφήμερο κόσμο μας”.  

Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ένα από τα πιο ήρεμα πρόσωπα που έχουμε συναντήσει… Πάντα στο πλευρό της συζύγου του, Θέκλας Κίζη. Μέσα στον κάμπο των Εγγαρών όπου εγκαταστάθηκαν το 1986 και κατάφεραν να αλλάξουν την λογική των παραγωγών, καθότι για πρώτη φορά έφεραν στην επικαιρότητα τα βιολογικά προϊόντα.  

Και η είδηση του θανάτου του στα 82 του χρόνια όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε θλίψη… Από τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα, και με παρεμβάσεις όταν κι όπου έπρεπε, έχοντας το ρόλο του “Νέστορα” όσον αφορά την μικρή μας κοινωνία με επίκεντρο τις Εγγαρές. 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, το 2002 σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” θα αναφέρει «Επειδή όμως κι εγώ ως φυσικός και η γυναίκα μου ως γιατρός ξέραμε τι σημαίνει φυτοφάρμακο, θελήσαμε στις καλλιέργειές μας να μη χρησιμοποιούμε χημικά. Επειτα παρατηρήσαμε τι γίνεται εδώ στη Νάξο με το ψέκασμα και τρομάξαμε. Και είπαμε «έστω και 10 άνθρωποι να ακολουθήσουν την προσπάθειά μας, κάτι θα είναι» 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια. Κι ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα για να περάσει τις γιορτές του Πάσχα σε οικογενειακό περιβάλλον πριν πάρει το δρόμο (έχοντας πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του Θέκλα) για τη Νάξο και τις Εγγαρές. 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, μετά τις σπουδές Πυρηνικής Φυσικής που είχε κάνει στην Αθήνα και στη Στουτγκάρδη, περνούσε όλη την ημέρα του στο «Δημόκριτο», ασχολούμενος με το πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα ραδιοϊσότοπα για να επιλύσει τεχνικά προβλήματα – μια ειδικότητα που σε έναν πυρηνικό φυσικό ακούγεται κατανοητή. H συζυγός του, γιατρός, είχε επίσης μια αξιόλογη καριέρα στην πρωτεύουσα.. Κι όμως το 1986 βρέθηκαν στη Νάξο.. 

Και μας πρόσφεραν πολύτιμες στιγμές. Μάλιστα, ο Χατζηανδρέου, πήρες μέρος σε ουκ ολίγα συνέδρια με θέμα την Πυρηνική Φυσική και την Αστρονομία, όπως το 2016 στο “1ο Πανηγύρι των Επιστημών” όπου είχε ανοίξει και την διημερίδα με ομιλία που είχε τίτλο ” Η ραδιενέργεια στη ζωή μας”.. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Νάξου της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος. 

Και το οποιο ιδρύθηκε το 2010... Οπως είχαμε διαβάσει ” Το 5ο Παράρτημα  στην Ελλάδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ιδρύθηκε στη Νάξο. Η ίδρυση του παραρτήματος αυτού είναι η κατάληξη μιας σειράς εκδηλώσεων, δύο διαλέξεων στο δημαρχιακό μέγαρο για το Σύμπαν και το Διάστημα, από τον Πυρηνικό Φυσικό Λεονάρδο Χατζηανδρέου και ενός διημέρου καλοκαιρινού Σεμιναρίου, με παράλληλη αστροπαρατήρηση μέσω τηλεσκοπίων, από τον αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη. Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώθηκαν από την μη κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία « Το περιβόλι ο Μαργούνος» με την σύμπραξη του Συλλόγου Γυναικών Νάξου.

Μετά τις παραπάνω εκδηλώσεις μια ομάδα συμμετεχόντων ζήτησε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος την ίδρυση παραρτήματος στη Νάξο, ώστε να υποστηριχθούν σχετικές δραστηριότητες στο νησί,  εκφράζοντας το  ενδιαφέρον  πολλών συμπολιτών μας και ιδιαίτερα μαθητών της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κατά την συνεδρίασή του στις 16/9/2010″.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;