Νάξος: "Εφυγε" ο Υποναύαρχος (ε.α) Ιωάννης Βουραζέρης

Ιωάννης Βουραζέρης… Ναύαρχος… Με καταγωγή από τη Νάξο. Ένα από τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού τον Μάιο του 1973 ως κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού «Πλειάς»….

Με μετάλλιο στο στήθος για την αντιδικτατορική του δράση ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν και επέστρεψε στην αγαπημένη του Νάξο, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Εστίαση (σ.σ. ποιος μπορεί να ξεχάσει τα παγωτά απέναντι από το ακίνητο Μανωλά) όσο και στο χώρο των καταλυμάτων (δύο, το ένα έχουμε την αίσθηση στον Αγίο Προκόπιο)… 

Εκεί που δεν τα  πολύ - κατάφερε (και ίσως να ήταν για καλό) ήταν η εμπλοκή του στην τοπική αυτοδιοίκηση καθότι αν και εκλέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νάξου και στον συνδυασμό του δημάρχου Βασίλη Κόκκοτα στα τέλη της δεκαετίας του 80, στη συνέχεια αποσύρθηκε… Αντίθετα, ήταν ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ με παρουσία στα πολιτικά δρώμενα για πολύ καιρό…

Γιατί η αναφορά στον Ιωάννη Βουραζέρη; Γιατί πριν από τρεις ημέρες έφυγε από τη ζωή… Σε ηλικία 80 ετών.. Και δεν θα ξαναδεί το αγαπημένο του νησί όπως έκανε κάθε χρόνο για περίπου εννέα μήνες…  Η εξόδιος ακολουθία γίνεται αυτές τις στιγμές (στις 12.30) στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (εντός του Κοιμητηρίου Παπάγου) και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας…

Με βάση την ενημέρωση που είχαμε από στενό του φίλο ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό …

« Με θλίψη πληροφορηθήκαμε, ότι απεβίωσε την 18η Νοεμβρίου ο γεννημένος στη Νάξο τον Φεβρουάριο 1940, Υποναύαρχος (ε.α.)  Ιωάννης Βουραζέρης ΠΝ.

Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Σεπτέμβριο 1957 και αποφοίτησε το 1961.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία, και επιτελικές θέσεις, εξασκώντας τα καθήκοντα του Κυβερνήτη αριθμού πολεμικών πλοίων.

Στις 16.06.1973, ως Κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού «ΠΛΕΙΑΣ», συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού του Μαΐου 1973, αποφυλακίστηκε στις 21.08.1973 με τη χορήγηση της γενικής αμνηστίας και αποτάχθηκε στις 25.10.1973.

Στις 13.08.1974, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επαναφέρθηκε στη μόνιμη υπηρεσία ως μηδέποτε απομακρυνθείς. Για την συμμετοχή του στο Κίνημα, το 1989 τιμήθηκε με το  Μετάλλιο Αντιδικτατορικής Δράσης.

Μετά την αποστρατεία του δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην αγαπημένη του Νάξο, συμμετέχοντας ενεργά και στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί το Σάββατο, 21η  Νοεμβρίου και ώρα 12:30, στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εντός του Κοιμητηρίου Παπάγου, όπου και θα ακολουθήσει η ταφή".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News