Νάξος: Εκπρόσωποι της Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί πολύ, ωστόσο δυσανάλογη παραμένει η αύξηση του αριθμού των ατόμων που συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για αυτές τις αξιόποινες πράξεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Δρίβας, αστυνομικός, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.799 καταγγελίες εκ των οποίων μόλις 117 άτομα συνελήφθησαν». Οι ποινές για τους παραβάτες είναι πλέον βαριές. Πρόκειται για έγκλημα αυτεπάγγελτα διωκόμενο με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το πρόστιμο φτάνει μέχρι τις 30.000 ευρώ, και παράλληλα προβλέπεται και ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 χρόνια.

Και με δεδομένο ότι στα νησιά των Κυκλάδων έχουμε συνεχόμενες καταγγελίες (σ.σ. η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου λαμβάνει καταγγελία από όλα τα νησιά στις Νότιες και Δυτικές Κυκλάδες) συνάντηση είχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου για θέματα που αφορούν τα ζώα στα νησιά αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Νάξου .

Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από τα μέλη της Ομοσπονδίας "  Η κα Εισαγγελέας μας ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα ενέργειές της αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου 4039/12 περί προστασίας των ζώων , τις οδηγίες που έχει δώσει σε όλα τα αστυνομική τμήματα για την διενέργεια συνεχών ελέγχων ιδιοκτητών ζώων παραγωγικών, ιπποειδών, συντροφιάς κλπ αλλά και για τις συζητήσεις που είχε με τους Δημάρχους και Φορείς των νησιών της αρμοδιότητάς της . Τους ελέγχους διενεργούν μικτά κλιμάκια από αστυνομικούς υπαλλήλους των οικείων Δήμων ,κτηνιάτρους και φιλοζωικά σωματεία .

Στις προθέσεις της είναι επίσης η διενέργεια τριών ημερίδων εντός του μηνός Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την νομοθεσία περί προστασίας των ζώων και τα θέματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο της εφαρμογής της , στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν κτηνοτρόφοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι δημοτικές αρχές, η κτηνιατρική υπηρεσία και τα φιλοζωικά σωματεία.

Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν με την στήριξη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας . Νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια την κα Εισαγγελέα για την τόσο σημαντική της παρέμβαση στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων και στην εφαρμογή της νομοθεσίας , παρέμβαση που έγινε με απόλυτη πρωτοβουλία της, χωρίς να το ζητήσουν οι φιλοζωικοι φορείς , όπως συνήθως συμβαινει και να εκφράσουμε την ευχή παρόμοιες πρωτοβουλίες να αναλάβουν και άλλες Αρχές και φορείς, προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της κακοποίησης των ζώων και της δημιουργίας φιλοζωικής συνείδησης στους Έλληνες Πολίτες"