Νάξος: Ενα ακόμη ατύχημα, ευτυχώς χωρίς απρόοπτα αλλά το πρόβλημα υπάρχει

Είναι λίγο μετά τις 10.30 το πρωί και το τηλέφωνο στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου χτυπάει.. «Ατύχημα στο δρόμο του Καστρακίου λίγο μετά την περιοχή Αυλιά. Εκεί που αρχίζει ουσιαστικά η μεγάλη ευθεία»… Θύμα; Αλλοδαποί που είδαν την… γουρούνα που οδηγούσαν να φεύγει εκτός … δρόμου. Ενημέρωση του ΕΚΑΒ και άμεσα το ασθενοφόρο μετακινείται προς την περιοχή. Όπως και όχημα της Αστυνομίας.

Περαστικοί έχουν δει τι έχει συμβεί, έχουν δώσει τις πρώτες βοήθειες στους σαστισμένους επιβάτες της τετράτροχης μηχανής και όταν έρχονται τόσο το ασθενοφόρο όσο και το περιπολικό όλα είναι καλά. Και απλά καταγράφεται το συμβάν..

Τι είχε συμβεί; Πολύ απλά ο οδηγός του οχήματος θεώρησε ότι είχε τη δυνατότητα να τρέξει βλέποντας τον δρόμο. Αυτό που δεν υπολόγισε όμως ήταν ότι τόσο το συγκεκριμένο όχημα δεν είναι και το πιο εύκολο στην οδήγηση όσο και ότι ο δρόμος μπορεί φαινομενικά να είναι καλός αλλά έχει και τα ..σημάδια του.

Βλέπετε, μερικές φορές ακόμη και μία πέτρα ή ένα σκοτωμένο ζώο όπως συναντάμε τώρα τελευταία στους δρόμους ωθούν τους οδηγούς σε απότομες κινήσεις.

Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση… ένα μπάλωμα στο δρόμο, μία απότομη κίνηση και το όχημα βρέθηκε στα δεξιά έξω στα χωράφια… Και οι επιβάτες ζαλισμένοι προσπάθησαν να κατανοήσουν τι έχει συμβεί…

Το πρόβλημα είναι διττό. Η πιο σωστά περίπλοκο. Οι περισσότεροι θα πουν φταίνε οι δρόμοι… Ναι. Φταίνε. Άλλωστε σε όλα τα νησιά πλέον το οδικό δίκτυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 2020… Είναι κατασκευασμένο συνήθως κατά 30 χρόνια νωρίτερα και με προδιαγραφές για την κίνηση των αυτοκινήτων που δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα… Και όταν βλέπεις ότι δεν σε βοηθάει το κράτος, τότε μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα της Μυκόνου που θα δώσει σε τρία χρόνια πέντε εκατομμύρια ευρώ από τη … τσέπη της για να μπορέσει να έχει ένα σωστό ή τουλάχιστον ικανοποιητικό οδικό δίκτυο.

 

Κάποιοι λένε ότι φταίνε οι μηχανές… Όμως, οι μηχανές δεν σκοτώνουν ή δεν τραυματίζουν από μόνες τους. Οι εποχές που λέγαμε «έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο κύριε» έχουν περάσει εδώ και χρόνια. Κάποιος οδηγεί αυτές τις μηχανές. Κάποιος δίνει την άδεια. Και κάποιος αναλαμβάνει την αστυνόμευση… Όταν αυτή η αλυσίδα έχει κενά, τότε υπάρχει πρόβλημα…

Και βέβαια οι περισσότεροι θα πουν φταίει ο Δήμος ή η Περιφέρεια ή το κράτος… Ε είπαμε.. Αυτοί ενδεχομένως να έχουν και το μεγαλύτερο φορτίο ή μερίδιο. Αλλά, τι να πρωτοκάνουν; Και συν τοις άλλοις εμείς δεν τους εκλέγουμε;

Όσο για .. εμάς; Καλό θα είναι να σκεφτόμαστε ότι στις διακοπές μας οφείλουμε να κινούμαστε σε όλους τους τομείς με μέτρο. Τα άκρα κάνουν κακό. Ναι, μπορεί να έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από την πίεση του χειμώνα, από το άγχος της δουλειάς ή να νιώσουμε και πάλι … ελεύθεροι, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σπίτι. Γεροί… Και αυτό συνήθως το ξεχνάμε..