Νάξος: Έρημη πόλη, εικόνα που ...φοβίζει

Η εικόνα σοκάρει... Ακόμη και τα πρωινά του χειμώνα, η εικόνα της παραλίας της Νάξου ήταν .. καλύτερη. Είχε περισσότερο κόσμο δηλαδή. Σήμερα από το πρωί, μία απίστευτη ηρεμία επικρατούσε και επικρατεί... Μόνο η κίνηση των αυτοκινήτων και ελάχιστες παρέες στο δρόμο... Οι καφετέριες κατέβασαν ρολά, οι επιχειρήσεις (τουριστικές ή μη) διαφοροποιούν το ωράριο τους και οριακά ανακοινώνουν ότι θα δουλέψουν 8ωρο... Είτε σπαστό, είτε συνεχόμενο αλλά μετά τις 11 το πρωί... 

Οι μοναδικές επιχειρήσεις που έχουν κίνηση είναι τα super market και αυτές που προσφέρουν κάτι στο ...χέρι. Αλλά κι αυτές προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.. ΠΟια είναι αυτά; Σας μεταφέρουμε την ανακοίωνση που έκανε χθες το βράδυ, ο Σύλλογος Φιλοξενία (με την υπογραφή του προέδρου Γιάννη Μαγγιώρου και του γ. γραμματέα Απόστολου Καρεγλά) που ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις καφετέριες που μπορούν να λειτουργούν... Και αυτές που μπορούν είναι όσες έχουν την δυνατότητα delivery.. Και με την προϋπόθεση ότι κανείς δεν θα κάθεται στο κατάστημα να πιει τον καφέ του... 

"Μετά την χθεσινή ενημέρωση για το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης και στο πλαίσιο της επέκτασης των μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης του κορωναϊου, σήμερα 13 Μαρτίου 2020 στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόρδας ανακοίνωσε το κλείσιμο, μέχρι νεότερης ενημέρωσης, όλων των καφέ , μπαρ , καφετεριών, και καταστημάτων μαζικής εστίασης, αρχής γενομένης αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου.
Εξαιρούνται οι μονάδες εστίασης και οι καφετέριες εφόσον έχουν ΚΑΔ (Κωδικός αριθμός δραστηριότητας) delivery που μπορούν να λειτουργούν το τμήμα delivery και όχι το τμήμα των καθήμενων πελατών που πρέπει να είναι κλειστό. Ανοικτό μπορεί να είναι το μέρος (πάσο-πάγκος) που πραγματοποιούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο (take away) με γενικό κανόνα καμία ουρά σε αυτές τις περιπτώσεις άνω των 5 ατόμων . Όσοι δεν έχουν ΚΑΔ για delivery μπορούν να κάνουν αναγγελία μέσω notifybusiness (www .notifybusiness.gov.gr).
Συνάδελφοι καλή δύναμη σε όλους. Υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας. Με τους συναδελφικούς μας αγωνιστικούς χαιρετισμούς να ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση και να σταθεί η πατρίδα μας δυνατή στις επάλξεις των δύσκολων καιρών που διανύουμε".  

89905749_209876746900536_1440685168137338880_n.jpg

Όπως ανέφερε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε ανάρτησή του στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, σύμφωνα με τον υπουργό, για τα καταστήματα εστίασης θα ισχύσουν τα κάτωθι:

# Δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

# Μπορούν όμως να λειτουργούν ως delivery. Και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν αφού προχωρήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή του ΚΑΔ.

# Σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα (take away).

#  Τα καταστήματα εστίασης που θα κλείσουν, θα μπορούν να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (ΦΠΑ, εισφορές, φορολογία) για τον Ιούνιο. Αυτό δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί παράταση και στις προθεσμίες που υπάρχουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλεί την κυβέρνηση να δει το συγκεκριμένο θέμα με γνώμονα τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά και την κοινωνία, μετά την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. Εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την ελληνική οικονομία.

Απο΄εκεί και πέρα, τα Δικαστήρια κλειστά, οι σύλλογοι που έχουν επαφή με τους πελάτες τους όπως οι μηχανικοί ή οι λογιστές προχώρησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και βέβαια περιμένουμε από Δευτέρα ακόμη περισσότερα μέτρα...