Νάξος - Ιερά Μονή Φανερωμένης: Η Παναγία εορτάζει με Τυπικό του Αγίου Ορους

Ιερά Μονή Φανερωμένης - Νάξος

Μιλάμε για ένα ποίημα που ταιριάζει περισσότερο σε παιδιά, αλλά κρύβει μέσα του μία μεγάλη αλήθεια…

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου ουκ ολίγες φορές περιέγραψε μέσα από τους στίχους του τα συναισθήματα που του γεννούσε έστω και ένα απλό βλέμμα στο πέλαγος του Αιγαίου.

Μοιραία λοιπόν ύμνησε και την Παναγία, καθώς στη πρώτη στροφή του ποιήματος «τα Τζιτζίκια» αναφέρει «Η Παναγιά τo πέλαγo/κρατούσε στην ποδιά της/τη Σίκινο, την Αμοργό/ και τ' άλλα τα παιδιά της"… Ποιήμα που περιλαμβάνεται στα «Τω του Έρωτα» και αβίαστα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η Παναγιά δεν έχει μόνο το δικό Της περιβόλι αλλά και το δικό Της πέλαγος.

Ποιο είναι το περιβόλι; Μα ποιο άλλο από τη Χερσόνησο του Άθω. Ποιο είναι το πέλαγος. Μα ποιο άλλο από το Αιγαίο όπου οι νησιώτες αισθάνονται τόσο οικεία τη μητέρα του Χριστού ώστε μόνο σ' Εκείνη έχουν δώσει τα δικά τους, ξεχωριστά προσωνύμια: Παναγιά της Άμμου, Παναγιά του Βουνού, Μυρτιδιώτισσα, Καλαμιώτισσα, Κατευοδώτρα, Γοργόνα, Θαλασσίτρα, Γουρλομάτα, ακόμη και Θεοτοκάκι.

Ας πάμε όμως στη Νάξο... Και δη στην ιστορική Μονή Φανερωμένης. Λίγο μετά τον Κάμπο των Εγγαρών στο δρόμο για τον Απόλλωνα... Αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι κτισμένη σε μορφή ενετικού πύργου σε μικρό ύψωμα και αντικριστά στον ομώνυμο όρμο. Και η οποία γιορτάζει  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 και 23 Αυγούστου. 

Ποιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σήμερα και αύριο; Με βάση το Τυπικό Του Αγίου Ορους... 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
8.00 μ.μ. - 1.30 π.μ. 
Μικρός Παρακλητικός Κανών, Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Λιτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Η Αγρυπνία θα τελεσθεί κατά το Αγιορειτικό Τυπικό.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
8.30 π.μ. (2η) Θεία Λειτουργία
7.30 μ.μ. Εσπερινός και Λιτάνευση της Παναγίας

Κατά τη θρησκευτική παράδοση η ίδρυσή του, έχει ταυτιστεί με ανεύρεση εικόνας της Παναγίας από πλήρωμα πλοίου που κινδύνεψε στη περιοχή, παρά ταύτα η ακριβής χρονολογία ίδρυσης είναι άγνωστη. Είναι κτισμένο σε μορφή ενετικού πύργου σε ύψωμα και ακριβώς έναντι του ομώνυμου όρμου Φανερωμένης απ΄ όπου και δεσπόζει της όλης γύρω ΒΔ. ακτής της νήσου. Η μεγαλύτερη ακμή της Μονής Φανερωμένης Νάξου ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα. Σημαντικοί ηγούμενοι της Μονής Φανερωμένης ήταν ο Δωρόθεος (Τζιώτης) που το 1826 δημιουργεί δύο από τα πρώτα διδακτήρια της Νάξου, ο Ηλίας Γεωργιάδης, καθώς επίσης και ο μετέπειτα, Άγιος Αρσένιος της Πάρου

# Η Μονή επανδρώθηκε τον Απρίλιο του 2021 με μικρή συνοδεία που φέρει την Αγιορειτική παράδοση. Η ζωή είναι κοινοβιακή, και εκτυλίσσεται γύρω από την κοινή λατρεία, την κατ’ ιδίαν προσευχή, τη μελέτη, το διακόνημα, την πνευματική παραγωγή και τη φιλοξενία, έχοντας στόχο την ένωση πάντων με τον Θεό.  

Παρά τις πολλαπλές δοκιμασίες η Μονή έχει εισέλθει σε φάση παλινορθώσεως. Το καινούργιο κινείται γύρω από τους παλαιούς άξονες και όλα αντιμετωπίζονται με μια νέα δυναμική στην ανανεωτική πνοή της Ορθοδόξου Παραδόσεως. 

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της Ιεράς Μονής (εδώ) 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News