Νάξος: Κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές

Από χθες Τετάρτη 26 Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες ελέω της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου… Το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει ο Δήμος ακολουθείτε κατά γράμμα και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Παρασκευή 28 Οκτωβρίου με την μαθητική παρέλαση όχι μόνο στη Χώρα της Νάξου αλλά σχεδόν σε όλα τα χωριά… Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ξημερώματα θα έχουμε για μία ακόμη φορά το έθιμο του …εωθινού με τους μικρούς …τυμπανιστές σε Χώρα και Φιλώτι να σηκώνουν στο πόδι τους κατοίκους…

Και σήμερα είχαμε από το πρωί σε όλα τα σχολεία της Νάξου είτε πρωτοβάθμιας είτε δευτεροβάθμιας σχολικές παραστάσεις με επίκεντρο την εθνική επέτειο. Από τους λιλιπούτειους μαθητές έως τους μεγαλύτερους στο Δημοτικό Σχολείο είχαμε αναφορές στην ιστορία της Χώρας σε σχέση με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ σε Φιλώτι, Βίβλο και Τραγαία ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πρωί πάντως και γύρω στις 11.30 είχαμε την «μίνι» παρέλαση και κυρίως τη κατάθεση στεφάνων από όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και των σωμάτων προσκόπων και ελληνίδων οδηγών. Όλοι οι μαθητές βρέθηκαν στο μνημείο των Ηρώων της Νάξου όπου και έγινε η κατάθεση στεφάνων ενώ από τη Δημοτική Αρχή είδαμε τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μανώλη Μαργαρίτη με τον συνεπίθετό του Έπαρχο Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού κο Ιωάννη Μαργαρίτη. Επίσης, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κος Σέργης αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου…  

Και με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αύριο Παρασκευή 28 Οκτωβρίου:
Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης θα σημάνουν χαρμόσυνα.

ώρα 10.30

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως της Νάξου με την παρουσία του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και των πολιτών.

Τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει η κα Σοφία Κρητικού, Δ/ντρια 2ου Γυμνασίου Νάξου. Στη Δοξολογία θα παραστούν και οι Σημαιοφόροι και οι Παραστάτες κάθε Σχολείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ώρα 11.00

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Έπαρχο Νάξου ως Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, Διοικητή Ναυτικού Παρατηρητηρίου, Διοικητή Λόχου Εθνοφυλακής, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Νάξου, Διοικητή Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου, Λιμενάρχη Νάξου, Πρόεδρο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν στεφάνι εκπρόσωποι των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων και όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Δήμο.

Ακολουθεί σιγή ενός λεπτού και ο Εθνικός Ύμνος.

ώρα 11.15

Παρέλαση μαθητών και μαθητριών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Ελληνίδων Οδηγών.

Ακολουθεί δεξίωση στο Δημαρχείο Νάξου.

Τα της Ιεροτελεστίας θα φροντίσει η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, τα της συμμετοχής του Στρατού, του Ναυτικού Παρ/ρίου και τα της τάξης, το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου και το Λιμεναρχείο Νάξου.

Την ορθή τήρηση του προγράμματος θα φροντίσει ο Εμμανουήλ Κατσούλης, καθηγητής φυσικής αγωγής του Γενικού Λυκείου Νάξου.

Οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων θα καταθέσουν στεφάνι στα κατά τόπους Μνημεία των Ηρώων μετά την Δοξολογία και θα παρελάσουν στις κεντρικές οδούς των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων τους. Στη Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου η Δοξολογία θα τελεσθεί στις 10:30 π.μ., ενώ στην Τοπική Κοινότητα Χαλκείου στις 11:00 π.μ.

Οι κατά τόπους Εφημέριοι των Ιερών Ναών παρακαλούνται να φροντίσουν τα της Ιεροτελεστίας.

Το παρόν έχει θέση πρόσκλησης.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ από την σημερινή κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων της Χώρας Νάξου από την Μαρία Μάκαρη