Νάξος: "Κατέβηκαν οι ...ποταμοί", προσοχή στο δρόμο των Υρίων

Ας πούμε το βασικό και με την ευκαιρία της υποδοχής στην «Υπατία» που μας επισκέφθηκε σήμερα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες… Η φύση έχει μνήμη και θυμάται. Οπότε όσα ρέματα και ποταμούς κι εάν μετατρέψουμε σε δρόμους, πάντα η φύση θα ακολουθεί το δικό της δρόμο. Οπότε; Καλό είναι πριν τσιμεντοποιούσουμε κι άλλα ρέματα, ας σκεφτούμε ότι μπορεί μία ημέρα, να ξυπνήσουμε και να δούμε το … ποτάμι στο σπίτι μας.

Επιστροφή όμως στη πραγματικότητα. Και από τις πρώτες πρωινές ώρες, η «Υπατία» κάνει δυναμική εμφάνιση στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο. Με τους ανέμους από νότια κατεύθυνση (σ.σ. στην Απείρανθο έπιασε ακόμη και τα 103 χιλιόμετρα ανά ώρα) να είναι σε εγρήγορση, η βροχή άρχισε να πέφτει με το τουλούμι… Αποτέλεσμα; Το άνοιγμα των ουρανών να φέρει το κατέβασμα των ποταμών και των ρεμάτων.

Βροχή

Το βλέπετε μέσα από τις φωτογραφίες φίλων της ιστοσελίδας (Μιχάλης Ρώτας και Νίκος Μαϊτός) από διάφορα σημεία της Νάξου. Είτε στα Λιβάδια και το γεφύρι του Γαλανάδου όπου τα χωράφια έχουν γίνει … κολυμβητήρια είτε στη Λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών που σιγά σιγά πιάνει νερό. Αλλά και στον Απόλλωνα (βλ φωτογραφία Γιώργου Χωριανόπουλου) που συνοδεύει τη φωτογραφία η ανάρτηση «Αυτή ήταν η πιο καλή βροχή, αυτή που κατέβασε λάσπη και θα φέρει τα ψάρια κοντά!!!!» Να σημειώσουμε ότι ο δρόμος από τη Χώρα προς το Τυροκομείο μέσω Υρίων είναι κλειστός και καλό θα είναι να αποφύγουν τις μετακινήσεις από το συγκεκριμένο δρόμο εκτός κι εάν οδηγούν τρακτέρ και μεγάλου κυβισμού.

Στατιστικά

Εμείς, κάνοντας μία βόλτα στα κιτάπια και δη τα στατιστικά μέσα από την ιστοσελίδα meteo.gr να σας πούμε ότι σήμερα Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες έπεσε αρκετή βροχή (σε Νάξο, Αμοργό, Μικρές Κυκλάδες, Μύκονο και Πάρο) με τη Νάξο να δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο. Και δη σε Μέλανες – Κόρωνο, όπου το… μέτρο έδειξε (μόνο για σήμερα) 43 χιλιοστά νερού. Και η Μικρή Βίγλα είχε υψηλό ποσοστό συγκέντρωσης νερού (στα 36 χιλιοστά) όπως και η Πάρος (30 χιλιοστά) αφήνοντας το νησί της Νάξου…

Από εκεί και πέρα, τις πρώτες δέκα ημέρες Ιανουαρίου η Κόρωνος έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης στα 14,3 εκατοστά, η Απείρανθος είναι στα 11,6  και η Μικρή Βίγλα στα 6,2 εκατοστά. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο; Κόρωνος 11,8 εκατοστά, Απείρανθος στα 6 εκατοστά και Μικρή Βίγλα στα 9,2.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον η αλλαγή της θερμοκρασίας σε σχέση με τον Δεκέμβριο απλά και μόνο για να θυμόμαστε… Η Μικρή Βίγλα από τους 8 βαθμούς έπεσε στους 3 (όσον αφορά πάντα το μικρότερο νούμερο) ενώ Απείρανθος και Κόρωνος από τους 3 έπεσαν στους -2 (!!!) Χειμώνας ε;