Νάξος - Κουρνοχώρι: Η «Χιόνη» παρέσυρε τοίχο σε νεκροταφείο και σπίτια

Αυτό που βιώνει η Νάξος φέτος και δη τους δύο πρώτους μήνες του 2019 ενδεχομένως να μην έχει και προηγούμενο… Μετά από τρία χρόνια απουσίας βροχόπτωσης ακόμη και … τσουρνιάς, τόσο ο Ιανουάριος όσο και ο Φεβρουάριος έχουν μπει δυναμικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ποσότητα βροχόπτωσης στη Νάξο κυμαίνεται από 250 χιλιοστά (σε Μικρή Βίγλα) έως και 500 (!!!) στη Κόρωνο, τους δύο αυτούς μήνες όταν το περσινό υδρολογικό έτος ολοκληρώθηκε με μόλις 260 χιλιοστά, το 4ο χειρότερο ρεκόρ από το 1960..

Και αυτή η βροχόπτωση έχει θετικά και αρνητικά όπως είναι λογικό..  Θετικά είναι ότι ήδη το μεγάλο φράγμα στην Φανερωμένη από σήμερα ξεχειλίζει, κάτι που είχε να συμβεί από το 2014 κάτι που μεταφράζεται σε 1. 3 εκατομμύρια κυβικά νερού….  Θετικό είναι ότι επιτέλους έβρεξε και είδαμε πράσινο στο νησί… Αρνητικό; Το βασικό ότι όπου κι εάν σταθείς πλέον είναι υγρά και το νερό τρέχει ακόμη και μέσα στα σπίτια μας..

Όμως, έχουμε και πιο ..σοβαρά προβλήματα. Όπως το γεγονός ότι οι αγροτικοί δρόμοι σχεδόν στο σύνολο της Νάξου (ορεινής και πεδινής) δεν είναι εύκολο να …υποδεχτούν αυτοκίνητα από τη στιγμή που οι πτώσεις βράχων είναι ότι πιο συνηθισμένο και σε ημερήσια βάση.

Πτώση βράχων έχουμε ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους (σ.σ. πρόσφατα στο δρόμο Εγγαρών – Χώρας) ενώ τις περισσότερες φορές το νερό καλύπτει το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και οι μετακινήσεις να κρύβουν πολλούς κινδύνους.

Χθες η βροχή που έπεσε ήταν αρκετή. Περίπου στα 50 χιλιοστά κατά μέσο όρο που όμως δεν η πιο έντονη την φετινή χρονιά καθότι είχαμε την βροχόπτωση της 10ης και 15ης Ιανουαρίου…

Όμως, οι συνεχόμενες βροχές, φέρνουν διάβρωση εδάφους. Και έτσι σήμερα είχαμε τις πρώτες έντονες συγκινήσεις. Όπως στο νεκροταφείο του Κουρνοχωρίου όπου εντοπίστηκε ο βορεινός τοίχος να έχει πέσει και η εικόνα ήταν εντυπωσιακή. Μεγάλο το … άνοιγμα αλλά το ευτύχημα ήταν ότι οι πέτρες δεν έπεσαν στο δρόμο με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήσεων (έστω και των λιγοστών) να μην εμποδιστεί. Όμως, η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση του τοίχου είναι δεδομένη αν και υπάρχει προηγούμενο στο συγκεκριμένο νεκροταφείο με πτώση πάλι στο ίδιο σημείο μετά από βροχόπτωση..

Το δεύτερο συμβάν εντοπίστηκε στο Καλόξυλο, όπου γκρεμίστηκε μεγάλο μέρος εγκαταλελειμμένης κατοικίας που ήταν το όριο της. Το ευχάριστο είναι ότι κι εδώ δεν είχαμε κάποιο ατύχημα, όμως όλοι συστήνουν προσοχή και με δεδομένο ότι σήμερα τα συνεργεία του Δήμου δεν μπορούσαν εύκολα να μετακινηθούν ελέω καιρικών συνθηκών..
Και βέβαια, προβλήματα έχουμε και στους αγροτικούς δρόμους της περιοχής όπου έχουν κοπεί στη… μέση.

Ελπίζουμε ότι άμεσα θα υπάρχει αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους ενώ για τα σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα (ανάλογα φαινόμενα έχουμε και στη πόλη της Νάξου) καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες να μεριμνήσουν..

Ευχαριστούμε τους αναγνώστες της ιστοσελίδας για την ενημέρωση σχετικά με την ατυχήματα που σημειώθηκαν..