Νάξος: Κραυγή αγωνίας, υπάρχει εισήγηση για μη άνοιγμα των ορυχείων σμύριδας

Τελικά κάτι ήξερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κος Σκρέκας όταν έλεγε στον αντιδήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Πολυκρέτη ότι «ξέρω τι γίνεται με την σμύριδα και θα βρούμε λύση»…

Πριν αλέκτορα φωνήσαι και έρχονται τα νέα από την ορεινή Νάξο… Ενημέρωση για εισήγηση από τους μεταλλειολόγους της Επιθεώρησης των Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας ότι τα σμυριδορυχεία είναι ακατάλληλα, δεν είναι ασφαλή και δεν πρέπει να ανοίξουν. Σοκ… Τρίτη χρονιά; Και πως θα ζήσουν οι σμυριδορύκτες; Μήπως ήρθε η ώρα να τα κλείσουν οριστικά και να γίνει πράξη εκείνο το όμορφο μνημόσυνο του Αυγούστου πριν από τρία χρόνια με τη παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου;

Η αντίδραση των προέδρων από τα χωριά της Ναξιακής Σμύριδας άμεσα. Και οι έξι υπογράφουν υπόμνημα προς τους αρμόδιους φορείς, τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας (σ.σ. ο κος Χατζηδάκης ως Περιβάλλοντος είχε καλοφάει στην Κόρωνο πριν από μερικούς μήνες) και βέβαια τους βουλευτές και αιρετούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης… Και το ζητούμενο; Αγώνας εδώ και τώρα. Με έξι αιτήματα για να αποκτήσουν και πάλι ζωή τα χωριά, παράλληλα στρέφουν τα βέλη τους προς τους μεταλλειολόγους που έχοντας στο μυαλό τους ένα δυστύχημα που δεν έγινε ποτέ εντός των ορυχείων επιμένουν να τα κρατούν κλειστά. Και το χειρότερο; Προχωρούν σε εισηγήσεις για κλείσιμο ορυχείων χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο να τα .. επισκεφτούν. Εξ αποστάσεως …  Ντροπή..

Ας δούμε την σχετική επιστολή με τίτλο «Θέματα ζωτικής σημασίας για τα Σμυριδοχώρια της Νάξου».

 «Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες αιτούμεθα την άμεση επίλυσή τους:

Α) Τα ορυχεία της Νάξου πρέπει να ανοίξουν αρχές Μαΐου και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που εσείς θα ορίσετε. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που σας προτείνουμε, το κάνουμε για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι βροχές, για να μην δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά και για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές για την ασφάλιση των σμυριδεργατών.

Γ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!

Δ) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια!  Η σημερινή της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!

 Ε) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν.

Κύριοι υπουργοί, ο Σύνδεσμος των σμυριδεργατών, μας ενημέρωσε και για το έγγραφο που έλαβαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και με μεγάλης μας έκπληξη και λύπη είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία! 

Έγραψαν έξι παράγραφοί άνευ υποστάσεως, που κρύβουν την αληθινή αιτία της στάσεως τους και βάζουν προσχήματα για να κρατήσουν τα ορυχεία κλειστά, επηρεασμένοι από ένα τραγικό συμβάν το οποίο έγινε πριν χρόνια και εκτός ορυχείου! Εξάλλου τα τελευταία 70 χρόνια δεν έχουμε κανένα ατύχημα στα σμυριδορυχεία!

Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία! Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί η σμύριδα κρατάει στην ζωή τα άγονα χωριά μας, σας παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την επίλυση των αιτημάτων μας και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας».

Ποιοι υπογράφουν και που απευθύνεται

Υπογράφουν οι πρόεδροι:  Απειράνθου: Εμμανουήλ Αυγερινός, Κορώνου: Γιάννης Κωνσταντάκης, Σκαδού: Μιχάλης Πάσουλας, Μέσης: Νικήτας Κουτσοκέρης, Κεραμωτής: Εμμανουήλ Φακίνος και Δανακού: Εμμανουήλ Βάσιλας

Και απευθύνεται: Υπουργό Περιβάλλοντος&Ενέργειας, Υπουργό Εργασίας

Και κοινοποιείται: Βουλευτές Κυκλάδων, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχο Νάξου &  Μικρών Κυκλάδων, Έπαρχο Νάξου , Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και Γραφείο Σμυριδορυχείων Νάξου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News