Νάξος: Με λαμπρότητα η έναρξη του Συνεδρίου "Η Νάξος διά μέσου των αιώνων" (Foto)

«Το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, αποτελεί φάρο γνώσης και υπερηφάνειας για τον τόπο μας, σηματοδοτεί την επανασύνδεσή μας με την ιστορία μας και θέτει θεμέλια για την πορεία του τόπου μας. Στόχος μας είναι η Νάξος να γίνει σημείο αναφοράς και συνάντησης Ελλήνων και ξένων ερευνητών της ναξιακής διαχρονικής παρουσίας, καλύπτοντας όλο το φάσμα των επιστημών. Η παρουσία σας στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δαμαριώνα θα μας τιμήσει ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην επιτυχία του Συνεδρίου, αναδεικνύοντας τη δυναμική της Νάξου πανελλαδικά». 

Αυτό ανέφερε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης, στο χαιρετισμό του σήμερα το απόγευμα αμέσως μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, στην αυλαία του ΣΤ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου "Η Νάξος διά μέσου των αιώνων" που ξεκίνησε σήμερα στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Ιδρυμα (και στο Δημοτικό Σχολείο) του Δαμαριώνα. 

Εκδήλωση που θα κρατήσει έως την 2η Σεπτεμβρίου και θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τη Νάξο. Και όχι άδικα... Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν 37 παράλληλες συνεδρίες  όπου θα παρουσιαστούν + 180 πρωτότυπες ανακοινώσεις για τη Νάξο. Οι πρώτες μάλιστα δύο συνεδρίες με θέμα την προϊστορική Νάξο και την μυθολογία της με ομιλητές τους Tristan Carter (για τους Νεάντερνταλ και τη σχέση τους με τη Νάξο) και Sir Colin Renfrew (για τα ευρήματα στη Κέρο) υπό την προεδρεία του Βασίλη Λαμπρινουδάκη πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή... 

Να σημειώσουμε ότι μετά το πέρας του αγιασμού και του χαιρετισμού από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μαργαρίτη είχαμε τη βράβευση των:  Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κυανέων κ.κ. Χρυσόστομο,

τους Ακαδημαϊκούς (όλοι έχουν σχέση με τη Νάξο)

- κ. Αντώνιο Ν. Κουνάδη, κ. Στέφανο ∆. Ήμελλο και κ. Μανόλη Ι. Κορρέ (απόντας καθότι βρίσκεται στα Κύθηρα) 

και στους δημιουργούς του Συνεδρίου “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” κ. Ιωάννη Κ. Προμπονά και κ. Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί:

του εκπροσώπου της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλου

του εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Θανάση Γρυλλάκη

του Προέδρου του Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. κ. Μιχάλη Μαρούλη

του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου και Επάρχου Νάξου κ. Γιάννη Μαργαρίτη

του Προέδρου της Κοινότητας ∆αμαριώνα κ. Κώστα Σωμαρίπα

Και η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιο Ν. Κουνάδη... Να σημειώσουμε εδώ ότι ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κοι Συρμαλένιος και Μανιός, ο πρώην υπουργός κος Ανωμερίτης και βέβαια όλοι σχέδον οι αιρετοί πρώτου βαθμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων... 

Η πρώτη εισαγωγική ανακοίνωση έγινε από τον Αντιπροέδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανο Δ. Ημελλο, με θέμα: "Η έρευνα του λαϊκού δικαίου επί Φραγκοκρατίας (Λατινο- κρατίας) και Τουρκοκρατίας και η προνομιούχος θέση σ’ αυτήν της Νάξου"

Να σημειώσουμε ότι λειτουργούν οι εξής παράλληλες εκθέσεις στο Δημοτικό Σχολείο Δαμαριώνα:

* Έκθεση ιστορικών χειρογράφων με τίτλο «Από το Φράγκικο στο Ρωμαίικο»

* Έκθεση των 20 καλύτερων φωτογραφιών του Διαγωνισμού Φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ∆αμαριώνα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων».

*Παρουσίαση της εργασίας των μαθητών Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γλινάδου σχετικά με την καταγραφή και φωτογράφιση παλαιών και νεότερων μνημείων του Γλινάδου.

* Νεάντερταλ στη Νάξο: Παρουσίαση των ερευνών στη Στελίδα που πραγματοποιήθηκαν από το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.conferencenaxos.gr/index.html

Ακολουθεί και το πρόγραμμα της εκδήλωσης ενώ θα υπάρξει και τηλεοπτική κάλυψη (naxo.gr/naxo-tv-hd).. 

Ευχαριστούμε τον Αντώνη Μανιό για τις φωτογραφιές 

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News