Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Προσοχή στην .. Ελπίδα που έρχεται

Νάξος

Και η ... Ελπίδα είναι εδώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς» με χιονοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας, ενώ στα νησιά του Αιγαίου, όπως και στη Νάξο, η όποια προσπάθεια για να δούμε.. χιόνι έμεινε στο κενό καθότι έχει ισχυρούς ανέμους. Πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 8 με 9 μποφόρ. Τα πλοία όμως για την ώρα κινούνται κανονικά... 

Λόγω των χιονοπτώσεων, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σε κάποια άλλα έχει διακοπεί τελείως. Στην Αττική, κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα, απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσιδών σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου αναμένονται αρχικά τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου. 

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου ζητάει από τους δημότες να είναι προσεκτικοί... Είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία στην Απείρανθο είναι στον 1 βαθμό ενώ η μεγαλύτερη θερμοκρασία έχει καταγραφεί στην Αμοργό στους 9 βαθμούς... 

 Σύμφωνα με το εν ισχύ Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα "ΕΛΠΙΣ", με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πυκνές χιονοπτώσεις και βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ.

  Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Σάββατο προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.Την Κυριακή 23/1/2022 σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα ενταθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία σε όλο το νότιο Αιγαίο, όπου θα επικρατούν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

 Σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων βρίσκεται σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Ήδη έχει διανεμηθεί αλάτι σε όλες τις ορεινές Κοινότητες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εντός των οικισμών, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα θα είναι διαθέσιμα όπου χρειαστούν. Επιπλέον, το Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικοδήμουθα είναι θερμαινόμενος χώρος και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.

  Καλούμε τους πολίτες κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να μετακινούνται, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμήτων καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο
  • Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Τηλέφωνα Άμεσης Ανάγκης:

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: 6930075879

Πυροσβεστική: 22850 32899

Αστυνομία: 22850 22100

Νοσοκομείο: 22853 60500

Λιμεναρχείο: 22850 22300 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News