Νάξος - Πολιτική Προστασία: Άσκηση "Σανούδος 2019"

Να πάμε στα φρέσκα κουλούρια με το καλησπέρα… Και αναφερόμαστε στην άσκηση «Σανούδος 2019»… Εντάξει, δεν μιλάμε για δράση που  έχει σχέση με στρατιωτικές κινήσεις όπως ενδεχομένως να είχατε στο μυαλό σας με βάση την κωδική ονομασία. Αναφερόμαστε στην άσκηση που θα πραγματοποιήσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το προσεχές Σάββατο 20 Απριλίου… Τόπος; Το κάστρο της πόλης. Και με την συνδρομή κλιμακίου Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ αλλά και Αστυνομίας όπως και εθελοντών θα έχουμε την προσομοίωση πυρκαγιάς σε οικία εντός του κάστρου. Αυτό σημαίνει δράση, ήτοι κατάσβεση, απεγκλωβισμό κατοίκου και μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Και μεταφέρουμε την σχετική ανακοίνωση όπως εκδόθηκε από την Γραμματεία της Πολιτικής προστασίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

« Στις 20 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και  ώρα 11:00, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την συνδρομή του Πυρ/ κού Κλιμακίου και λοιπών Υπηρεσιών και Φορέων πολιτικής προστασίας του δήμου ( ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΑΒ, Δημ. Αστυνομία και εθελοντών), θα πραγματοποιήσει  Άσκηση με κωδ. ονομασία "ΣΑΝΟΥΔΟΣ 2019". Η άσκηση θα διεξαχθεί μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας ( Πνευματικό κέντρο Καθολικής εκκλησίας) με αντικείμενο την κατάσβεση πυρκαγιάς, τον απεγκλωβισμό τραυματία και τη διαδικασία εκκένωσης».

Καθαρισμός μονοπατιών

Αφήνοντας τα …φρέσκα κουλούρια να σας ενημερώσουμε ότι από τις 22 Μαρτίου, η ομάδα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εθελοντών της Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας. Και όπως σημειώνεται « Μια ομάδα που έρχεται αρωγός των κρατικών αρχών στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Ο αγνός εθελοντισμός είναι περίσσευμα ψυχής! Αξίζει να είσαι εθελοντής!»

Και η πρώτη δράση είχε σχέση με τον καθαρισμό στο μονοπάτι της Ποταμιάς. Κίνηση που έγινε το πρωί της 7ης Απριλίου  και το παρών έδωσαν αρκετοί.. Όχι πολλοί. Αλλά αρκετοί. Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανάρτηση του Ιάκωβου Τσέλεντη, στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media «Εν όψει αντιπυρικής περιόδου, δίνουμε το έναυσμα για τους καθαρισμούς που πρέπει να γίνουν ιδιαίτερα στα σημεία όπου η βλάστηση έχει εισχωρήσει μέσα στους οικισμούς. Ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης για την προστασία των χωριών μας από τις πυρκαγιές, που κοντεύουν να δασώσουν από την εγκατάλειψη».