Νάξος: Ρίχνουμε πέτρες για να στερεώσουμε το λιμάνι (video & φωτογραφίες)

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά. Το να προσπαθείς να στερεώσεις ένα λιμάνι. Η δουλειά γίνεται κάτω από το νερό, το βάθος παίζει ρόλο όπως άλλωστε και οι σπηλαιώσεις. Το λιμάνι της Νάξου εδώ και αρκετά χρόνια έχει θέματα.. Οι πλοίαρχοι, μέσω της Ενωσης Πλοιάρχων, για μία ακόμη χρονιά κατέθεσαν την άποψή τους και είναι ξεκάθαρη... " Τοποθέτηση προσκρουστήρων, εκβάθυνση στη νότια πλευρά του λιμένα θέση 3 και 4.  Η θέση Νο 3 δεν χρησιμοποιείται λόγω ζημιάς (καθίζηση) της προβλήτας και το βάθος στη Νο 4 κυμαίνεται από 4,5-5,1 μ. με αποτέλεσμα ολόκληρη η νότια πλευρά να παραμένει εκτός λειτουργίας για τα μεγαλύτερα πλοία και επισκευή της μοναδικής προβλήτας η οποία χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα πλοία»

Οπότε; Ο Δήμος μέσω του Λιμενικού Ταμείου δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό. Από πέρυσι, όλοι λένε ότι το πρόβλημα κυρίως στη νότια πλευρά της προβλήτας έχει ανάγκη από ενίσχυση Και αρχές Μαρτίου  όπως σημειώσαμε πρόσφατα, ξεκίνησαν οι εργασίες. Το Λιμενικό Ταμείο στις 25 Ιανουαρίου πήρε την απόφαση για εργασίες – παρέμβαση – βελτίωση – των λιμενικών εγκαταστάσεων και δη του κεντρικού προβλήτα Νάξου… Κοινώς να γίνουν εργασίες για να αποκατασταθεί άμεσα η υποσκαφή και να μην κινδυνεύει με κατάρρευση το κρηπίδωμα του κεντρικού προβλήτα λιμένα Νάξου.

Οπως κι έγινε, βρέθηκε ανάδοχος (από τον Βόλο με εμπειρία σε λιμενικά έργα και γνώση του λιμανιού της Νάξου καθότι στο παρελθόν ήταν και πάλι εδώ) οπότε και οι εργασίες ξεκίνησαν.

Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μας ενημέρωσε για την συγκεκριμένη κίνηση… "Μετά από συντονισμένες ενέργειες, ξεκίνησαν οι εργασίες για την επισκευή και αποκατάσταση των σπηλαιώσεων στο λιμάνι της Νάξου, με στόχο την άρση της επικινδυνότητας και την ασφαλή προσέγγιση όλων των πλοίων.

Στο πλαίσιο των εργασιών προβλέπεται η απομάκρυνση των κατεστραμμένων τεμαχίων των τεχνητών ογκολίθων και ο καθαρισμός του πυθμένα από τα σπασμένα τμήματα σκυροδεμάτων. Στις υποσκαφές που έχουν εντοπισθεί θα τοποθετηθούν σακκόλιθοι σκυροδέματος και ύφαλο σκυρόδεμα.

Το έργο αποτέλεσε βασική προτεραιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, όχι μόνο για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων του νησιού, αλλά και ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσδεσης πλοίων σε όλες τις θέσεις του προβλήτα".

Και χθες είδαμε μία ακόμη δράση... Το σκυρόδεμα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες τοποθετήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και από χθες πέφτουν πέτρες στο βυθό. Ο λόγος; Η δημιουργία πέτρινων πρανών ώστε να συγκρατήσει το σκυρόδεμα και να δημιουργήσει το κατάλληλο προστατευτικό κέλυφος ώστε αυτή τη φορά να μην υπάρξει νέα καθίζηση και οι σπηλαιώσεις να αποτελέσουν παρελθόν.

Τι επόμενες εβδομάδες θα δούμε αντίστοιχη κίνηση και στη βόρεια πλευρά της προβλήτας ενώ στο τέλος θα έχουμε κίνηση επίλυσης των προβλημάτων και στη προβλήτα που αφορά την είσοδο στο τουριστικό καταφύγιο.

Ααα και να σημειώσουμε για μία ακόμη φορά ότι χθες έπρεπε να έχουμε χωροθετήσει νέο λιμάνι και όχ να συζητάμε για το που και πότε θα το φτιάξουμε... Χθες...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News