Νάξος: Στον Δαμαριώνα γιόρτασαν του Αι Ανδρέα και μοίρασαν λουκουμάδες

Το αναφέραμε και την Παρασκευή…. Η τελευταία μέρα του Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ανδρέα, τον επονομαζόμενο "Τρυποτηγανά", κι αυτό γιατί τη μέρα της γιορτής του συνηθίζανε να τηγανίζουν τηγανίτες, λαλαγγίτες ή λουκουμάδες και λέγαν πως όποια νοικοκυρά το αμελήσει τούτο το έθιμο θα της τρυπούσε ο άγιος το τηγάνι!  Και να πούμε την αλήθεια πιαστήκαμε αδιάβαστοι όταν είδαμε την σχετική πρόσκληση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δάμαρις» που σε απειλητικό ύφος είναι η αλήθεια προσκαλούσε χθες όλο τον κόσμο στον Δαμαριώνα ώστε να τιμήσουν το πανέμορφο αυτό έθιμο… Και για του λόγου τω αληθές «ελάτε και θα τηγανίσουμε, θα πιούμε ρακί και θα καλωσορίσουμε τον χειμώνα που αντριεύει... Όποια γυναίκα δεν ψήσει τηγανίτους θα τρυπήσει το τηγάνι..."

Τι έγινε; Ε αυτό που περιμέναμε… Ο Δαμαριώνας γέμισε από επισκέπτες. Ολοι οι κάτοικοι και δη οι παλαιότεροι έβαλαν φωτιά στα τηγάνια με αποτέλεσμα η μυρωδιά των λουκουμάδων να φτάσει έως την πόλη της Νάξου… Και βέβαια έχουμε και την σχετική ανακοίνωση ευχαρίστησης σε όσους συνέβαλαν ώστε να γίνει πράξη το έθιμο και η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δάμαρις».. Τι αναφέρει; «Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια τις γυναίκες που ετοίμασαν τον χυλό για τους λουκουμάδες (Άννα Κάγκανη, Φλώρα Κάγκανη, Βαρβάρα Παναγιωτάκη, Άννα Τσιμπλάκη, Ευαγγελία Στρούβαλη, Μαρία Δέτση και Ειρήνη Βάβουλα). Επίσης, την Φλώρα Κάγκανη και τον Αντώνη Φράγκο που ανέλαβαν το τηγάνισμα, τους Άννα και Δημήτρη Κάγκανη για το μέλι που προσέφεραν, την Βαρβάρα και τον Νίκο Παναγιωτάκη για τη βοήθεια στην προετοιμασία του χώρου και την προσφορά μελιού, την Άννα και τον Σταύρο Τσιμπλάκη για τον καθαρισμό του χώρου και την προσφορά ρακής, τον Γιάννη Κάγκανη για την προσφορά ρακής και λικέρ και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κώστα Σωμμαρίπα. Η προσφορά όλων ήταν πολύτιμη για την πραγματοποίηση της γιορτής.

Επίσης, ευχαριστούμε τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την οικονομική υποστήριξη. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο που μας τίμησε και στήριξε με την παρουσία του την εκδήλωσή μας!"

Εμείς να προσθέσουμε ότι τέτοιες δράσεις είναι καλοδεχούμενες καθότι διατηρούν την παράδοσή μας και η οποία συνεχίζεται από γενιά σε γενιά… Αλλωστε ποια νοικοκυρά θέλει να χάσει αμαχητί το τηγάνι της ε;

Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Δάμαρις" στα social media 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News