Νάξος - Τρίποδες: Το τελευταίο αντίο στον "Παππού Μάρκο"

Μάρκος Σκουλάτος… Ένα από τα πλέον σεβάσμια πρόσωπα όχι μόνο των Τριπόδων αλλά όλης σχεδόν της πεδινής Νάξου με έντονη παρουσία στο χώρο κυρίως της Εκκλησίας, την οποία και υπηρέτησε για οκτώ δεκαετίες (!!!) . Είχε μάλιστα την ευκαιρία να δει τον γιο του Εμμανουήλ, ιερέα και δη στις Τρίποδες, ενώ στην αγκαλιά του βρήκαν καταφύγιο και πανέμορφα εγγόνια και δισέγγονα…

Πριν από λίγες ημέρες και σε ηλικία εκατό ετών, έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη κληρονομιά και βέβαια η τοπική Εκκλησία, η Μητρόπολη Παροναξίας θα μνημονεύει το όνομα του «παππού Μάρκου» καθότι είχε προχωρήσει και σε έκδοση βιβλίων με έμμετρους στίχους βίων Αγίων. Στην εξόδιο ακολουθία που  έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή (12/04) χοροστάτησε και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, ο οποίος μάλιστα μίλησε για «έναν άνθρωπο του Θεού» κάνοντας αναφορά για μορφή Παπαδιαμαντικής ευλαβούς ιεροψάλτου… 

Αναλυτικά η αναφορά της είδησης όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Παροναξίας (imparonaxias.gr)

“Την Παρασκευή 12-4-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βίβλου (Τριπόδων) Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 100ετούς Μάρκου Σκουλάτου πατρός του Εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Βίβλου πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Σκουλάτου. Ο αείμνηστος γέροντας ήταν μια ευλογημένη και αγιασμένη ψυχή και δημιούργησε μια ωραία μεγάλη χριστιανική οικογένεια με πολλά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Επί 80 ολόκληρα χρόνια, διακονούσε με ιεροπρέπεια το Ιερόν Αναλόγιο της Παναγίας Βίβλου και τα τελευταία χρόνια, είχε προβεί στην έκδοση πολλών βιβλίων, στα οποία με το χάρισμα που του είχε δώσει ο Θεός, απέδιδε έμμετρα τους Βίους των Αγίων, προς μεγάλη ψυχική ωφέλεια των αναγνωστών.

Με πολλή δυσκολία ο Σεβασμιώτατος (λόγω της έντονης συγκινήσεως του) μίλησε για τον μεταστάντα για τον οποίο τόνισε ότι ήταν ένας άνθρωπος του Θεού, μια μορφή Παπαδιαμαντική ευλαβούς ιεροψάλτου, μια προσωπικότητα ολοκληρωμένη που κοντά του μπορούσε να διδαχθεί κανείς και από τον λόγο του και από την σιωπή του, αλλά και το παράδειγμα της ζωής του που αποτελούσε έμπρακτη εφαρμογή του Ευαγγελίου. Ευχήθηκε τέλος να μας συνοδεύει η ευχή του όχι μόνο τους συγγενείς του αλλά όλους μας όσοι είχαμε την ευλογία από τον Θεό να τον γνωρίσουμε και να τον συναναστραφούμε.

Μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας (στην οποία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι Ιερείς του νησιού και ένα μεγάλο πλήθος κόσμου που αγαπούσε και εσέβετο τον ``παππού Μάρκο`` και συχνά ζητούσε την συμβουλή του και την προσευχή του) ο Σεβασμιώτατος συνόδευσε το λείψανο του μεταστάντος στο Κοιμητήριο των Τριπόδων όπου και ετάφη».