Νάξος: Ξεκινούν και με τη βούλα οι εργασίες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου

Ιούνιος του 2017. Πρώτη εβδομάδα. Και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μας ενημερώνει ΄μέσω ανακοίνωσης ότι εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και την ανέγερση νέων αιθουσών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου. Η ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» υπεγράφη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 1.758.900 €.
Από τότε έγιναν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να πάμε στον διαγωνισμό για να βρεθεί ο ανάδοχος και με στόχο να εκτελεστούν ει δυνατόν οι εργασίες σε περίοδο που είναι… νεκρή για την σχολική κοινότητα. Τελικά, ο διαγωνισμός έγινε κάποια στιγμή τον Ιούλιο του 2017, ανάδοχος βρέθηκε μάλιστα είναι η εταιρεία που έχει βοηθήσει όσο καμία άλλη για την βελτίωση των υποδομών στο νησί με τη συνέπεια και την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, αλλά φτάσαμε Νοέμβριο και…..

Α ναι; Μπήκαν οι υπογραφές για την έναρξη των εργασιών. Νοέμβριο μήνα. Στο 3ο μήνα που τρέχει το σχολικό έτος. Και μέσα στη φούρια των μαθημάτων, οι νεαροί μαθητές θα γίνουν …τσιγγάνοι στριμωγμένοι μέσα σε αίθουσες κοντέινερ και με το θόρυβο των μηχανημάτων να δουλεύουν μία ανάσα από τις αίθουσες διδασκαλίας… και με την ευχή όλα να πάνε καλά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο για χρόνια αποτελούσε το κέντρο συζήτησης για διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε (οροφή ή αίθουσες που ήταν ακατάλληλες) και η Δημοτική Αρχή έδωσε μάχη για την ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να γίνει πραγματικότητα η αναβάθμισή του… 

Σήμερα λοιπόν έχουμε το σχετικό δελτίο Τύπου από το Δήμο με τίτλο «Ανέγερση τμήματος 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου και διαμόρφωση αύλειου χώρου» 
Και διαβάζουμε «Τη σύμβαση του έργου ανέγερσης τμήματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου υπέγραψαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης και ο ανάδοχος του έργου Στάθης Μανδηλαράς. Οι εργασίες κατεδάφισης του τμήματος που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και η ανέγερση νέου κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός 10 μηνών. 
Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής κοινότητας και ζήτησε την ολοκλήρωσή του στις προβλεπόμενες προθεσμίες, ώστε να παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε ένα τόσο σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 997.000 ευρώ. Η άμεση υλοποίηση του έργου θα καταστήσει το σχολείο έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές για τη νέα σχολική περίοδο και μάλιστα κάτω από συνθήκες όσο γίνεται καλύτερες για το εκπαιδευτικό έργο» δήλωσε ο Μανόλης Μαργαρίτης και συμπλήρωσε:  «Τα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και γι αυτό δίνουμε ιδιαίτερο βάρος, προκειμένου να έχουμε τις καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές, που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μαθητική μας κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών ο Δήμος ξεκίνησε με την απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από την οροφή του 2ου Δημοτικού και σήμερα συνεχίζει τις δραστικές παρεμβάσεις του με την ανέγερση νέου τμήματος για την κάλυψη των σχολικών αναγκών του 2ου Δημοτικού».

Τι περιλαμβάνει το έργο; 
Η μελέτη προβλέπει την κατεδάφιση τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας βλαβών που παρατηρήθηκαν μετά την εκπόνηση μελέτης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάστηκαν κατασκευαστικές αστοχίες και σε τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου, όπου υπήρχαν πέντε αίθουσες διδασκαλίες και ένα γραφείο διδασκόντων, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας και αυτό  το τμήμα του σχολικού συγκροτήματος.  Έτσι κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν όχι μόνο οι τρεις αίθουσες αλλά και το υπόλοιπο τμήμα αυτό του σχολικού συγκροτήματος λόγω επικινδυνότητας. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής νέου τμήματος στη θέση του κατεδαφισθέντος για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η προσθήκη αυτή θα περιλαμβάνει μαζί με το υπάρχον τμήμα στην Β’ στάθμη οχτώ αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα  για εργαστήριο πληροφορικής, ένα γραφείο διευθυντή, ένα γραφείο διδασκόντων, ένα γραφείο γραμματείας, τουαλέτες μαθητών, προσωπικού και ΑΜΕΑ και δωμάτιο κουζίνας, ενώ στη Α’ στάθμη τρείς αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσα βιβλιοθήκης, αποθήκης βιβλίων και γενικής αποθήκης.
Συνολικά, η επιφάνεια της προτεινόμενης προσθήκης στην Α’ Στάθμη (βιβλιοθήκη- αρχείο-αποθήκες), είναι 269,32τ.μ., στη Β΄ Στάθμη, το σύνολο του σχολικού συγκροτήματος που θα κατασκευαστεί  είναι 651,32τ.μ. και σκεπαστή βεράντα 29,59 τ.μ, ενώ στη μελέτη προβλέπεται και στέγη 105,18τ.μ. με παράθυρα περιμετρικά ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό του κτιρίου.

Εκτός των παραπάνω προβλέπονται και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, στη μελέτη προβλέπονται η κατασκευή ενός γηπέδου βόλεϊ, γηπέδου μπάσκετ και κερκίδων από λιθοδομή στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Θα διαμορφωθούν πρασιές με περίφραξη από λιθοδομή, ώστε η περίφραξη να λειτουργεί σαν καθιστικό για τα παιδιά, όπως επίσης και ξύλινη πέργκολα.