Νομίζαμε ότι του έκοψαν τον μισθό

Είναι απ’ αυτές τις πολυκατοικίες που υπάρχουν παντού-γράφει η Μαρίλη Μαργωμένου στην Καθημερινή. Θα μπορούσα να ήμουν στο Γαλάτσι, στο Νέο Ηράκλειο, στη Νέα Ιωνία ή στο Παγκράτι και να στεκόμουν κάτω από ένα ίδιο κτίριο. Γι’ αυτό μάλλον είναι δύσκολο να πιστέψεις πως σ’ αυτή την πολυκατοικία με τις μπεζ τέντες στα μπαλκόνια μένει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Το κάνουν, βέβαια, πιο εύκολο οι κύριοι που πηγαινοέρχονται στο μικρό φυλάκιο της εισόδου. Στην οδό Αρμονίας στην Κυψέλη, μέχρι τις 25 του Ιανουαρίου, οι γείτονες είναι ζήτημα αν είχαν δει τόσους αστυνομικούς όλη την προηγούμενη χρονιά. Παρά ταύτα, η αναγκαστική συμβίωση δεν είναι πάντοτε ενοχλητική, αν κρίνει κανείς απ’ την κ. Μάρθα που ξεκινά με το «ο Θεός να τους έχει καλά τους ανθρώπους, να φυλάνε τον Τσίπρα, να φυλάνε από σπόντα και μας!».

Πέρα απ’ τις αβάντες του να συνορεύεις με το... παράρτημα του Μαξίμου, οι γείτονες μοιάζει να το διασκεδάζουν που έχουν για γείτονα τον πρωθυπουργό, τον οποίο τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούν όπως οι... εντομολόγοι το σπάνιο έντομο. Ο κ. Γιάννης λέει πως «είναι περίπου δύο χρόνια που μένει εδώ ο Αλ. Τσίπρας, στην αρχή δεν του δίναμε σημασία, ανέβηκε η προσοχή η δική μας με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ». Και η κ. Μαρία, που τον συνοδεύει, προσθέτει πως «καλό παιδί φαίνεται, απ’ τους Αμπελόκηπους μας ήρθε εδώ, θα του κόψανε κι εκείνου τον μισθό μάλλον». Και μετά γελάει μόνη της και σκουντάει τον άντρα της να γελάσει κι εκείνος. Οι δυο τους, πάντως, ξεκαθαρίζουν απ’ την αρχή πως «εμείς είμαστε ΚΚΕ», αλλά εκτιμούν το γεγονός ότι «όποτε τον βλέπουμε τον Τσίπρα κάθεται συνοδηγός σε ένα κανονικό αυτοκίνητο, κι ανοίγει την πόρτα μόνος του». Μέχρι σήμερα δεν του έχουν μιλήσει ποτέ στον δρόμο, «να μην τον παιδεύω κι εγώ τόσα που έχει στο κεφάλι του», όπως λέει ο κ. Γιάννης. «Αλλά αν στο τέλος μας φουντάρει μ’ αυτά που κάνει, θα του τα πω ένα χεράκι!».

Η αλήθεια πάντως είναι πως το χαμηλό προφίλ του νέου πρωθυπουργού εκτιμάται στην Ανω Κυψέλη. Ο κ. Μάνος, γύρω στα 60, λέει πως «εγώ δεν τον έχω δει, αλλά η κυρία που μένει ένα μπαλκόνι πέρα απ’ το σπίτι του ορκίζεται πως κάθε μέρα κατεβάζει μόνος του τα σκουπίδια στον δρόμο!». Και η κ. Μαίρη θέλει οπωσδήποτε να γράψω πως «η γυναίκα του είναι πολύ καλή κυρία, γιατί όλο με τα παιδιά τη βλέπω, και τους χαϊδεύει και τα κεφαλάκια τους». Τα πιο τετριμμένα στιγμιότυπα όταν αποκτούν πρωθυπουργική λάμψη, μοιάζουν μοναδικά – κι έτσι, όλη η Ανω Κυψέλη τον τελευταίο μήνα, ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της οικογένειας Τσίπρα.

Οι μαμάδες που ήταν στο παιδικό πάρτι που πήγε τα παιδιά της η κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, σύντροφος του πρωθυπουργού, έγιναν πρόσωπα της εβδομάδας στη γειτονιά, ενώ η κυρία που μένει στο απέναντι σπίτι απ’ τον κ. Τσίπρα, έχει περιγράψει σε αμέτρητα μέσα ενημέρωσης «την μπασκέτα, την αιώρα και το ψηλό φυτό που έχει ο πρωθυπουργός στο μπαλκόνι», ενώ μπορεί να μιλάει επί ένα πλήρες πεντάλεπτο για το «δώμα της πολυκατοικίας που το έχουν κάνει παιδική χαρά για τα μικρά». Αλλά το αγαπημένο... «χαϊλάιτ» της γειτόνισσας, είναι η σκηνή με την πρώτη κυρία της χώρας, που «την έχω δει να απλώνει μόνη της την μπουγάδα της». Μια πληροφορία που για κάποιο παράξενο λόγο κάνει τους δημοσιογράφους να ενθουσιάζονται πιο πολύ κι απ’ το Γ. Βαρουφάκη όταν λέει «ουάου»...

Και καθώς οι δημοσιογράφοι απ’ τις εκλογές και μετά δεν σταματούν να έρχονται στην οδό Αρμονίας και να ρωτούν τους γείτονες, πλέον δεν υπάρχει κανείς στην Ανω Κυψέλη που να μην έχει κάτι να πει για τον πρωθυπουργό του «δίπλα τετραγώνου». Οι αστυνομικοί μπορεί να σε κοιτούν καχύποπτα όταν πηγαίνεις πάνω – κάτω στην οδό Αρμονίας, αλλά συνδυάζοντας τις πληροφορίες απ’ τους περίοικους, μαθαίνεις τα πάντα για το πρόγραμμα της πρώτης φαμίλιας της χώρας: απ’ το τι ώρα πάει ο μεγάλος γιος της οικογένειας για ποδόσφαιρο, μέχρι πόσες φορές κάνουν τα παιδιά του αγγλικά κάθε εβδομάδα. Βλέπετε, σε μια γειτονιά σαν την Ανω Κυψέλη, τα ενδιαφέροντα είναι περιορισμένα. Το ξέφωτο κάτω απ’ τα μπαλκόνια είναι γεμάτο σκουπίδια (όχι όμως αυτά που κατεβάζει ο πρωθυπουργός!), και στους τοίχους βλέπεις παντού προχειροφτιαγμένα γκράφιτι. Οπότε η ανηφόρα της οδού Αρμονίας που αιφνιδίως απέκτησε κατοίκους – σελέμπριτι, είναι μια κάποια λύση για την πλήξη των γηγενών...

Πηγή: Καθημερινή 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News