Ο Ιερός πόλεμος για το Κτήμα Προμπονά και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καλά κρατεί

Μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, ένταση υπήρξε και χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά, που βρίσκεται εντός των ορίων Δήμου Αθηναίων και Ν. Φιλαδέλφειας. Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οποία έχει φθάσει και στα δικαστήρια. Ειδικότερα, ο ναός χθες φέρεται να σφραγίστηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, ώστε να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια τέλεσης θείας λειτουργίας των Χαιρετισμών όπως συνέβη την Παρασκευή 2 Μαρτίου από τον επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο, που είναι ηγούμενος της Μονής Βλατάδων (ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) και χωρίς την απαιτούμενη άδεια της Ιεράς Συνόδου.... 

Κατόπιν ο ίδιος ανέγνωσε και την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία έγινε αποδεκτή από το κληροδότημα Προμπονά η δωρεά του ναού και η ανάθεση της λειτουργίας του στη Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης ως Κάθισμα αυτής.  Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε συνάντηση με δικηγόρους και ιεράρχες και συζήτησαν όλες τις πτυχές του ζητήματος. Εξετάστηκε ο τρόπος αντίδρασης στην «αντικανονική», όπως τη χαρακτηρίζουν, στην Ελλαδική Εκκλησία αυτή ενέργεια, αλλά και το ενδεχόμενο να ληφθούν, πέραν από νομικά μέτρα, και άλλα, όπως είναι η άρση των αποσπάσεων των ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδας από τις μητροπόλεις του Θρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο την περασμένη  Τετάρτη (07/03) για να ενημερώσει τους συνοδικούς μητροπολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες. Κι έτσι φτάσαμε ακόμη και στην αλλαγή όσον αφορά τις κλειδαριές του Ναού...  Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί να τελεστεί θεία λειτουργία όχι πλέον στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά σε παρακείμενο, μικρότερο ναό. Το θέμα, βεβαίως, έχει ευρύτερες, πολυεπίπεδες διαστάσεις, καθώς αποτυπώνει μία κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά. Κίνηση που έγινε όπως αναφέραμε ως απάντηση στην ενέργεια του Πατριαρχείου να αναθέσει το κληροδότημα στη Μονή Βλατάδων ως Κάθισμα αυτής.

Σύμφωνα με την αγωγή της Αρχιεπισκοπής, με τη δωρεά που έγινε από την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά».

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News