Το παράπονο και το ...σχόλιο

Η πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα αποτελεί παρελθόν. Η σορός του είναι καθοδόν προς τη Βουλγαρία για αποτέφρωση όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία όμως το παράπονο του επί 25 χρόνια συντρόφου του Κώστα Φαλελάκη έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Ποιο ήταν το παράπονό του; «Μηνούλη μου... Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με το Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα το θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του. Ακολούθησε μία απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία με υπεύθυνες δηλώσεις στην αστυνομία. Υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ποτέ ο Μηνάς αυτό, δεν ντράπηκε ποτέ γι' αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή τη δυνατότητα επιτέλους».

Όπως αναφέραμε αρκετές ήταν οι αντιδράσεις αλλά οι αναρτήσεις του Φάηλου Κρανηδιώτη – στεκλέχους της Νέας Δημοκρατίας – ξεπέρασαν τα … εσκαμμένα και αγγίζουν τα όρια της προσβολής χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «αξύριστη χήρα», αναφερόμενος στον σύντροφο του Χατζησάββα και υποστήριξε εμμέσως πως η στάση του συντρόφου του ηθοποιού δεν φαίνεται να είναι σύμφωνη με τις επιλογές που είχε κάνει ο Μ.Χατζησάββας ενώ μετά την αρχική ανάρτηση ακολούθησαν και άλλες με αναφορές στους ομοφυλόφιλους, τη σχέση τους με την Αριστερά και τοποθετείται περί «πολιτικής ορθότητας».


Ποιες ήταν οι αναρτήσεις του;  «Μεγάλος ηθοποιός ο Χατζησάββας. Τον έχω δει στο θέατρο κι όποτε έβλεπα στην τηλεόραση πως συμμετεχει σε σειρά, ήταν κίνητρο να την δω. Τώρα γιατί πρέπει να φάμε στη μάπα την αξύριστη “χήρα” του; Άμα ο εκλιπών ήθελε να μιλήσει για όλα αυτά, θα το είχε κάνει».

Μετά τον δικαιολογημένο χαμό που προκλήθηκε από το ομοφοβικό σχόλιο, ο Φαήλος Κρανιδιώτης επανήλθε με νέα ακόμα πιο προκλητική ανάρτηση: «Όποτε πετυχαίνετε την πολιτική ορθότητα, να μην ξεχνάτε ποτέ να σκουπίσετε τα παπούτσια σας πάνω στα μούτρα της. Κάνεις σκληρή κριτική σε gay ή διαφωνείς με μαλακίες που λένε ή κάνουν, είσαι "ομοφοβικός". Άμα δε το gay συμπίπτει με αριστεριλίκι, σύμφωνα συμβίωσης, κλπ, τότε μιλάμε για τα Άγια των Αγίων να 'ούμ'. Με gay επιτρέπεται να διαφωνούμε μόνο για το αν μας αρέσει πχ ο τραχανάς. Άπαξ και διαφωνείς με άλλες συμπεριφορές ή την μοδέρνα πολιτική ατζέντα τους, τότε αρχίζουν οι τσιρίδες κι οι ταμπέλες. Στα μέζεα μας. Ένας σοβαρός άνθρωπος, μεγάλος καλλιτέχνης, επιλέγει επί σχεδόν 70 χρόνια που έζησε, να κρατάει την προσωπική του ζωή και τις ερωτικές επιλογές του μακριά από τα μάτια του κόσμου. Προφανώς έτσι γούσταρε, ήταν επιλογή του. Και τώρα τον βγάζουν λεζάντα. Βρες το λάθος».