Πατραϊκός Κόλπος: Βρήκαμε τον δεύτερο ...Πρίνο. Πετρέλαιο έχουμε

Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά από την επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν στον Πατραϊκό Κόλπο, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου.

Ο «δεύτερος Πρίνος» είναι ένα κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατ. βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει πράγματι και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις.  Τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο χέρι, τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει με τα γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, ενδιαφέρον για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έχουν εκφράσει κολοσσοί της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol και είναι πολύ πιθανό το πρώτο «ντιλ» να κλείσει μέσα στο 2017. Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.

Επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει χωρίς συμμετοχή τρίτου για το οικόπεδο «1» ΒΔ της Κέρκυρας και το οικόπεδο «10» ΝΑ της Ζακύνθου και για το οικόπεδο «2» όπου υπέβαλαν προσφορά από κοινού με την Total και την Εdison, αλλά και στις περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειώσουμε…. Ότι τον 2011 σε απόρρητο έγγραφο του «Έθνους» οι ειδικοί ανέφεραν ως πλέον «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας, είναι αυτή που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι τα νησιά της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι κρύβονται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιο από αυτό του Πρίνου, που στα 25 χρόνια λειτουργίας του έχει δώσει γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια. 

Το ίδιο έγγραφο χαρτογραφεί κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο, με πιθανή ποσότητα πετρελαίου 9 έως 27 εκατομμύρια βαρέλια και ποσοστό επιτυχίας 11%. Επίσης, υπάρχουν κοιτάσματα στην υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, στα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία, με εκτιμώμενα δυνατά αποθέματα μισού δις βαρελιών. Και τέλος, αποκαλύπτεται η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου στο νομό Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, που εκτιμούνται στα 30 δις m3.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News