Πιέστε το Δήμαρχο να δεσμευτεί....

Και αίφνης ο κακός της υπόθεσης «ανέγερση Γεωργικής Σχολής στη Νάξο» είναι ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; Αυτό τουλάχιστον βγαίνει μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου που έρχονται από την Αθήνα και δη από το …γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω non paper σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση που έγινε για το θέμα του ΚΕΓΕ. Και είναι να διερωτάται κανείς; Μα είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να μην θέλει την ανέγερση ενός τόσο σημαντικού έργου για το Δήμο, το νησί του; Ελπίζουμε να πάρουμε πραγματική απάντηση κάποια στιγμή και να σταματήσει το παιχνιδάκι για το ποιος ευθύνεται ή όχι που εδώ και 17 χρόνια όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «stokokkino.gr» δεν έχει κάνει τίποτα για την υλοποίηση του έργου. Όχι, τίποτα άλλο αλλά χωρίς να κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου, ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι στη καρέκλα του Δημαρχιακού Μεγάρου έξι σχεδόν χρόνια. Άρα; Έως τα 17 έχουμε ακόμη έντεκα….

Οπότε; Ας πάρουμε τα πράγματα για μία ακόμη φορά από την αρχή… Την περασμένη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένη η περίφημη πλέον συνάντηση της αντιπροσωπείας των μελών της Επιτροπής Αγώνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα. Ραντεβού που είχε κλείσει ο βουλευτής Κυκλάδων κος Μανιός. Στο ραντεβού πήγε τελικά ο Δήμαρχος κος Μαργαρίτης αφού τα υπόλοιπα μέλη λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν από Νάξο προς Αθήνα. Η συνάντηση έγινε, βγήκε το σχετικό δελτίο Τύπου που ενημέρωσε ότι συζητήθηκε το θέμα (όπως και το ζήτημα του φράγματος Τσικαλαριού / Ποταμιάς) και ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι η υπόθεση «συνάντηση» γι αυτόν έκλεισε προς το παρών.

Κι από εκείνη την ώρα άρχισε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων για το ποιος παίζει ή δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια… Ανταλλαγή δηλώσεων και η ουσία; Όλη η πίεση πλέον μεταφέρεται στον Δήμαρχο για να αναλάβει ρητές δεσμεύσεις ώστε να προχωρήσει το θέμα… Τουλάχιστον αυτό βγαίνει από το non paper του Υπουργείου…

Και μπορούμε να το δούμε μέσα από τα …ψιλά γράμματα του άρθρου στην ιστοσελίδα stokokkino.gr όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι «θα πρέπει ο δήμαρχος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί σύντομα» και ότι «, κάλεσε και την επιτροπή να προσπαθήσει να παρέμβει μέσω του δημοτικού συμβουλίου και να βάλει σαφείς όρους προκειμένου να πιέσει τον δήμαρχο για το έργο».

Λεφτά υπάρχουν

Επίσης μάθαμε ότι ο Δήμος έχει λεφτά… «επειδή ο δήμαρχος είχε προβάλλει ως δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων, η επιτροπή διαψεύδοντάς τον, παρουσίασε επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από το 2012 μέχρι και σήμερα ο Δήμος έχει περίπου 5-7 εκατομμύρια ευρώ ταμειακό υπόλοιπο». Και τέλος ότι «η μελέτη για το ΚΕΓΕ θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, δεύτερον ότι θα προκηρυχθεί δημοπράτηση του έργου και εκκίνηση των εργασιών εντός του 2017και τρίτον ότι το έργο θα εκτελεστεί σύμφωνα με τις υποδείξεις – απαιτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Μάλιστα… Όχι κι άσχημα ε;

Πιέσεις και πιέσεις 

Αναλυτικά το κείμενο της ιστοσελίδας stokokkino.gr με τίτλο «Συνάντηση Β. Αποστόλου με την επιτροπή διεκδίκησης ΚΕΓΕ (Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης) Νάξου» αναφέρει τα εξής: «Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και της επιτροπής για τη διεκδίκηση του ΚΕΓΕ Νάξου. Σε αυτή συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός καθώς και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων “Πολιτές για τα νησιά μας” και “Νησιωτική πολιτεία” Βασίλης Βρούτσης και Νίκος Μαϊτος αντίστοιχα.

Η επιτροπή έστειλε ενυπόγραφο υπόμνημα στον Υπουργό και τον Δήμαρχο του νησιού για να δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, η επιτροπή διαβούλευσης και αγώνα ανέφερε ότι επιθυμεί τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Υπουργός να δεσμευθούν: πρώτον, ότι η μελέτη για το ΚΕΓΕ θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, δεύτερον ότι θα προκηρυχθεί δημοπράτηση του έργου και εκκίνηση των εργασιών εντός του 2017και τρίτον ότι το έργο θα εκτελεστεί σύμφωνα με τις υποδείξεις – απαιτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, επειδή ο δήμαρχος είχε προβάλλει ως δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων, η επιτροπή διαψεύδοντάς τον, παρουσίασε επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ταπό το 2012 μέχρι και σήμερα ο Δήμος έχει περίπου 5-7 εκατομμύρια ευρώ ταμειακό υπόλοιπο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι το έργο είναι υψίστης σημασίας τόσο για τη Νάξο όσο και για όλο τον αγροτικό χώρο και γι'αυτό θα πρέπει ο δήμαρχος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί σύντομα. Ωστόσο σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός με τον δήμαρχο την περασμένη εβδομάδα, εκείνος εξέφρασε την πρόθεσή του, ο χώρος να χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό τετράγωνο για δόμηση αν χρειαστεί.

Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα για το έργο, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως εκτιμά ότι η υλοποίηση του θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να το δρομολογήσει. Μάλιστα τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει νέα απόφαση που θα συγκεκριμενοποιεί τον χρόνο εντός του οποίου θα γίνει η εκκίνηση του έργου και θα την κοινοποιήσει στον Δήμο. Τέλος, κάλεσε και την επιτροπή να προσπαθήσει να παρέμβει μέσω του δημοτικού συμβουλίου και να βάλει σαφείς όρους προκειμένου να πιέσει τον δήμαρχο για το έργο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News