+πλεύση- Κίμωλος: Φθινοπωρινή αποστολή με αποτελέσματα πρωταθλητών

Η Φθινοπωρινή Αποστολή 2019 στην Κίμωλο έφερε αποτελέσματα... πρωταθλητών! Χρειάστηκε να ελέγξουμε διπλά τους αριθμούς για να συνειδητοποιήσουμε ότι στην φετινή Φθινοπωρινή Αποστολή εξετάσαμε 39% περισσότερους κατοίκους της Κιμώλου σε σχέση με την ως τώρα καλύτερή μας χρονιά!

Η τριήμερη παρουσία της +πλευσης στην Αρζεντιέρα, όπως την έλεγαν οι Ενετοί για τα χαρακτηριστικά ασημένια της εδάφη, ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, με την άμεση οργάνωση των τριών χώρων που θα φιλόξενούσαν τα ιατρεία της ομάδας, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, το Αφεντάκειο Κληροδότημα και το Δημοτικό Σχολείο του νησιού.

Αφού ξεφορτώθηκε το αυτοκίνητο της ομάδας και οργανώθηκε κάθε ιατρείο, άρχισαν οι προγραμματισμένες δράσεις, με την παράδοση του ηλεκτρονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού και των υλικών που δώρισε η +πλευση στα σχολεία της Κιμώλου, με την ευγενική χορηγία της Fender SA .

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε η προληπτική παρέμβαση για το κάπνισμα του προγράμματος SMOKE FREE GREECE, με ενημερωτική παρουσίαση και διαδραστικό παιχνίδι για τους μαθητές του.

Ακολούθως, ο πρώτος από τους δύο νέους αρωγούς εθελοντές της +πλευσης, ο καλαθοσφαιριστής Κώστας Τσαρτσαρής που μεταξύ άλλων είναι με τα εθνικά χρώματα πρωταθλητής Ευρώπης το 2005 και μέλος της ομάδας που νίκησε τις ΗΠΑ το 2006, αλλά και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο, με δύο triplecrown (πρωτάθλημα-κύπελλο-κύπελλο Ευρώπης), μίλησε στα παιδιά της Κιμώλου για τον αθλητισμό, την σχέση του με την καλλιέργεια της ευφυίας και της μεθοδικής εργασίας, πριν παίξει μαζί τους στο παρακείμενο γήπεδο.

Το βράδυ, οι εθελοντές της ομάδας είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, ώστε να είναι όλοι έτοιμοι να υποδεχθούν τους κατοίκους στα ιατρεία το επόμενο πρωί -και όπως αποδείχθηκε, θα έρχονταν μαζικά.

Ήδη από την έναρξη της λήψης δειγμάτων αίματος για ανάλυση, στις 8 το πρωί, στο Αφεντάκειο Κληροδότημα είχε συγκεντρωθεί πλήθος κατοίκων και οι γραμματείες ξεκίνησαν να οργανώνουν την προσέλευση στα άλλα ιατρεία πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης λειτουργίας που ήταν στις 9.

Την ώρα που οι εθελοντές γιατροί της ομάδας εξέταζαν τους κατοίκους της Κιμώλου, ο δεύτερος νέος αρωγός εθελοντής της +πλευσης, ο κολυμβητής με διεθνείς διακρίσεις, προπονητής κολύμβησης κλιμακίου των εθνικών ομάδων, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με δημοσιευμένο επιστημονικό έργο και πιστοποιημένος ναυαγοσώστης Νίκος Σημαντήρας , ετοίμαζε τους πιο μικρούς κατοίκους της για μία βουτιά στα νερά που θα βοηθήσει κάθε παιδί να κολυμπάει ασφαλώς και αποτελεσματικά, αλλά και θα το φέρει πιο κοντά στον αθλητισμό στο υγρό στοιχείο.

Στη 1 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η πρώτη, πρωινή λειτουργία των ιατρείων της +πλευσης και οι αριθμοί έδειχναν ήδη ότι ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας σε αποτελεσματικότητα και οι κάτοικοι της Κιμώλου σε ανταπόκριση στην παρουσία μας. Την ίδια ώρα, ξεκινούσε ίσως η πιο διασκεδαστική δράση του τριημέρου, τουλάχιστον για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, καθώς η ομάδα της +πλευσης αντιμετώπισε ομάδα των Κιμωλιωτών σε αγώνα μπάσκετ. Θα πρέπει να παραδεχθούμε, βέβαια, ότι η παρουσία του Κ. Τσαρτσαρή στις τάξεις μας, μας έδωσε ένα πλεονέκτημα, ωστόσο ο αγώνας ήταν τόσο αμφίρροπος όσο και απολαυστικός!

Στις 5 το απόγευμα, ξεκίνησε η απογευματινή λειτουργία των ιατρείων και η προσέλευση των κατοίκων συνεχίστηκε με σημαντικούς ρυθμούς, ειδικά για ειδικότητες όπως η οφθαλμολογία και η οδοντιατρική (με προσθήκη ενός ακόμη εξειδικευμένου εργαλείου που μας χορήγησε η Uni - Pharma), όπου οι εξετάσεις συνεχίστηκαν αδιάλειπτα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Το εύρος των δωρεάν εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων που προσφέρει η +πλευση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο με την προσθήκη σημαντικών εργαλείων και δυνατοτήτων για τους ΩΡΛ, όπως τυμπανόγραμμα, ακοόγραμμα και ωτοακουστικές εκπομπές, προσφορά της Στάμου Ακουστικά Βαρηκοϊας 

Ιδιαίτερη ευχαρίστηση προκάλεσε σε όλους, με πρώτο τον γυναικολόγο της ιατρικής ομάδας, η πρώτη συνάντηση με το νεότερο μέλος της κοινότητας του νησιού, που το 2018 είχαμε ακούσει την καρδιά του να χτυπά, καθώς ετοιμαζόταν να έρθει στον κόσμο.

Και στην Κίμωλο, επίσης, λειτούργησε συμβουλευτική υπηρεσία διαιτολογίας – διατροφολογίας για παιδιά και ενήλικες, καθώς στην +πλευση συμβάλλουμε σταθερά στην βελτίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων των νησιών μας.

Τα συνολικά αποτελέσματα με την ολοκλήρωση της λειτουργίας των ιατρείων ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε μία ημέρα έγιναν 549 δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις σε 215 κατοίκους, αριθμός κατά 38,7% υψηλότερος από τους 150-155 κατοίκους που είχαν εξεταστεί κάθε χρονιά την προηγούμενη πενταετία 2014-2018.

Αντίστοιχα, η ομάδα λήψης δειγμάτων αίματος συνέλεξε συνολικά 65 δείγματα, που άμεσα προωθήθηκαν για ανάλυση σε εξειδικευμένα εργαστήρια, προκειμένου τα αποτελέσματα, αφού συνεκτιμηθούν από την ιατρική ομάδα της +πλευσης, να επιστραφούν στους κατοίκους.

Με τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα, το τραπέζι που παρέθεσε προς τιμή των εθελοντών ο Δήμος της Κιμώλου το βράδυ του Σαββάτου απέκτησε πανηγυρικό χαρακτήρα και το απολαύσαμε, πριν ετοιμαστούμε για την επιστροφή στην βάση μας, την Κυριακή.

Πλέον, η +πλευση είναι στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του βασικού σχεδιασμού του Διάπλου 2020 και την έναρξη της προετοιμασίας των δράσεων και των έργων που αυτός θα περιλάβει.