ΠΝΑΙ: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Natural & Organic Products

«H Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την 2η χώρα στον κόσμο στην κατανάλωση Βιολογικών και Φυσικών προϊόντων και έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, σε εκθέσεις του είδους, όπως η “Natural & Organic Products”,  είναι επιβεβλημένη. Όχι μόνο γιατί προβάλλονται και αναγνωρίζονται διεθνώς τα εξαιρετικά προϊόντα των νησιών μας, αλλά και γιατί οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αποτελούν ισχυρό  έναυσμα για τους παραγωγούς μας να προχωρήσουν στην τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων τους, προϋπόθεση απαραίτητη για να μπουν στον διεθνή ανταγωνισμό». Ποιος το λέει και γιατί; Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης και με αφορμή της συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην μεγαλύτερη Έκθεση Φυσικών και Βιολογικών προϊόντων για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και μια από τις σημαντικότερες του κλάδου στην Ευρώπη, την “Natural & Organic Products Europe 2018”, που διεξάγεται το διήμερο 22 - 23 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο ΕxCell, στο Λονδίνο. Και μάλιστα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη φορά… Και εκπρόσωπος της Περιφέρειας είναι ο Ναξιώτης Αντιπεριφερειάρχης Επικοινωνίας, Κρουαζιέρας και Ακτοπλοϊας κος Ιωάννης Μαργαρίτης…

Η Έκθεση  πραγματοποιείται για 22η χρονιά  και το Νότιο Αιγαίο συμμετέχει με επτά  παραγωγούς, με στόχο να γίνουν γνωστά στην βρετανική και την διεθνή αγορά τα πιστοποιημένα φυσικά και βιολογικά της προϊόντα. Συγκεκριμένα, από τη Νάξο συμμετέχουν οι εταιρείες “Organic Islands” με βότανα και αιθέρια έλαια και  “Aloe Vera Naxos” με καλλυντικά από αλόη, από την Ρόδο οι “Μελισσοκομική”, “Φίλεμα” και “Melissae” με προϊόντα όπως μέλι και μελεκούνια , από την Τήνο η “Nissos” με την μπύρα της και η “Καλύμνιον” από την Κάλυμνο, με προϊόντα μελιού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η 2η χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση βιολογικών προϊόντων και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Έκθεση έχει υψηλή επισκεψιμότητα προσελκύοντας εισαγωγείς, διανομείς και αγοραστές από όλο τον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα, έδωσε την ευκαιρία πρόσβασης των παραγωγών στην βρετανική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά, με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των εξαγωγών,  την στήριξη της αναγνωρισιμότητας και προώθησης των πιστοποιημένων φυσικών και βιολογικών προϊόντων των νησιών της.

Ειδικότερα, η Έκθεση προσελκύει αγοραστές Premium προϊόντων μεγάλων supermarket του εξωτερικού, ιδιοκτήτες και αγοραστές καταστημάτων βιολογικών προϊόντων και delicatessen, αντιπροσώπους φυσικών και βιολογικών προϊόντων, υπευθύνους τροφοδοσίας ξενοδοχείων, catering και restaurant, foodservice – public & private online retailers.  

Η αγορά της Μεγάλης Βρετανία, για τα φυσικά και βιολογικά προϊόντα,  σε αριθμούς:

• 2.09 δισ. € οι πωλήσεις των Βιολογικών προϊόντων το 2017

•Πάνω από το  65% των Βιολογικών Προϊόντων εισάγονται από την Ευρώπη

• Πάνω από 1,5 δισ.€ οι πωλήσεις σε Φυσικά Τρόφιμα και Ποτά το 2016

• 61,2 εκατ. € οι πωλήσεις σε Βιολογικά Καλλυντικά και Προϊόντα Ομορφιάς το 2017

Με τη συμμετοχή τους, οι παραγωγοί του Νοτίου Αιγαίου, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους μεγαλύτερους διανομείς και χονδρεμπόρους της Μεγάλης Βρετανίας, να προβάλουν τα προϊόντα τους σε χιλιάδες αγοραστές, να βρουν αντιπροσώπους και διανομείς, να κλείσουν συμφωνίες και να προβληθούν στα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, δήλωσε:  «H Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την 2η χώρα στον κόσμο στην κατανάλωση Βιολογικών και Φυσικών προϊόντων και έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, σε εκθέσεις του είδους, όπως η “Natural & Organic Products”,  είναι επιβεβλημένη. Όχι μόνο γιατί προβάλλονται και αναγνωρίζονται διεθνώς τα εξαιρετικά προϊόντα των νησιών μας, αλλά και γιατί οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αποτελούν ισχυρό  έναυσμα για τους παραγωγούς μας να προχωρήσουν στην τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων τους, προϋπόθεση απαραίτητη για να μπουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Τα προϊόντα των νησιών μας, είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και εμείς είμαστε εδώ για να ανοίξουμε τους δρόμους της εξωστρέφειας. Γι’ αυτό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται παντού. Για να αναδείξει τα φυσικά, παραδοσιακά προϊόντα και την γαστρονομία της».